Play-off kansen Den Helder Suns verkeken

0

Den Helder – Aan het begin van het seizoen werd men voor gek verklaard als gesteld werd dat de Den Helder Suns de play-offs zouden kunnen halen. Zaterdagavond lagen die kansen er in Sporthal Sportlaan we degelijk. Echter tegenstander Forward Lease uit Rotterdam bleek in de slotfase net even te taai. De bezoeker namen de punten mee naar Rotterdam: 77-86.

Hadden de Suns de partij in winst om weten te zetten, dan kwamen ze in het kielzog van Rotterdam en Amsterdam op de ranglijst. Dat was niet het geval, waardoor de Suns de restende drie partijen in winst zouden moeten omzetten, met Den Bosch als volgende tegenstander is dat zo goed als onmogelijk. Tegen Rotterdam ging het eerste kwart gelijk op. De Suns kwamen met vijf punten aan de leiding (15-10) toen het tempo van de wedstrijd werd versneld. Rotterdam weigerde toe te geven aan de achterstand en mocht met een punt verschil het eerste kwart winnend afsluiten: 16-17.

In de tweede tien minuten opent Boyd van de Vuurst de Vries de score namens de Suns. Het blijft gelijk opgaan als Alex Laurent een van zijn drie dunks laat noteren bij 29-29. Wat volgt is een periode waarin de basketballers uit Den Helder driemaal op rij balverlies leiden, wat Rotterdam de gelegenheid geeft om hiervan te profiteren. Van 29-35, is het verschil opgelopen tot negen punten bij rust: 31-40.

Twintig
Na de pauze lijken de play-off kansen definitief verkeken als de bezoekers uitlopen naar 31-45. Een driepunter van topscorer Laurent brengt de Suns weer binnen de tien puntengrens. Echter Rotterdam heeft in Ondane Kanda de uitblinker aan hun zijde en antwoord met eveneens drie punten. Levonte Dorithy laat zijn eerste score noteren bij 42-55, we zijn dan al een heel eind op weg in de tweede helft. Het verschil loopt zelfs even op tot twintig punten. Dyon Halman probeert, meerdere malen, tevergeefs de bal door het netje te gooien. Andermaal Kanda scoort wel namens Rotterdam en zorgt daarmee dat de laatste tien minuten starten bij 52-66.

Coach van Noord heeft zijn spelers stevig geïnstrueerd om het verdedigen aan te gaan zetten, wat winst oplevert in kwart vier (25-20). Met de derde dunk van Laurent en een dunk plus bonus vrije worp van Quinterian McConico (vijf punten in 24 minuten) komen de Suns zelfs even op vier punten: 68-72. Met drieënhalve minuut te gaan wijst het scorebord 71-76 aan. Het publiek begint zachtjes aan in een overwinning te geloven, als de scheidsrechters vergeten te fluiten voor een vijf seconden overtreding van de Rotterdammers en bovendien fluiten voor een fout van de Suns. Met twee speelminuten is het verschil weer tien en te groot geworden om te overbruggen. Eindstand: 77-86.

Topscorers Suns: Alex Laurent 26, Tjoe de Paula 17
Topscorers Rotterdam: Ondane Kanda 28, Micheal kok 12