Politiek teleurgesteld in besluit tot ontruiming

33

Den Helder – De ontruiming van het Rob Scholte Museum kon eigenlijk niet als verrassing komen (iedereen was immers op de hoogte van de mogelijkheid), maar kwam dat voor velen toch. De reacties zijn, zoals altijd in dit dossier, wisselend en aan beide kanten redelijk extreem. Wie voor is staat handenwrijvend te kijken, wie tegen is spreekt van grote schande en onrecht. In de lokale politiek vinden vrijwel alle partijen het heel jammer dat het zover is gekomen, zo blijkt uit een rondje langs de fractievoorzitters.

De fractie van de Seniorenpartij werd volgens Remco Duijnker “onaangenaam verrast” door het bericht dat de deurwaarder, vergezeld door een grote politiemacht, bij het Rob Scholte museum op de stoep stond om te ontruimen. “We hadden verwacht dat het college bereid was de bodemprocedure af te wachten, ook nadat de aangekondigde motie niet werd ingediend. Het had het college gesierd deze weg te bewandelen, om rust en pas op de plaats te maken tijdens deze tijd van formatieonderhandelingen. De burgemeester had eerder gezegd een streep onder het verleden te plaatsen en zich voortaan dienstbaar op te stellen. In ons woordenboek wordt onder dienstbaar iets geheel anders begrepen. Den Helder slaagt er telkens in om op manieren in de landelijke media te verschijnen waarbij ons imago eerder daalt dan stijgt. Wij betreuren dat ten zeerste. Wederom een zwarte pagina wordt hier geschreven.”

Het CDA vindt het “jammer dat het zo gelopen is” en “hoopt dat er een oplossing komt, zodat dit museum behouden kan blijven”, laat Harmen Krul weten. PvdA Den Helder betreurt dat het tot zover heeft moeten komen. “Het conflict over het museum kent geen winnaars”, meent Peter de Vrij. “De uitspraak van de rechter kortgeleden is het sluitstuk. Er wordt nu vervolg gegeven aan deze uitspraak.”

Ongeschreven regel
Geurt Visser (Gemeentebelangen) vindt het “uitermate teleurstellend dat er niet even is gewacht op de installatie van een nieuw college. Het is een democratisch ongeschreven regel dat in deze periodes van formatie (ook bij hogere overheden) geen onomkeerbare besluiten worden genomen. Dat is hier wel gebeurd.” Tjitkse Biersteker, ChristenUnie: “Persoonlijk vind ik de ontruiming te triest voor woorden. Het overviel mij (en vanzelfsprekend Rob en familie​) enorm. Vanaf vorige week maandag vraag ik de burgemeester al om inlichtingen, maar hij reageert gewoon niet. Daarmee schoffeert hij mij als raadslid. Daarnaast hadden we met een deel van de nieuwe gemeenteraad gesproken over een motie om een en ander te regelen met betrekking tot Rob Scholte. Uiteindelijk was afgesproken de motie niet in te dienen, maar het tot onderwerp van bespreking te maken. Het is dan ook triest om te merken dat de burgemeester zich niet veel aantrekt van pogingen om nieuwe politiek in te richten. Het is in mijn ogen geen verbinder, maar iemand die polariseert. Ik heb enorm veel beklag met het gezin, maar ook met het verlies van het museum voor Den Helder.”

“Een dramatische ontknoping van een langdurend conflict”, noemt Marije Boessenkool de ontruiming. “Een gerechtelijke uitspraak rechtvaardigt deze actie, maar GroenLinks vindt het ontzettend jammer dat het zover heeft moeten komen. Wij zien het Rob Scholte Museum als een aanwinst voor onze stad en betreuren de actie. Nog maar één maand geleden riep Groenlinks in een persbericht alle partijen op om de hakken uit het zand te halen om tot een oplossing te komen. Het schrikbeeld dat we daarbij opriepen van een ontruiming is helaas waarheid geworden. Het is een zwarte dag voor Rob Scholte, voor Den Helder en voor cultureel Nederland.”

Trieste apotheose
Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) sprak van een zwarte pagina in de geschiedenis van Den Helder en noemde de actie “respectloos tegenover de raadsleden en de nieuwe coalitie. Ik had op z’n minst verwacht dat de burgemeester de nieuwe coalitie even zou afwachten.” Michiel Wouters van Behoorlijk Bestuur: “Dit is de trieste apotheose van een voor Den Helder illustratief bestuurlijk zwak proces. Het bestuur is reeds lange tijd zeer zwak in deze stad en dan is het de logische vlucht van hetzelfde bestuur in dit soort acties die slagvaardigheid moeten uitstralen, maar funest zijn voor de verbaal voortdurend gewenste bestuurlijke rust en degelijkheid. Tijd voor een frisse bestuurlijke wind.”

“Daarbij is ook het moment uitermate curieus”, meent Wouters. “Tijdens de formatie met als mogelijke uitkomst een college dat invulling kan geven aan die frisse wind. Het ware vanuit die optiek alleen al politiek netjes geweest als het huidige college vooralsnog gaan uitvoering had gegeven aan een rechtelijke uitspraak op een spoedappel en zou wachten op het nieuwe college. Dit terwijl ook een bodemprocedure loopt. Dit optreden heeft ongeacht aangegane overeenkomsten tenminste de zweem van ‘even snel nog regelen’. Een college met dezelfde beleidsdoelstellingen zou dan altijd nog uitvoering van de gerechtelijke uitspraak hebben kunnen afdwingen. Tot slot legt eea nu al weer een hypotheek op toekomstige verhoudingen.”

D66, VVD, PVV en Stadspartij hebben niet gereageerd op het verzoek om een reactie op de ontruiming.

33 REACTIES

 1. Allemaal met de wolven in het bos mee huilen terwijl je aan het roer hebt gestaan van de route bepaling. Als je over de rug van Scholte en partner en kindjes zieltjes moet winnen, ga je schamen! Zeker zo’n biersteker, bah!

 2. Wel raar dat de seniorenpartij, de motie niet had ingedient, ze willen wel heel graag regeren, was gewoon niet ingedient om het CDA tegemoet te komen. Remco wees eens eerlijk

  • remco en eerlijk heeft als ambtenaar van de gemeente den helder vaak ondernemers dwars gezeten en lopen dreigen hun bedrijf te sluiten is een minkukel van de eerste orde een heel naar mannetje een machtswellusteling is niet voor niks weg gestuurd bij de gemeente

 3. Het had veel eerder moeten gebeuren. Als hij in Amsterdam zich op dezelfde wijze had verzet tegen de verbouwing van het station dan had de gemeente veel eerder ingegrepen. De heisa om het muurtje voor het station toonde aan dat het niet ging om het algemeen belang.

  • In Amsterdam houdt het gemeentelijke bestuur zich wel aan de wet en vraagt de architect om toestemming alvorens gedeelten van een ontwerp te slopen! Het aan de kaak stellen dat het bestuur zich niet aan de wet houdt is mijns inziens wel degelijk in het algemene belang!

   • Het gebouwtje is gedateerd en aan vervanging toe. Heeft hij bezwaar gemaakt tegen de sloop van woningen die in dezelfde periode zijn gebouwd? Heeft hij zich ingezet voor jongerenhuisvesting zoals kunstenaars vaak doen? Was Den Helder niet veel mooier geworden als er een nieuw stationsgebouw was gekomen al dan niet met winkels en kantoren?

 4. Nadat jarenlang de politici over elkaar heen buitelden om vooral elkaar het licht niet in de ogen te gaan gunnen inzake het postkantoor, buitelen ze nu over elkaar heen om hun afgrijzen over het verlopen traject in hun eigen voordeel doorzichtig te etaleren.

  Walgelijk!!!!

 5. Zet een streep onder het verleden en stel je dienstbaar op, hield Koen Schuiling de gemeenteraad recent voor. Hij bedoelde; Zet een streep onder mijn verleden en stel je dienstbaar naar mij toe op.

 6. Democratie
  Bestaat
  Nie

  Burgemeester handelde in opdracht van staat, defensie en navo

 7. Wij dragen het verleden mee naar de toekomst, de affaire Johan Krul is ook zo,n smerig spelletje geweest.

 8. Het laatste kunstje van Koen en Lolke. Geweldig gedaan mannen, hoop dat jullie een beetje trots op je jezelf zult zijn. Gisteravond hebben jullie natuurlijk nog gezellig een wijntje gedaan om deze overwinning te vieren. Wat een bravoure!!!

 9. Wat mij raakt is ´de verdeelde stad´ die achterblijft, het is treurig om te zien. Nu zijn er bij referenda en enquêtes en opiniepeilingen meestal percentages tussen de 40 en 60 procent te verwachten, vaak zelfs dicht bij de 50% , triviale zaken daargelaten natuurlijk, dit komt door het dualisme in ons denken, iemand ´kiest´ nu eenmaal, of vindt tenminste dat hij of zij moet kiezen.
  Toch liepen de gemoederen deze keer wel erg hoog op en de eenmaal ingenomen posities of stellingnames zullen nog lange tijd ´nawerken´ en voor (vaak onuitgesproken) argwaan en wantrouwen zorgen door de hele Helderse samenleving heen.
  Polarisering is natuurlijk de oorzaak, we handelen dan gedreven door emotie, de ratio staat plotseling buitenspel, ´rechten en plichten´ worden door elkaar gehaald en naar believen ´ingezet´.
  Bij burgers is dit een normaal verschijnsel en juist daarom bestaat er ´bestuur´, bestuur kan met gepaste ´afstand´ van een probleem handelen en dat verwachten wij als burgers dan ook van hen.
  Rob´s laatste woorden in het filmpje waren: ´Misdadigers regeren over Nederland´, tja …, daar kan ik maar beter niets van vinden … jammer, jammer, erg jammer.

 10. 2 jaar geleden had ik gevraagt aan Schuiling of ik in deze gemeente een oertijd Museum mag op zetten zo dat kinderen op een leuke en speelse manier wat kon leren over het ontstaan van de aarde en de Dino,s en later ook de ijstijd . Maar daar wou Schuiling niks van weten hij zei toen daar houden kinderen niet van . Hij maakte meteen een vergelijking met Cape Holland dat is totaal niet het zelfde . als je geen vriendje bent van Schuiling krijg je niks voor elkaar . Ik sta ook elk jaar op historisch weekend met fossielen uit die tijden en altijd erg veel bezoekers en kinderen die het geweldig vinden en graag alles willen weten over de oertijden van de aarde . Maar ja Schuiling weet alles beter natuurlijk . en hoe hij Rob Scholte heeft behandelt is gewoon een schande . en die deurwaarde met zijn politie macht is ook echt zwaar overdreven die man kan niks doen in zo rolstoel .

 11. De gemeente Den Helder heeft een klassieke Pyrrusoverwinning behaald! De ontruiming zal zich op korte termijn keihard tegen burgemeester en wethouders keren… Alles draait anno 2018 om de publieke beeldvorming; Den Helder is inmiddels het landelijke lachertje geworden!

 12. Drie dagen voor een ontruiming ontvangt men altijd gaat altijd en deurwaardersexploot, anders is de ontruiming onrechtmatig (art. 555 Rv.).
  De ophanden zijnde daadwerkelijke ontruiming – hoe jammerlijk ook – moet dus bekend zijn geweest.

  • Drie dagen voor een ontruiming ontvangt men altijd een deurwaardersexploot, anders is de ontruiming onrechtmatig (art. 555 Rv.).
   De ophanden zijnde daadwerkelijke ontruiming – hoe jammerlijk ook – moet dus bekend zijn geweest.

   • Vandaar dat de documentairemaker en mevr. Biersteker tijdig aanwezig waren. Apart overigens dat diezelfde mevr. B. niet eerder reageerde in het publieke domein. Politiek is “hogere wetenschap” denk ik.

    • U denkt wel erg rechtlijnig Cyberobo.
     Mevrouw Biersteker woont op korte afstand van het Rob Scholte Museum; en als documentairemaker moet je op ‘het’ kritieke moment natuurlijk niet afwezig zijn en dat kan bijvoorbeeld door ter plekke enige tijd te bivakkeren.
     Verder heeft u blijkbaar alle bemoeienissen van mevr. Biersteker inzake het postkantoor/Rob Scholte Museum gemist ?
     De rechtmatigheid van de ontruiming heb ik overigens nog nergens bevestigd gezien ….

     • Beter je ogen open doen Remco en beter alle stukken lezen, als het niet rechtmatig was dan had Rob wel een kort geding aangespannen vrijdag.

     • Tjonge opeens allemaal nieuwe gefrustreerde Nickers vanonder hun steen op het forum ….
      Lid van het zelfde GGZ- clubje zeker ? 😀

 13. Nou een lekkere gemeenteraad staat ons te wachten, ze laten het allemaal zover komen en staan dan vooraan om te schreeuwen dat ze het vreselijk vinden. Als je zo al moet beginnen, met liegen en bedriegen zal dat niet lang stand houden. En de burgemeester, ja die staat nu open voor alles en heeft een streep gezet onder het verleden en dat heeft hij dus met de uitzetting definitief gedaan, is geen bespreekpunt meer klaar, anders waren ze weer 4 jaar met die grappenmaker in de weer geweest.

  • Gemeente raadsvergaderingen, zijn verworden tot maandelijkse theekransjes waar Schuiling de koekjes uitdeelt..

 14. Mevrouw Biersteker, voelt zich geschoffeerd als raadslid , omdat Schuiling haar vragen niet wens te beantwoorden. Is het bij mevrouw Biersteker nooit opgekomen, dat u daarom in uw werk als raadslid wordt beperkt/gehinderd door de Burgemeester ? Dat alleen al , is een motie van wantrouwen waard tegen de Burgemeester. Maar het zal wel weer met de mantel der liefde afgedekt worden, geef die vent toch eens een ferme schop onder zijn kont , in plaats van er in te kruipen.

  • Dat mevr. B. zich genegeerd en geschoffeerd voelt zegt ook iets over haar functioneren als raadslid. Kennelijk weet ze de burgemeester niet meer te prikkelen tot antwoorden. Misschien wordt het toch tijd voor aflossing binnen de CU.

 15. Mevrouw Biersteker vindt het wel prima allemaal. Erbij staan als het beleid wordt uitgevoerd en achteraf lekker roeptoeteren. Misschien een goed moment voor haar om de eer aan haar zelf te houden en ermee te stoppen, want dit is bijna zielig hoe deze dame acteert over de rug van Scholte en consorten

 16. zag bij NS al dat de dienstregeling aangepast gaat worden naar 1 trein per uur nu het museum dicht is redden we dat makkelijk……..

 17. Voor de eerst keer in 42 jaar burger zijn van Den Helder voel ik het leven zeer onaangenaam onder het abominabele politieke klimaat van de stad. Voor het uitzetten van Scholte onder verantwoording van burgemeester, CDA, PvdA en Stadspartij bestaan maar twee woorden: onbeschoft en onbeschaafd. Lak aan een net geïnstalleerde gemeenteraad. Een burgemeester die les geeft aan nieuwe raadsleden hoe zij netjes en behoorlijk hun werk horen te doen, en zelf totaal faalt als voorzitter van de raad. Die roept dat hij een streep zet en zich dienstbaar opstelt, en ondertussen dwars door informatie en formatie ramt. Net als het CDA die de hele verkiezingstijd als een zalvende Pastoor heeft gepreekt over verbinden, samenwerken en respect. Idem dito de PvdA. En dan de Stadspartij, wiens wethouder namens het college een handtekening zette voor uitbreiding van het museum, en nu Scholte eruit gooit via een politieke overval. Want dat was het, met een college waar twee wethouders al wegliepen, en dat demissionair is. Er is maar één weg voor de nieuwe gemeenteraad, a.s. maandag. Nee, geen uitleg meer vragen, maar een motie indienen die luidt: “De gemeenteraad verzoekt het college van B&W om het politieke besluit van de uitzetting van Rob Scholte te herroepen en de ontruiming terug te draaien. Zij biedt vervolgens de nieuwe gemeenteraad en de nieuwe coalitie de ruimte van twee maanden voor overleg over deze kwestie, een recht dat de nieuwe gemeenteraad absoluut heeft, na verkiezingen. Indien onverhoopt het college niet bereid is dat te doen, stellen wij vast dat het college moet aftreden, en zullen bij motie daarom verzoeken. Het betreft met name de leiding van de burgemeester die onbehoorlijk en onbeschaafd bestuur heeft getoond, door de nieuwe gemeenteraad niet te respecteren.”

 18. Voor veel Nederlanders is Den Helder een stad waar het altijd waait. Een soort tochtgat dat qua aantrekkingskracht wedijvert met het poolgebied. Een plek die je even aandoet om door te reizen naar Texel en die je verder koud laat.
  Een Rob Scholtemuseum zou misschien in de toekomst Den Helder attractiever kunnen maken, maar daar lijkt de gemeenteraad geen oog voor te hebben. Mijns inziens een gemiste kans. Ik betreur het dat de charismatische Rob Scholte het veld moet ruimen en hoop dat het besluit van de gemeenteraad op de een of andere wijze nog teruggedraaid kan worden. Maar ja, dat zal wel wishful thinking zijn. En ik wens Rob en zijn gezin veel sterkte!

Comments are closed.