Rampage: Big meets Bigger

0

Den Helder – De rampenfilm uit de jaren ’70 haalde ik aan toen ik schreef over San Andreas, een product van Brad Peyton. Dat was in mei 2015 en het genre past bij de regisseur, want hij gaat op herhaling. De trailer van zijn nieuwe film laat zoveel actie zien dat de nieuwsgierigheid is gewekt. Bovendien speelt er een gorilla in mee en deze recensent is dol op King Kong en zijn kornuiten sinds zij deze van nature zeer vreedzame dieren in het echt heeft aanschouwd.

In 1993 werd gen manipulatie toegepast om ziekten te behandelen, een loffelijk streven. We zijn aan het begin van de film echter in 2016 beland en dan zijn er andere belangen. Een ruimtevaartuig met een rat aan boord en een kist kokers gevuld met pathogeen haalt de terugkeer naar aarde niet en ook de ontsnappingscapsule met de enige overlevende astronaut spat uit elkaar. Verspreid komen de brokstukken op aarde terecht.

In de dierentuin van San Diego heeft apendeskundige Davis Okoye (Johnson) hier geen weet van en is bezig mensen te instrueren over het gedrag van gorilla’s. Zelf heeft hij een hechte band met de albino zilverrug George, waarmee hij kan communiceren door gebarentaal. Deze uit de kluiten gewassen vriend betekent heel veel voor Davis, die zelf een einzelgänger genoemd kan worden.

Groei
Een van de kokers met pathogeen komt bij George terecht en die verandert van een goedaardig wezen in een agressieve vechtmachine. Naast zijn karakter veranderen ook zijn afmetingen; binnen de kortste keren groeit hij van 200 naar 270 kilo en het eind is niet in zicht. De wetenschapper Kate Caldwell (Harris) komt op Davis pad en probeert hem te helpen, want het geval George staat niet op zichzelf. Bij Mount Rushmore is een wolf tot gigantische proporties gegroeid en in de Everglades is een koker terecht gekomen bij een krokodil. De drie XXL monsters zaaien dood en verderf op weg naar Chicago, waar ze worden verwacht!

Net als bij zijn vorige film pakt Brad Peyton enorm uit met special effects, deze afdeling heeft weer overuren gedraaid! Gorilla George is fenomenaal gemaakt en zaait eerst ellende in de dierentuin, daarna in een vliegtuig en vervolgens wordt het een kolerebende in Chicago. De uitspraak “we have saved the city” in de film klopt dan ook totaal niet met de ravage! Deze is echter wel gekomen na de nodige scènes die helemaal over de top zijn. Het is een heerlijke overdreven rampzalige bende!

Popcornvermaak
Dwayne Johnson is weer ingehuurd, zat ook in San Andreas, en speelt zijn rol standaard goed, net als tegenspeelster Naomie Harris. Jake Lacy en Malin Akerman die broer en zus Wyden gestalte geven zijn helaas minder; zij zetten hun karakters met overacting heel overdreven neer en dat is irritant. Voor de rest een prima cast, flinke stunts, goed camerawerk en gillende strijkorkesten. Een potpourri van elementen zoals ze thuishoren bij een rampenfilm. Lekker avondje popcornvermaak, niet verkeerd!

Regie: Brad Peyton
Met: Dwayne Johnson, Naomie Harris, Jeffrey Dean Morgan, Malin Akerman, Jake Lacy
Kijkwijzer: 12 jaar