Suns maken het Den Bosch lastig in vierde kwart

0

Den Helder – In de voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen kwam het publiek niet tevergeefs naar sporthal Sportlaan. In een wedstrijd tegen New Heroes Den Bosch, wat het vierde kwart pas een wedstrijd werd, was een stunt in de maak. Na een achterstand van twintig punten waren er tot enkele minuten voor tijd kansen op een overwinning tegen de nummer twee op de ranglijst. Toch werd het uiteindelijk een nederlaag: 73-77.

De wedstrijd begon rommelig van beide kanten. Stefan Wessels opende namens Den Bosch na anderhalve minuut de score, waar de Suns pas na drie minuten raak schoten vanuit de handen van Boyd van de Vuurst de Vries. Tot 9-9 ging het gelijk op. Twee minuten voor tijd slaat Den Bosch een gaatje van vier punten en zet dat door tot 14-23 bij het eerste eindsignaal.

Kwart twee was voor Den Bosch, waarin zij met veel driepunters (waaronder een hele verre van Maarten Bauknecht) een afstand namen van twintig punten. Bossenaar Tim de Vries schoot in dit deel van de wedstrijd 100% en nam een groot deel van de productie voor zijn rekening. Een driepunter van Alex Laurent in de slotfase zorgde voor een 28-45 ruststand.

Inhaalrace
De Suns weten zich in het derde bedrijf terug te vechten tot binnen de tien puntengrens. Met nog vier minuten op de klok dunkt Quinterian McConico 42-51 door het netje. Bij 48-57 maken beiden teams zich op voor de laatste tien minuten. Vanaf nu wordt het pas een wedstrijd. Andermaal McConico start de inhaalrace met wederom een dunk. Als Tjoe de Paula aanlegt voor een succesvolle driepunter komen de Suns in het kielzog van Den Bosch en naderen tot op vier punten. 53-57. Er staan nog zes minuten op de klok als Levonte Dorithy de stand rechttrekt, 59 gelijk. Er lijkt een stunt aanstaande. Kees Akerboom jr denkt daar anders over en scoort vanachter de driepuntlijn.

Als niet veel later Nick Oudendag een technische fout krijgt, lijken de Suns zelfs een voorsprong te kunnen nemen en een voorschot op de overwinning. Onoplettendheid zorgt er voor dat Bauknecht helemaal vrij staat en hier met een driepunter snel een einde aan maakt. De Paula noteert namens Den Helder 65-67. In de tegenaanval krijgt Oudendag een onsportieve fout op een verdedigende actie bij Dorithy. De regels schrijven voor dat je met tweemaal technisch/onsportief uitgesloten wordt van de wedstrijd, dit betekent dus dat de Suns van Oudendag verlost zijn, die onder de borden een lastpak voor de Helderse basketballers bleek. Met drie minuten incasseerde ook Van de Vuurst de Vries een onsportieve fout en kan Den Bosch de voorsprong veiligstellen tot vier punten: 66-70.

Het Helderse publiek gaat massaal achter de thuisploeg staan als Laurent met een driepunter 73-76 noteert. Er zijn dan nog steeds overwinningskansen. In de slotseconden maakt McConico een onnodige fout op New Heroesspeler Bauknecht. Laatstgenoemde zorgt vanaf de vrije worp lijn voor een veilige 73-77. Wat rest is zes seconden speelseconden voor de Suns. Hierin kunnen ze niets meer wijzigen aan de score, waardoor het gehele team, inclusief coach en publiek achterbleven met het gevoel dat er, dankzij het goede vierde kwart, meer in gezeten had vandaag.

Topscores:
Den Helder Suns: McConico en Dorithy 17, de Paula 14
New Heroes Den Bosch: Bouwknecht 13, Kees Akerboom 12

Foto’s: DHFOTO.