Suns met opgeheven hoofd naar de kleedkamer

2

Den Helder – Wat vooraf een ingecalculeerde nederlaag moest zijn tegen de halvefinalist van de FIBA Europe Cup, Donar uit Groningen, werd een vermakelijke partij. Pas in het laatste gedeelte van de wedstrijd paste Donar het tempo aan, waardoor de eindstand alsnog aanzienlijk werd: 73-95.

In de wedstrijd tussen de Marinestad en de Martinistad was het publiek niet voor niets gekomen naar sporthal Sportlaan. Namens de Suns, met Tjoe de Paula, opende Dyon Halman (die startte in plaats van Quinterian McConico) de score en halverwege het eerste kwart hadden de mannen uit Den Helder nog steeds het thuisvoordeel aan hun zijde: 10-8. Namens de Groningers zette Arvin Slagter en Jason Dourisseau succesvol aan vanachter de driepuntlijn op de bezoekers de voorsprong te geven waar de Suns de resterende wedstrijd in achtervolging bleven. Namens Donar gooide Tedy Gibson en andermaal Slagter nogmaals een driepunter door de ring. Reden voor coach Van Noord tot het nemen van een time-out. Enigszins succesvol, een 12-20 tussenstand werd geleid naar een 21-24 stand na het eerste kwart.

Van Noord koos al vroeg in de wedstrijd voor de jeugdige Suns. Hetgeen niet eens slecht uitpakte. Via 27-32 maakte Alex Laurent 30-32 bij 6 minuut 40. Donarcoach Braal coachte zijn team, lopend tot ver in het speelveld, agressief tot aanscherpen van het getoonde spel. Dit zorgde voor iets meer scherpte bij Donar en leek het gat door een driepunter van Gibson bij 32-44 definitief geslagen. De ruststand werd bereikt bij 41-56 en het was alleszins geen vervelende wedstrijd om naar te kijken.

Formaliteit
Bij aanvang van het derde kwart ondernemen de Suns met een 9-0 run brutaal een poging om de bezoekers uit Groningen moeilijk te maken. 50-56, coach Braal heeft een time-out nodig om de puntjes op de I te zetten en met succes, want via 52-64, 60-73 zijn dertig speelminuten verstreken als het scorebord 60-79 vertoont. Kwart vier is een formaliteit. Donar maakt af waar het in het late derde kwart mee begon: Druk zetten en de bal sneller rond laten gaan. Het verhoogde tempo maakt dat de Suns bij 62-93 maar liefst 31 punten achter staan. Zowel de Helderse als een aantal jeugdige Groningers spelen de wedstrijd uit, waardoor als eindstand 73-95 genoteerd mag worden. Hetgeen wat vooraf een veegpartij had kunnen worden, werd voor het rijkelijk aanwezige publiek een aardig avondje basketbal.

Bij Den Helder was Tjoe de Paula topscorer met 26 punten. Topscorers bij Donar waren dat Teddy Gipson met 18 punten en Bradford Burgess met 17 punten.
Foto’s: DHFOTO

2 REACTIES

Comments are closed.