DHA-A leader
DHA-A leader

The Hurricane Heist

Den Helder – Bij de naam van de 69-jarige Rob Cohen gaat niet gelijk een belletje rinkelen, hoewel de man zowel als regisseur, producent en scenarioschrijver actief is. Het blijkt dat ik nauwelijks films van hem heb gezien, het zijn voor mij niet echt films met aantrekkingskracht. Een aantal zijn geflopt, maar in 2001 heeft hij de basis gelegd voor de succesvolle filmreeks over straatraces. Rob Cohen bedacht het concept en maakte “the Fast and the Furious” met een budget van 38 miljoen dollar. De film bracht met een omzet van 207 miljoen ruim het vijfvoudige op!

Een indrukwekkende opening neemt de kijker mee naar het jaar 1992, orkaan Andrew. Een vader is met zijn twee jonge zoontjes op weg als ze worden ingehaald door de orkaan. De broers schuilen in een verlaten huis, terwijl pa de auto weer op gang wil helpen. En dat loopt niet goed af, de auto start nooit meer en pa ook niet.

We zijn terug in het heden als in de staten Alabama en Florida de orkaan Tammy naderbij komt. Will Rutledge (Kebbell) schat als meteoroloog het gevaar goed in en waarschuwt iedereen. Het dorp waar zijn broer Breeze Rutledge (Kwanten) nog woont wordt geëvacueerd, maar Breeze is niet van plan te vertrekken. Will probeert hem over te halen en dan kruist FBI agente Casey (Grace) hun pad voor een reparatieklus. In de nabij gelegen geldbunker is de stroom uitgevallen, de generator is defect en Breeze is de aangewezen man voor hulp.

Overval
“Money is Honey” werd er al geroepen en de strubbelingen in de bunker zijn dus het gevolg van een slim bedachte overval. Een combinatie van inhalige types en hackers met dollartekens in de ogen kraakte het systeem uitgerekend tijdens de orkaan, zodat hulptroepen ver weg zouden blijven. Theoretisch een goed plan, maar in de praktijk gaat alles anders door Casey die zich niet zomaar gewonnen geeft in combinatie met de Rutledge Boys. Zij hebben een klus te klaren vinden ze zelf en de broertjes hebben ook nog een appeltje te schillen met elkaar.

Als je van te voren op het internet een sterrenwaardering van 1 tot 2 sterren waarneemt, dan ga je wel eens met wat tegenzin naar een film; het zal wel niet veel zijn. Okay, minpuntje: de dialogen zijn niet al te sterk, broodje pindakaasverhaal, maar die zijn van ondergeschikt belang. Daarnaast zitten er wat foutjes hier en daar, hoe kan het windkracht 12 stormen op het plein en totaal niet bij de garagedeur die opengaat. Een duidelijk verbeterpuntje voor de volgende keer!

Plotwendingen
Positief is echter de combinatie van de bankroof en de gigantische storm. We hebben hier een film waarin constant wat gebeurt. Hele aardige special effects, waarbij van alles de lucht invliegt, een waardige filmstorm! Ralph Ineson zet bovendien een vervelende boef neer en er komen links en rechts ook nog wat plotwendingen voorbij. Die maken het ook wel hilarisch, maar vooruit de film kan het hebben.

De filmmuziek van de Schotse filmcomponist Lorne Balfe past goed bij de beelden en zo blijkt dan een film waar je totaal niets van verwacht een mens toch positief te verrassen. Leuk filmvermaak, geen hoogvlieger en dat brengt uit deze koker een sterrenwaardering van 3 sterren. En een waarschuwing is op z’n plek: de opwarming van de aarde brengt grotere orkanen. Het is maar dat u het weet, pak tijdig een bioscoopje, anders kan het te laat zijn!

Regie: Rob Cohen
Met: Maggie Grace, Toby Kebbell, Melissa Bonona, Ryan Kwanten, Ralph Ineson, Ben Cross
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: