Wandeling langs de Stelling van Den Helder

0

Den Helder – Op dinsdag 10 april staat de Stelling van Den Helder in het zonnetje tijdens een wandeling met Landschap Noord-Holland. De stelling werd sinds de Tachtigjarige Oorlog als verdedigingslinie gebruikt tegen aanvallen vanuit zee. Maar bij de landing van de Britse en Russische troepenmacht bij het dorpje De Groote Keeten in 1799 werd Den Helder zonder slag of stoot ingenomen omdat de stad vanaf de landzijde niet was beschermd.

In 1811 bezocht keizer Napoleon Bonaparte zelf Den Helder en besloot toen de stad het ‘Gibraltar van het Noorden’ te maken. Er werden forten gebouwd die door een verdedigingslinie van aarden wallen en fortgrachten met elkaar werden verbonden. Over deze stelling loopt nu een wandelpad, de Napoleonroute, die tijdens deze wandeling deels gevolgd wordt. De wallen en forten zijn inmiddels begroeid geraakt en vormen nu een waar vogelparadijs en de bunkers langs de route worden niet langer bewoond door soldaten, maar door vleermuizen. Een wandeling dus waar de geschiedenis en de natuur elkaar raken!

Tijd: 9.30 – 12.00 uur.
Vertrekpunt: Fort Kijkduin, Admiraal Verhuellplein 1, 1789 AX, Huisduinen.
Tip van de boswachter: de wandeling bevat hoogteverschillen, een paar stevige schoenen is dus aan te raden. Vanwege de lengte en de duur van de wandeling is deze tocht minder geschikt voor jonge kinderen.
Kosten: € 7, -, Beschermers € 4,-. U kunt zich opgeven via de website www.gaatumee.nl, ter plekke aanmelden en betalen kan ook.