Wie bockt moet slim zijn!

0

Den Helder – De jaarlijkse Lentebockbiertocht werd zondag weer georganiseerd. Op voorhand uitverkocht, dus we kunnen stellen dat het zusje van de Herfstbock op haar plek is bij liefhebbers van speciaal bier.

Het eerste lustrum is een feit, voor de 5e keer organiseerden zeven horecabedrijven dit bierfeestje voor hun klanten. En de spelregels blijven eenvoudig: laat je kaart stempelen, eet het geserveerde hapje erbij en drink je biertje met smaak.

In Café Dupont waar ze een Alfa bier van 6,5% serveren is het bij binnenkomst gelijk druk. Een groep van 18 mannen en 3 vrouwen zijn gezamenlijk op pad, ze doen dit al jaren. Het is een mengsel van vrienden, familie en vage kennissen. Het is nog vroeg op de middag, maar het vocht fietst er goed in, volgens Arjen Leijen een licht lekker biertje, en dat geldt ook voor het hapje. Maaike heeft maar liefst 30 kilo gehakt verwerkt tot smakelijke kerrieballetjes in gezelschap van ananas. En ook de vegetariërs kunnen hier terecht, er is gevulde paprika met roomkaas. Al met al een goed begin!

NJoy
Door naar NJoy, waar barman Jeroen Hensen een Hertog Jan van 7,2% schenkt. Het smaakpanel is lovend, het bier is iets zoeter en heerlijk. De begeleidende worst kan met mosterd, mayo, tomaten of currysaus gaan, dus voor elk wat wils. En ook hier valt een groep van 20 personen de zaak binnen onder aanvoering van een badeend! Anita Emmen heeft de mascotte bedacht en elk jaar is er een verse eend, die volgeklad wordt met passende teksten en achterblijft bij degene die het eten verzorgt. Dit jaar is dat Anita zelf, die een lentesalade met mie thuis heeft staan. “Plus een toetje ‘ijs met sla’”, brult ze enthousiast, wat slagroom moet zijn, een kleine verspreking oftewel, het bier slaat hier al genadeloos toe!

Het Boerenverdriet heeft ‘Ut 1e Kieft-ai Lentebock’ uit Limmen, dus een Noord-Hollands brouwsel. Als hapje een drumstick van kip, die de charmante Rosa uitserveert. Zij heeft een grote emmer naast haar staan met daarop de tekst ‘actie schoolreis’ en wel voor Parijs. We doneren voor de dochter van de café uitbater, die prompt wordt overvallen door schuldgevoel en het geheim verklapt: “ik ben al op schoolreis geweest”! Het bleek een unieke fooienpot door anderen bedacht, wie bockt moet vooral slim zijn is het nieuwe gezegde. Verder treffen we hier de ‘Dos Hombres’ met de ‘Tres Hombres’, twee piraten met hun ‘Tres’ rum, die uitstekend combineert met de Bock volgens de ruige zeebonken.

Springtij
In het Biljart- en Snookercentrum is het gezellig druk en serveren ze de Texelse Springtij met een flink percentage van 7,5%. De barmeisjes hebben voor de gelegenheid ‘dirndl jurkjes’ aangetrokken en dat werkt, we zien toch flink wat extra rondjes bier die worden aangekocht door het manvolk. Of heeft dat te maken met het blaadje witlof gevuld met de kip-appel salade? Die smaakt frivool bij het biertje! Het begint ondertussen meer te regenen en iemand roept “het is wel jammer van het weer”, maar de Bockers in de buurt merken op dat het binnen net zo vochtig is als buiten!

De Brand Experience heeft de frisse smaak van Saazer hop en die komt bij Neptunus met een stokje frikadel! Het stokje omdat het handig pakt zegt een medewerkster en de handen blijven vetvrij en dat is beter voor de glazen. Een theoretisch model, want Jeroen Lobregt en zijn kornuiten schuiven eerst het stokje eruit om met het ouderwetse handwerk snack plus mayo te verorberen! En het is in deze zaak dat we vernemen wat mensen er voor over hebben om aan deze tocht mee te kunnen doen: “ik ben twee weken op de fiets naar mijn werk gegaan om dit bij te kunnen houden”, aldus Rene Giljou.

Lente Kus
We zijn in Café Woud, een bier uit Zaandijk, de Lente Kus met 7,3% alcohol komt van Brouwerij Breugem en de gefrituurde kaasrolletjes gaan gretig van de schaal. De zaak puilt uit van het volk, maar desalniettemin wordt er gedanst, gesprongen en gezongen. Een vrouwengroepje is toevallig gelijk met hun mannen in de zaak en één verklapt het geheim dat ze een tracker op de telefoon hebben, zodat ze precies weten waar het manvolk is. “Niet verklappen hoor, want Paultje begrijpt dat niet en dat willen we graag zo houden”, dus dit onderdeel van het artikel is staatsgeheim.

Als afsluiter wordt de Pimpandoer bezocht, waar het hard werken is voor het personeel. De hele Koningstraat staat vol met fietsen, het lijkt erop dat iedereen hier eindigt. Wederom een Brand Bock met een worst- en kaasverrassing voor de inwendige mens. Arie Verhoef doet er verder alles aan om het feest voort te zetten met muziek in de Afterparty. En wat voor muziek, Danny van Tiggele met Frans Lewakabessy! De eerste is bekend van M&M, maar Frans is hot als rijzende ster van de catwalk, nu al gevraagd door Dior en Dolce & Gabbana. Dat die man nog tijd heeft om een liedje te spelen op de Helderse Bocktocht, ongelooflijk! Het is een waardige afsluiter voor dit prachtige evenement, het zet Den Helder op de kaart en eind oktober kunnen we weer en dan voor de herfsteditie. De bockliefhebbers kijken er nu al reikhalzend naar uit.