DHA-A leader
DHA-A leader
DHA-A leader

Bad Samaritan

Den Helder – Het genre griezel- of horrorfilm bestaat bijna zolang als het fenomeen film bestaat. Zo’n film is meestal geslaagd als deze in staat is je diepste angsten naar boven te halen. Dit gebeurt verrassend genoeg niet altijd door het zien, maar eerder door de suggestie wat er zou kunnen zijn. De trailer Bad Samaritan van Dean Devlin gaf een prima visitekaartje af, waardoor gegronde twijfel ontstond of het hier zou gaan om een thriller of een horrorfilm!

De maatjes Sean Falco (Sheehan) en Derek Sandoval (Olivero) hebben een lucratief baantje in de avonduren. Bij het Italiaanse restaurant Nino’s Grill regelen zij het valet parking en verdienen zo een fooitje bij. Het gaat hierbij om vermogende klanten en de mannen gebruiken de auto met tomtom om naar de villa te rijden en daar wat spullen te ontvreemden. Kruimeldiefstallen als je de rijkaards in beschouwing neemt, maar netjes is het niet!

Als er een gezin komt eten en Derek een rondje maakt door hun huis loopt hij onverwachts een dolle waakhond tegen het hondenlijf. Hij weet nog net een inbraak te ensceneren, vlucht en de volgende rit bij Nino’s is voor Sean en die mag de Maserati van ene Cale Erendreich (Tennant) parkeren. Daar vindt hij een nieuwe creditcard in de post en wordt geïntrigeerd door een deur met een zwaar slot in het huis. Een sleutel aan de sleutelbos geeft toegang tot een ‘kantoor’ en hier blijkt de secretaresse van dienst vast gekneveld in een stoel te zitten die muurvast aan de vloer is verankerd.

Hek van de dam
Sean vlucht met de belofte aan de mishandelde vrouw om haar te komen redden, deelt zijn gruwelijke ervaring met Derek en dan is het hek van de dam. Cale merkt dat er wat heeft plaats gevonden in zijn huis, opent gelijk de jacht en blijkt een meester in het manipuleren van mensen, gebeurtenissen en zijn slachtoffers. Sean en Derek bevinden zich ongewild in een heel slecht scenario in een voor hun rampzalige film in hun leven.

De filmrubrieken gaven hier en daar horror als genre weer, maar Bad Samaritan is dat duidelijk niet en valt echt onder de noemer thriller. En wat voor één, het is een verhaal met een mooie opbouw die naar een zenuwslopende climax toe werkt. Voor liefhebbers van dit genre mogelijk wat voorspelbaar, maar het wordt helemaal goed gemaakt door sterk beeldmateriaal in combinatie met de montage. De dosis filmmuziek onderstreept de emoties en de dreiging, muziekgenie Joseph LoDuca begrijpt goed hoe je met de juiste tonen de spanning lekker kunt opvoeren!

Tennant
David Tennant, bij velen bekend als Doctor Who, zet fantastisch het karakter van de psychopaat neer; hij kan charmant en angstaanjagend zijn. Zijn tegenspelers Robert Sheehan en Carlito Olivero doen echter niet voor hem onder; ze zijn de jonge honden, die wat dollen in het leven en dromen van hoe het zou kunnen zijn als je wat meer geld zou hebben. Daar dromen we allemaal wel eens van en er is slechts één bioscoopkaartje, dat kost niet de hele wereld, voor nodig om een avond spannend vertier te beleven. Kopen dus dat kaartje en zien die film!

Regie: Dean Devlin
Met: David Tennant, Robert Sheehan, Carlito Olivero, Jacqueline Byers, Kerry Condon
Kijkwijzer: 16 jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: