Bowlen voor senioren, pas op voor de split!

2

Den Helder – Het is alweer 13 jaar terug, in 2005, dat Hotel Bowling Den Helder begon met Bowlen voor Senioren op de maandagmorgen. Een schot in de roos voor mensen die niet meer hoeven te werken en niet in het stramien van wasdag, maandag de was, blijven hangen! De was kan ook op dinsdag en bowlen is een gezellige, fijne manier om in beweging te blijven. Sinds januari zijn Bert Aggenbach en Henny Steenhoek ook van de partij, tijd om eens kennis te maken met hun nieuwe hobby.

Vanaf het begin is Riekie van der Hert – Blouw betrokken bij het Bowling gebeuren en zij houdt in de gaten wie er binnenkomt en regelt vervolgens de indeling van de banen. “Ze noemen mij ook wel de regelaar”, vertelt de goedlachse Riekie, die verbaasd is over de opkomst op deze zonovergoten tweede Pinksterdag. Ze wist dat er wat mensen weg waren het weekend, maar evengoed zijn er 12 personen, van het gezelschap wat normaliter uit ongeveer 16 deelnemers bestaat. Er worden vier banen in gebruik genomen, dus drie op elke baan, waardoor het nog flink doorwerken is!

“Er worden twee games gespeeld”, vertelt Sjoerd, die erg enthousiast is en iedereen op weg helpt met aanwijzingen. Hoe houden we de bal vast, de blik op de pins richten en meer handige tips. Hij heeft een scherp oog en ziet ook dat een enkele bowler zowaar met de tenen eigenlijk op de baan staat. Dan ben je over de foutlijn en dat mag dus niet! Henny mist ook het streepje, maar Sjoerd fluistert Henny zachtjes toe dat haar worp toch geldig is, hij heeft voor deze gelegenheid de foutlijn uitgezet!

De split
Een split duikt hier en daar op en dat is naast een kier in een jurk ook een bowlingterm. De pins op de hoek van de achterste rij staan nog overeind, een onmogelijke opgave om die allebei om te gooien. Staan er meerdere pins uit elkaar met ruimte ertussen dat spreken we van een ‘fietsenstalling’.

Bij het bowlen zit een bakje koffie met gebak inbegrepen en deze week wordt er vlaai uitgedeeld. Henny vindt de appeltaart lekkerder, dus slaat ze samen met vriendin Mieke dapper af om het sporten echt lijnvriendelijk te houden. Elders schuiven de punten zoetigheid goed naar binnen, misschien is het niet meer zo belangrijk om op je gewicht te letten als je al wat ouder bent? Want je zou het ze niet geven, maar de oudste deelnemers zijn de 89-jarige Otto en de 87-jarige Frans! De oudste dame in het gezelschap is Tiny, die 83 lentes telt, wekelijks van de partij is en goed weet te scoren.

Zwierend
Het is een verbazingwekkend iets, deze groep ‘senioren’ kwam binnen schuifelen (we zien zelfs een kruk bij een tafeltje staan) en zuchten als ze moeten poseren voor de groepsfoto. “Ik ben nu al bekaf” roept er eentje gekscherend, maar zodra de game begint vliegen ze soepel met hun bal zwierend op de baan af en gooien notabene de ene strike na de andere. Deze jonge reporter van 58 jaar blijft nergens als ze in de goot terecht komt en kan alleen maar dromen van de score van de senioren!

Het bowlen is elke maandagmorgen, wie het wil uitproberen is vanaf 10.00 uur van harte welkom. Ballen en bowlingschoenen zijn er in alle gewichten en maten, u heeft zelf niets nodig. Een gezonde manier van bezig zijn en daarnaast ontmoet je andere mensen. De kosten zijn goed te doen, want de prijs is €6,50 voor twee games bowlen, inclusief een kopje koffie met gebak.

De Hotel Bowling bevindt zich aan de Marsdiepstraat 2 tussen het Centrum en Nieuw Den Helder.

2 REACTIES

  1. Een heel leuk stukje jo. Over een paar jaar sta jij daar ook tussen.

    • Paar jaar Giny? Van de overheid moet ik nog tot 68 jaar werken, dus dat is nog 10 jaar hahaha! Maar misschien knijp ik er wat eerder tussenuit op de werkvloer…

Comments are closed.