CDA en Beter voor Den Helder trekken samen op, coalitie met 7 partijen

44

Den Helder – De fracties van Beter voor Den Helder en het CDA trekken vanaf nu weer gezamenlijk op bij het vormen van een coalitie. Beter voor Den Helder en het CDA beloofden andere politiek. Sinds de verkiezingen is hier nog weinig van terecht gekomen. Daarom bespraken beiden hoe uit de impasse te komen. De twee partijen verklaren in gesprek te willen om te komen tot een brede en stabiele coalitie.

Assorgia: “Als ik naar de verkiezingsuitslag kijk, is een coalitie met een lokale en landelijke kant het beste voor de stad. Deze wens heb ik meermalen uitgesproken.” De leider van de grootste partij wil nu vooruit. Krul vult aan: “We willen beiden een streep zetten onder de afgelopen periode. Het wantrouwen moet voorbij zijn en partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Samenwerking is nodig om aan de stad te bouwen.”

De verkenning, afgelopen week, leverde een formatie op van: Beter voor Den Helder, CDA, VVD, Seniorenpartij, Stadspartij, CU en PvdA. Assorgia erkent dat dit veel partijen zijn die elkaar moeten vinden, maar onmogelijk is het niet. “De coalitie Stiekem is hiermee van de baan. We willen een nieuwe start maken”, aldus Assorgia: “Het is nu zaak om vaart te maken in deze samenstelling.”

Vervolg
In petit comité bereiden Beter, CDA, VVD en Stadspartij het vervolg voor, zowel inhoudelijk als op het onderling vertrouwen. Krul: “Met name deze punten zijn in het voortraject niet besproken, terwijl dit wel de belangrijkste onderhuidse issues waren in de afgelopen weken.” Ook bespreken zij de mogelijke aanstelling van een formateur, die draagvlak heeft bij alle partijen aan tafel. Daarna gaan de zeven partijen aan tafel. Assorgia: “Ik verwacht dat we in de loop van volgende week de eerste gesprekken hebben in de brede samenstelling.”

Beide partijen gaan een open proces in, met duidelijke communicatielijnen en een belangrijke ondersteuning vanuit de griffie.

44 REACTIES

 1. Vier van de vijf partijen uit de coalitie die werd afgestraft door de kiezer met vijf zetels verlies: Assorgia is de weg duidelijk kwijt. Dat is natuurlijk niet de wens van de kiezer. Je kunt de botsingen die hier uit voortkomen wel uittekenen: het blok CDA VVD PvdA wil, samen met de VVD-burgemeester: 1. ambtenaren nodeloos verhuizen voor 1 miljoen 2. via leegstand nieuw stadhuis doordrukken 3. alle kunst van Scholte vasthouden en niet overleggen met zijn advocaat 4. kunstwerken doordrukken op station en op de dijk 5. geen vraagteken achter slechte burgemeester, maar vierkant achter hem 5. doordrukken locatie coffeeshop 6. geen draagvlak zoeken voor besluiten, maar schijninspraak 7. contract met Zeestad verlengen, en verlengen van de doofpot. Conclusie: Het CDA krijgt veel te veel ruimte. De enige echte vertaling van de wens van de kiezer is: Beter 6 CDA 5 Senioren 2 CU 2 BB 1 GL 1=17. Waarbij ook de PVV rechten heeft, maar dat zullen anderen wel blokkeren. Nu is er weer een machtsblok van de oude coalitie die zo onbeschaafd en onbeschoft handelde naar Scholte, een overval in eendrachtige samenwerking met een VVD-partijdige burgemeester, die de nieuwe raad gewoon passeerde. Hoezo vertrouwen?

  • Henkie Henkie, word je nooit eens moe van jezelf. Pfft pak je spullen als een echte troubadour en gaat naar elders waar ze jouw gezang nog wel waarderen

   • Mooie woorden zijn niet waar en ware woorden zijn niet mooi, Henk ziet het prima.

  • Man man wat heb jij een naar leven!!! Alleen maar mopperen. Hou toch eens op over de burgemeester en Rob Scholte! Er zijn veel belangrijkere dingen gaande in de stad. In mijn omgeving zijn de meeste zeer tevreden over de ontwikkeling in onze prachtstad. Er wordt keihard gewerkt en het is te zien. Nu nog het oude postkantoor een face lift en we hebben een centrum met uitstraling. Ik weet niet wat er met je aan de hand is maar je zou hulp kunnen vragen bij een coach. Misschien wordt je dan weer gelukkig en dat gun ik je oprecht en van harte. Ik ben geen BvDH fan maar deze optie is het beste voor de stad en een goede mix. Ik heb er vertrouwen in.

    • Maar blijf ons daarnaast ook scherp houden. Top! Politiek lijkt altijd te gaan over wat mensen fout doen. Ik (en ik denk velen) ben dat zat.

     • Zijn natuurlijk ook mensen in dit dorp, die niet tegen hun verlies kunnen , en allerlei fratsen gaan uithalen om de verkiezingsnederlaag om te zetten in winst.

  • kereltje toch . donder toch eens op met je scholte gedram… strontvervelend aan het worden. je maakt jezelf per letter meer belachelijk.
   het is dat deze site (nog) leuk genoeg is om lokaal nieuws te volgen maar dat eeuwige geleuter van jou maakt het er niet beter op.

  • Beste heer Van Kuijk, een goede zaak dat u aandacht blijft geven aan de uitzetting van de heer Scholte. Gelezen de reacties blijkt maar weer dat u als echte troubadour de juiste snaar raakt.

 2. Goed dat ze er samen uit komen! Zo voelen alle kiezers zich waarschijnlijk wel breed vertegenwoordigd (behalve natuurlijk een enkele volhouder). Als dit lukt dan heb ik daar een goed gevoel bij.
  Een dingetje nog: Er komen dan toch geen 7 wethouders neem ik aan? Dat zou wel wat veel zijn…..

 3. hm…. carlo…. je verkoopt je ziel aan de duivel
  de ouwe dievenclub van landelijk er weer bij betrekken.
  kiezersbedrog vriendje….. die partijen waren we in DH namelijk zat (zie uitslag)

 4. Mooie coalitie moment.Doe hier nog maar een paar rondjes..xD Hoop dat het lukt , anders gaan de beurscijfers van gemeente Den Helder omlaag xD

 5. Zoiets , heet in het pak genaaid. De afgestrafte partijen, komen weer aan het roer. Reken maar dat die Italiaan met zijn partij , helemaal ondergesneeuwd wordt. De kiezer wilde dit niet !!. Samen met drie landelijke partijen en de messentrekkerspartij , heeft Assorgia niets meer te vertellen.

  • dit had ik al voorspeld is net zoiets als de kies kees partij je kiest schoenmaker en krijgt visser die daarna zich bij de vvd naar binnen likt om de belangen van schoenmaker veilig te stellen een groot circus van eigen belangen

 6. Het verbaasd me niks het is eigenlijk om te huilen Assorgia heeft gewoon niks te vertellen wordt gewoon opgelegd kan er maar een zijn en wij weten wie .. iedereen moet alles maar vergeten en vergeven ze gaan over lijken vreselijk

 7. Zal wel een kwestie zijn , Als jij ons dit geeft, krijg jij dat . Assorgia , liep natuurlijk te hoop met zijn mislukte horecaplein, en heeft de helpende hand toegestoken gekregen van de Gemeente. En hij had natuurlijk een ruilmiddel wat de Gemeente maar wat graag in handen wil krijgen. En Assorgia , een gedeelte van V&D pand.

 8. Die assorgia kan zichzelf toch langzamerhand ook niet meer serieus nemen. Kan hij niet gewoon de coulissen zoeken en er pas weer uitkomen als er resultaat is? Wat toch een kansloze mensen die politici….

 9. Dit krijg je dus als maar 48,6% van de kiesgerechtigden zich verantwoordelijk genoeg acht, om gebruik te maken van hun stembiljet.
  En dit krijg je dus als lokale partijen de zaak onderschatten, zich blindstaren op nietszeggende polls van DHA, NHD, Facebook en Twitter en zich niet uiterst actief inzetten om die andere 51,4% – of in ieder geval een flink deel daarvan – te mobiliseren en naar het stemlokaal te ‘sturen’.
  Neem het maar 4 jaar lang mee in je rugzakje en pas op dat het onderweg niet nog een keer wordt verloren ….
  48,6% pffft… 😉

 10. 51,4% vindt het dus prima dat hun zakken door de gemeente leeg geschud worden, en hebben er geen probleem mee , dat de gemeente het hun zuur verdiende / opgebrachte belastinggeld over de balk smijt.

 11. Sarcasme mode aan “Gelukkig alles is weer als vanouds in Den Helder, ik schrok al, ik hou niet zo van veranderingen” mode uit. Zie hier waar dorpelingen groot in kunnen zijn met een ons kent ons mentaliteit.

 12. Ik vindt de kostenstijging in Den Helder de laatste jaren reuze meevallen als ik zie hoe de stad opknapt, wat is het probleem nu eigelijk? Werkgelegenheid, we kunnen niets aan de bezuinig op defensie doe en er is nou eenmaal niet veel werk in een rand gemeente. Ambtenaren die van werkplek moeten verhuizen, in de jaren 80 90 werdt je van Den Helder naar Den Haag verhuist of nog verder. En we hebben een man weggestuurd die dacht dat hij met het woord kunstenaar een tovenaar was en alles voor niets kon krijgen. En geld over de balk smijten, oke alleen een schouwburg misschien, de rest betaald de woningstichting. Dus waar zit het probleem nou?

  • Als de woningstichting betaalt dan betekent dit dat het ten koste van de huurders gaat. Ze kunnen het ook steken in huurverlaging of energie neutraal maken van de woningen waar de huurders dan ook weer voordeel bij hem. Woningstichting is eigenlijk een asociaal bedrijf die de stad over de ruggen van de minst bedeelden opknapt….

   • woningstichting is bezig om op de huurwoningen die er voor in aanmerking komen, gratis en voor niets en zonder enige kosten voor de bewoners, zonnepanelen te plaatsen. De opbrengst aan energie is ook voor de bewoners Henk.

 13. Het probleem is dat de helderse politiek het niveau van pizzabodem niet te boven komt zolang we dit gezelschap behouden die gekozen is door een meerderheid om de beste van het slechte te onderscheiden. Walgelijke vertoning en kiezersbedrog ten top.

 14. Meneer de Jutter het gaat niet om de klachten die de mensen hebben, dan begrijpt u het niet, de manier waarop u praat over de heer Scholten zegt mij al genoeg over uw denken .. geld over de balk smijten daar zijn ze zeker goed in. De zg, burgervader zou er goed aan doen om op te stappen hij is de grote veroorzaker van deze ellende dit gaat helemaal nergens over en dan zeven wethouders wie gaat dat betalen .. Den Helder wordt wakker alsjeblieft ..

 15. Beste doemdenkers. Het aantal wethouders is niet gelijk aan het aantal partijen. Deze coalitie kan gemakkelijk met 4 of 5. Dat hoeven ook weer geen voltijds wethouders te zijn. Ik kan me voorstellen dat de grotere partijen er ieder een krijgen en dat de andere partijen er twee mogen verdelen. Kan zijn dat men deze posten gaan halveren, dus iedere partij een halftijds wethouder. Dat samen met 3×0,75% wethouders, zitten we op ongeveer 4 fte. Mooi binnen de grenzen. Krijgt men in het stadhuis wel een extra reorganisatie met zoveel deelgebieden, maar dat zijn we nu wel gewend.
  Verder vraag ik me af wat de burgemeester nu weer gedaan heeft. Hij is niet de persoon die deze coalitie smeedt. Was het niet Jan Nagel die aangegeven heeft dat de VVD erbij moest komen. Nu wordt het nog mooier met de PvdA als toetje.
  Nu een mogelijke coalitie in de steigers staat en het zo goed als zeker is dat onze burgemeester nog wat jaartjes blijft wordt het tijd om deze man de gelegenheid te geven zich te bewijzen. Bewijzen dat hij daadwerkelijk boven de partijen staat en het goede voor heeft met onze stad. Er komen nog genoeg zaken langs waar we onze energie beter in kunnen steken dan in het neersabelen van eenieder waar men van vindt dat hij/zij niet deugt.
  Iedereen heeft recht op een tweede kans, zelfs de criticasters die alleen hun gelijk willen halen op dit forum.
  Dus allemaal onze glimlach op het gezicht en vol goede moed en intenties verder.

  • In principe Nico, Geef je hier zelf toe , dat de burgemeester niet goed functioneert. Jij geeft hem immers een tweede kans om het beter te gaan doen ?

 16. Bij salarissen van wethouders is het niet zo dat 2x de helft gelijk is aan 1. Al die parttimers kosten even goed meer geld.

 17. Omdat er na verkiezingen (zowel landelijk als gemeentelijk) coalities gevormd moeten worden op basis van de verkiezingsuitslag, weet je nooit van tevoren wat je als kiezer krijgt. Het is eigenlijk net zoiets als het verassingsmenu bestellen in een restaurant. Smikkel (of niet).

 18. Ik meen me te herinneren dat de leden van BvDH ‘nee’ hebben gezegd tegen een coalitie met de VVD?

 19. De landelijke partijen gaan toch echt aanwezig zijn en als je naar het Midden-Oosten kijkt begrijp je misschien waarom..

 20. ‘Als’ deze coalitie er al komt, dan zal zij m.i. geen lang leven beschoren zijn, want ik zie ginds de beren al op de weg en “Het zijn Put-beren, naarstig op zoek naar ….!”; ja hóór let maar op ik heb het goed gezien en wat ze zoeken is ruim voorhanden …. 😉
  Ik hoop dat de coalitie snel rond is.

 21. Nee Frk, ik geef niet toe dat hij niet goed functioneert. Ik heb de laatste dagen met mensen gesproken die hem kennen uit de Groningse onderwijs wereld en uit de VVD. Door die gesprekken kreeg ik een bepaald beeld van de burgemeester en heb voor mijzelf een inschatting gemaakt waar de schoen kan wringen. Ik ga niet inhoudelijk in op de gesprekken omdat dit toch privacy gevoelig kan zijn. De tweede kans heeft daar mee te maken en niet met het functioneren van hem. Functioneren waarvan de een zegt dat het goed is en de ander het tegenovergestelde beweert. M.a.w. dat is een persoonlijke opvatting. Voor mij staat vast dat inwoners van Den Helder onbevooroordeeld met hem om de tafel zouden moeten gaan zitten en in die setting op een open en eerlijke wijze zaken bespreekbaar moeten maken. Het mag best kritisch, maar zeker op gelijke basis. Als alles goed gaat zal ik via Ronald Boutkan laten weten wat de uitkomst is en of er een gesprek of gesprekken kunnen komen.

  • Was het beeld wat Geurt over Schuiling gaf, na de verkiezingen opeens niet meer van toepassing Nico ? 🙂

  • Nico, bel ook eens met oud Burgemeester Ouwerkerk hoe Koen Schuiling daadwerkelijk is… Hij was het zover bekend het eerste slachtoffer van de misdragingen van Koen Schuiling.
   .
   Als Koen Schuiling wil praten, dan zullen we het is uitgebreid gaan hebben over de anonieme brief. Nodig je er ook journalisten bij uit? Dan kan er meteen verslag van komen in de krant. En dan wel een van de landelijke dagbladen, en niet het Helderse sufferdje… DHA is uiteraard ook welkom…

Comments are closed.