Deadpool 2

0

Den Helder – In 2016 kwam in Marvel’s komische superhelden cyclus de lieftallige schurk Deadpool naar het witte doek en dat bleek een flink succes. Het jonge karakter in de stripwereld, Deadpool, kwam pas in 1991 voor het eerst voor in een strip, werd door het publiek omarmd en het budget van 58 miljoen dollar werd ruimschoots terugverdiend met een wereldwijde opbrengst van 783 miljoen dollar. Een deel van de cast, de hoofdrollen, is er weer bij; de regie is dit keer in handen van David Leitch.

“Fuck Wolverine”, zegt Wade Wilson (Reynolds), hij vliegt zelf de lucht in als er vaten met brandbaar spul ontploffen, een dozijn pornohandelaren wordt afgemaakt en één boef weet te ontkomen in een soort ‘panic room’. Wade’s vriendin Vanessa (Baccarin) opent de babyfabriek omdat ze een kleine wensen, echter voordat Wade wat in haar kan pompen wordt hun huis overvallen. Wade, Deadpool, is zijn geliefde kwijt en dit alles speelt zich in nog geen kwartier af, voordat de op James Bond geparodieerde titelrol voorbij komt.

Wade verdrinkt zijn verdriet en als hij drie dagen in de kroeg rondhangt bij zijn maat Weasel (Miller) en verhaal haalt bij zijn blinde vriendin Al (Uggams) krijgen die hem weer wat bij zinnen. “Je leeft pas echt als je eerst een beetje doodgegaan bent” en Deadpool wilt zich beslist aansluiten bij de X-men. Dat brengt hem vervolgens bij een tehuis, waar de jonge gefrustreerde Russell (Dennison) op zijn pad komt en beide mannen gevangen komen te zitten. Vanuit een andere tijdzone is opeens een hork genaamd Cable (Brolin) op zoek naar dit ventje en dan belanden we van de ene slachtpartij in de andere. Het jachtseizoen is geopend en veel partijen doen mee!

Verwarrend
Net als in de eerste Deadpool is het scenario vrij verwarrend, alleen lijkt het nu nog wat erger. Het is lastig de verhaallijn te pakken te krijgen en die lijkt ook wel ondergeschikt aan de grote overdosis actie en prettig gestoord geweld. Want dat is wederom grappig neergezet, regisseur David Leitch is als stuntman begonnen in de filmwereld en daar ligt de nadruk op in deze film. In samenhang met de vaak prima gekozen muziekfragmenten aangenaam vermaak; ‘Thunderstruck’ van ACDC om de zojuist begonnen superhelden te begeleiden als ze uit een vliegtuig springen. Geniale combinatie!

Beeldtechnisch en qua stuntwerk mooi gemaakt, maar Deadpool 2 mist toch de chemie van de eerste film. Toen was het nieuw, verrassend en nu is mede door het slappe ondergeschikte verhaal de film niet zo boeiend. De dialogen zijn weer grof, vaak prima cynisch en gevat, maar om de ziekte kanker hierin mee te nemen is ongepast. Dat gebeurt meerdere keren en daar slaat men de plank mis, daar had beter over nagedacht moeten worden.

Vermakelijk
Deadpool 2 is dus deels een vermakelijke film, deels ook vermoeiend door teveel actie achter elkaar in combinatie met weinig verhaal. Marvel zou er goed aan doen om het hierbij te laten en zich meer te concentreren op the Avengers of andere losse heldenfilms, zoals Thor, Iron Man of Black Panther. Over twee maanden gaat de volgende Marvel in Nederland in première: Ant-man and the Wasp. Daar kijken we ook naar uit, misschien weet die ons meer te verrassen!

Regie: David Leitch
Met: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Brianna Hildebrand, Josh Brolin, Julian Dennison, T.J. Miller, Leslie Uggams, Zazie Beetz
Kijkwijzer: 16 jaar