Geen keihard verbod op samenwerking ChristenUnie en PVV

22

Den Helder – De Helderse fractie van de ChristenUnie mag eventueel weer in gesprek met de PVV over samenwerking in een coalitie. Dat blijkt na de ledenvergadering die de CU donderdagavond heeft gehouden.

De partij heeft de volgende verklaring naar buiten gebracht:
“Op uitnodiging van de partij Beter voor Den Helder is de fractie van de ChristenUnie Den Helder gesprekken gestart over een mogelijke coalitiedeelname, nadat de fractie de verzekering had gekregen dat de formateur, dhr. J. Nagel voor zijn diensten was bedankt. We hebben als fractie en bestuur geworsteld met het moment van openbaarmaking, omdat we het communicatieproces graag zorgvuldig wilden laten verlopen. Dat is niet gelukt en dat rekenen we onszelf aan.”

“Tijdens de ledenvergadering van 3 mei toonden diverse leden zich verontrust over deelname van de ChristenUnie aan een coalitie met daarin onder meer de PVV. Er is meer begrip ontstaan voor de gevoerde gesprekken. Bij eventuele volgende coalitiebesprekingen met partijen die standpunten uitdragen die ver staan van het ChristenUnie gedachtengoed zullen we concrete afspraken maken om dit gedachtengoed te borgen.”

“Met deze vergadering heeft de fractie en het bestuur verantwoording afgelegd aan de leden. Er zijn ook diverse contacten geweest met het landelijk bureau van de ChristenUnie. Het landelijk bestuur van de ChristenUnie erkent de eigen verantwoordelijkheid van de lokale ChristenUnie.”

Namens de fractie: T. Biersteker-Giljou
Namens het bestuur: T. de Vries

22 REACTIES

 1. Nou, nog één keer dan over schaduwen heen stappen …………………………………, ja? dat was het. 🙂

 2. Ontroerend. De ware geest van Christus! En zet die PVV ers de pen op de neus jongens. Maar sluit ze in (je hart) en nooit uit. Dank je Tjitske.

 3. Den Helder kan wel wat pvv gebruiken want ik zie soms dingen waarvan ik denk hoe kan dit mogelijk zijn en dan heb ik het niet over migranten en asielzoekers

 4. Dit is wat Den Helder nodig heeft .
  Een zorgvuldig in alle rust genomen besluit .
  Petje af voor de Christen Unie .
  Dit verdient een kans.
  Er is te snel nee gezegd tegen de landelijk beslissing van de CU
  Plaatselijk was er een oplossing dus.

  Hier is uit te komen.

 5. Ook even verder kijken dan je neus lang is. Uit andere bronnen las ik dat er verantwoording is afgelegd aan… TWINTIG leden. Als dat waar is, dan klopt de redenering: we hebben met de leden gesproken en ons verantwoord. Maar waar gaat dit over? Niet over het feit dat de Christen Unie de PVV in het zadel kan helpen. Ook niet over het bewustzijn bij deze partij van de landelijke impact die samenwerken met PVV kan hebben. Wilders is in mijn ogen vergelijkbaar met geluiden die je rond 1933 – 1938 hoorde in Nazi-Duitsland. Discriminatie van bevolkingsgroepen. Daarmee willen samenwerken? Ik begrijp het niet. Ook niet lokaal. Je kunt niet een beetje racist zijn. Of een beetje crimineel. Of een beetje tegen mensen met een migratie-achtergrond: lees allochtoon. Christen Unie en PVV? Succes ermee!

  • Als er maar 20 leden komen opdagen terwijl men weet waarover die avond gesproken wordt lijkt het mij duidelijk dat samenwerking met de PVV bij het merendeel van de CU-leden niet zo leeft als bij u, beste Arjen. Dat dan even los van het feit dat ik geen idee heb hoeveel leden de plaatselijke CU heeft.

   • Het zou mij niks verbazen als de CU in Den Helder 80 leden of zo heeft (als je doorrekent vanaf hoeveel ze er landelijk hebben). Dan is een opkomst van 20 eigenlijk niet zo slecht

 6. CITAAT

  ‘Op uitnodiging van de partij Beter voor Den Helder is de fractie van de ChristenUnie Den Helder gesprekken gestart over een mogelijke coalitiedeelname, nadat de fractie de verzekering had gekregen dat de formateur, dhr. J. Nagel voor zijn diensten was bedankt. We hebben als fractie en bestuur geworsteld met het moment van openbaarmaking, omdat we het communicatieproces graag zorgvuldig wilden laten verlopen. Dat is niet gelukt en dat rekenen we onszelf aan.’

  EINDE CITAAT

  Mijn commentaar: de fractie had de verzekering gekregen dat de formateur voor zijn diensten was bedankt? Je verifieert dat toch even bij dhr. J. Nagel? Gewoon even ouderwets bellen? Of laat je je in het pak naaien door dhr. Assorgia? En wat hij beweert? Ik vind dat een vorm van onbegrijpelijke politieke naïviteit. Dat jezelf aanrekenen? Dat is al te gênant voor woorden (tegenover 20 partijleden is dat natuurlijk een enorme bekentenis).

  En dan met de PVV een deal sluiten en je dat NIET aanrekenen? Dat je dat kennelijk wel wilt? De PVV moet met wortel en tak worden geneutraliseerd, omdat het in essentie een ondemocratische partij is (Wilders wil is wet) en omdat het mensen in onze samenleving uitsluit en discrimineert (minder… minder… minder)

  Hoe je dat met het Christen zijn kunt verbinden is mij een heel groot raadsel. Ik begrijp er steeds minder van. Wat een politiek gedraai.

  De oplossing om dan een afspraak te maken waarover je in essentie fundamenteel verschilt, lijkt mij een doekje voor het bloeden. Je had nooit met de PVV in zee moeten willen gaan.

  Een christelijk spreekwoord is: twee geloven op één kussen daar slaapt de duivel tussen. Nou: hier zeker! Niet alles wat krom is, kun je recht slaan. Dit is een heilloze weg en er is maar één oplossing: terug naar je beginselen partij. Discriminatie hoort daat niet bij!

   • Beste HZdwg,
    Denk dat het met de discriminatie wel meevalt bij de christelijke broeders en zusters.
    Als lichtend voorbeeld: De E.O,die heeft minimaal 1 bekende homo in dienst zoals u waarschijnlijk ook wel weet.
    Noem geen naam,maar hij is erg Koninklijk gezind.
    Vriendelijke groet uit een ZEER zonnig Den Helder!

    • Tegen samenwerking met de PVV is bezwaar in te brengen, gaat te ver waar de anderen weleens wat verder mochten gaan. Maar tegen samenwerking met de CU zijn ook bezwaren in te brengen. Stroming die anderen niet de vrijheid gunt het leven te leven (of te beëindigen) naar eigen believen, ook andersdenkenden wil dwingen naar de regels van het geloof. En er mag dan wel ergens daar een homo getolereerd zijn, homo-vriendelijk is de CU allerminst.
     Pas op voor zonnebrand!

    • Ik lees net dat het vandaag de internationale dag van het naakt tuinieren is. Mag vast niet van de CU.

  • Twee geloven op een kussen daar slaapt de duivel tussen. En wat wanneer een Moslim met een Christen in een coalitie zit. Of een Hindoe met een Katholiek? Een humanist met een aanhanger van Boeddha? De aanstaande coalitie moet gewoon de lokale onderwerpen die onze bevolking bezighoudt behandelen en de geloven buiten sluiten. Ik vind de bovengenoemde beeldspraak met betrekking op lokale politieke samenwerking dan ook niet van toepassing. Wanneer de PVV zich in coalitieverband slechts op Helderse onderwerpen richt in een breed gedragen coalitieakkoord is hier niets mis mee. Zelf slaap ik nog wel eens met een van mijn katten op een kussen, dat heeft nog niet tot onenigheid geleid al heb ik haar nog niet gevraagd zitting te nemen in een Helders dierenparlement.

 7. Ziekelijk Arjen om de PVV te vergelijken met nazi’s. Je bent in de war met de fascistische islam die net als het nazisme antisemitisch en discriminerend tot op het bot is.

 8. Op 5 mei! Dat er maar 20 leden aanwezig waren, kan het bestuur toch niets aan doen? Uitleg gegeven en akkoord om met de Pvv in een coalitie samen te gaan werken.

 9. Arjen is vast geen CU lid. Dan moet je je ook met de interne gang van zaken niet bemoeien.

 10. @Marinus Vermooten, maakt U zich zeker geen zorgen voor wat betreft ´de humanist en de boeddhist´ waarvan U een voorstelling schetst, die slapen samen als roosjes.
  Dat komt natuurlijk ook wel een beetje doordat zij beiden op zich geen echte ´aanhangers´ zijn, ofwel; wat minder geloof en wat meer ´overtuiging´ doet soms wonderen in de slaapkamer … 😉

Comments are closed.