Harmen Krul 1e vervanger Schuiling als voorzitter gemeenteraad

36

Den Helder – CDA-fractievoorzitter Harmen Krul zal de komende raadsperiode burgemeester Koen Schuiling vervangen in zijn rol als voorzitter van de gemeenteraad, mocht dat nodig zijn. Krul kreeg maandagavond de meerderheid van de raad achter zich.

De CDA’er was samen met Paul Houben (Beter voor Den Helder) en Jan Klopstra (VVD) kandidaat voor de waarnemersfunctie. In de eerste stemronde haalde hij direct genoeg stemmen (18).

Tweede vervanger is Klopstra. Die haalde in de tweede stemronde 24 stemmen. De tweede vervanger komt ‘in actie’ als Schuiling en Krul beiden afwezig zijn of als er een andere reden is waarom ze op dat moment de rol van raadsvoorzitter niet kunnen uitoefenen.

36 REACTIES

 1. Dit is opnieuw erg zorgelijk. Het is te gek voor woorden dat het jongste raadslid dat nog een beginner is in het raadswerk direct leiding mag geven in de nieuwe raad. Een nieuwe raad die bovendien ernstig geschoffeerd is door zijn partij, in het onbeschaafde en ondemocratische besluit van ontruiming van het RS Museum, omdat de nieuwe raad compleet buitenspel werd gezet. De burgemeester en het college toonden disrespect voor de democratie, notabene sprak de burgemeester over: “Het gaat om respecteren van de democratie.” Er was helemaal geen haast, ook al besteed je er een volle pagina in het Zondagsblad aan. Een motie moest afgewend worden. Dat is de enige waarheid.

    • Nou meneer van Kuijk, heb even in het telefoonboek gekeken maar ik kan Arjen niet vinden en jantje123 ook niet dus uw opmerking slaat kant nog wal, oh en uw uitlatingen trouwens ook, Krul is het nieuwe bloed waar we toch allemaal op wachten. Nee hem geen kans geven en gelijk tegen de muur aan spijkeren, goed bezig 😉

 2. Prima keuze. Iemand die toegelaten wordt tot het KIM en ook wordt beëdigd tot officier, heeft capaciteiten en karakter. Al is het CDA niet mijn partij, ik ben blij met Dhr Krul.

  • Kletskoek: voor politiek bedrijven is ervaring nodig. Niet een of ander diploma. Dat hij zich vereerd voelt, toont al aan dat hij zijn beperkingen nog niet kent. Het is gebruik om ervaren raadsleden in aanmerking te laten komen voor vervanging burgemeester. Dat gebruik komt ergens vandaan: je moet allerlei gewoonten en procedures kennen. Dhr Klopstra kan het wel, heeft die ervaring. Vaak is de nestor van de raad vervanger. Het verraad en het disrespect van de partij van dhr Krul naar de nieuwe raad toe (notabene zelf in overleg over nieuw college) spreken hier extra negatief mee. Hij staat vierkant achter een burgemeester die met de waarheid manipuleert. Nee, ik beschadig hem niet bewust, de feiten leiden tot dat oordeel. Zoals velen weten, maar niet durven te zeggen.

   • Kletskoek? Dus iemand die zich vereerd voelt kent zijn beperkingen niet? Misschien kent hij zijn beperkingen wel en voelt hij zich vereerd dat hij ondanks zijn beperkingen gekozen wordt tot vervanger van de burgemeester? En het KIM is niet “een of ander diploma”. Als je door de strenge selectie komt volgt er een zware opleiding, zowel fysiek als mentaal. Dus die gewoonten en procedures waar u het over heeft heeft deze man binnen “no time” onder de knie. En nogmaals, het CDA is niet mijn partij maar Dhr Krul heeft bij mij het voordeel van de twijfel. Dit in tegenstelling tot….

    • Als je net als raadslid gekozen bent, en je zet vervolgens de nieuwe raad waar je in zit buitenspel via een ondemocratische, ingrijpende overval van jouw partij (e.a. en burgemeester), ja, dan moet je nog heel erg veel leren. Over respect, de werking van democratie, verkiezingen, en demissionair college.

     • Ondemocratisch, buitenspel zetten, hij past zich dus snel aan aan de Helderse politiek. Een snelle leerling 🙂

 3. Helemaal met ‘Jantje 123’ eens. Als die enorme kunstenaar nu gewoon zijn rekeningen had betaald en minder spektakel zou maken had hij een betere uitgangspositie gehad. Scholte denkt zich alles te kunnen aanmeten. Het is te prijzen dat burgemeester Schuiling zich zo fatsoenlijk blijft opstellen. Beste Henk van Kuijk, het valt me op dat ik uw naam constant in rubrieken als deze tegenkom en moeite heeft met anders denkenden.

  • Klopt, heer Van Kuijk heeft zich op dit forum bij meerdere gelegenheden laten leren kennen als een bijzonder intolerant mens. Als een man als hij aan de macht zou komen, wel, berg je dan maar….

  • En …. Als die kunstenaar nu niet weet ,ondanks diverse keren aandringen bij de gemeente , niet weet wat hij moest betalen? Wat dan Sjoerd Hansum ??

  • Koen Schuiling die zich fatsoenlijk gedraagd? Als de beschuldigingen in de anonieme brief waar zou zijn, dan is deze man verre van fatsoenlijk.
   .
   Nogmaals er moet een diepgravend onderzoek naar deze man komen. Daarna kunnen we pas bepalen of deze man een klein beetje fatsoen in zijn donder heeft.
   .
   Politiek gezien is deze man in ieder geval zien dat hij een dictator is, en dat hij een enkel respect heeft voor de raadsleden. Kijk hoe hij om gaat met Tjitske Biersteker. Totaal respectloos!

 4. Van harte gefeliciteerd en het is u van harte gegund! Wat een eer en ook aan de gemeenteraad een dikke pluim! Er is boven de partijpolitiek gekeken naar een geschikte kandidaat. Dat vind ik best een goede ontwikkeling. Hoopvol voor Den Helder. Veel succes toegewenst.

  • Een ( plaatsvervangend) voorzitter, heeft alleen een Hamertje Tik tot zijn beschikking. Als jij dat een goede ontwikkeling en hoopvol voor Den Helder vindt, dan mankeert er wat aan je bovenkamer.

 5. Een grote meerderheid van de gemeenteraad heeft Harmen Krul gekozen. Een democratisch besluit. Hij heeft zich nog niet in de rol als eerste plaatsvervangend burgemeester tijdens de gemeenteraad kunnen bewijzen. Daarom zijn bovenstaande negatieve toespelingen van deze beginnend politicus zeer ten onrechte. Wens Harmen Krul veel toewijding en wijsheid toe in zijn rol functionerend voorzitterschap.

  • Toen Assorgia een coalitie in elkaar knutselde en er namen van toekomstige wethouders in beeld kwamen van mensen die al jaren in de politiek mee lopen, viel men over elkaar heen , om ze van onbekwaamheid en onervarendheid te betichten. En dan nu een politieke luier , een functie geven als plaatsvervangend voorzitter bij afwezigheid van de Burgemeester. De Heer Krul , zal best zijn kwaliteiten hebben, maar hier wordt wel verschrikkelijk met twee maten gemeten.

  • Jammer Marinus, dat je het verschil niet kent tussen onderbouwde kritiek en negatieve toespelingen. Het is gewoon hartstikke fout om een beginnend raadslid – de partij doet er niet toe – tot vervanger van de burgemeester te benoemen. Het wordt hoog tijd dat de raad een niveau hoger gaat, in plaats van lager nog. Ze liet zich ook al onlangs inpakken door een slachtofferpreek, leugens en beschuldigingen van de burgemeester, die geen antwoord op raadsvragen gaf, maar ze ontweek.

 6. Mee eens Marinus. Democratisch gekozen en daarom terecht vervangend voorzitter. Ik wens dhr. Krul heel veel succes!

  • Een democratische keuze of beslissing , wil nog niet zeggen dat die juist is.

  • Correct Anton, ik denk maar zo , met vallen en opstaan wordt men groot. Ik denk dat Dhr Krul nog vaak op zijn snufferd zal gaan.

 7. Over dhr Schuiling heb ik niet veel goeds gehoord, moet toch niet moeilijk zijn om hem te vervangen toch?.

  • Koen Schuiling blijft de dictator van Gemeente Den Helder, Poetin, Erdogan, Xi Jinping en Kim Jong-un zijn hier lieverdjes bij.
   .
   En de gemeenteraad doet er tot op heden niets tegen. Het zou Harmen Krul, als vice voorzitter van de gemeenteraad sieren om een onderzoek naar Koen Schuiling te starten. De veelbesproken anonieme brief, met vermeende strafbare feiten moet worden onderzocht. Als de beschuldigingen in de brief kloppen, dan zijn er mogelijk minderjarige slachtoffers. Een onderzoek door de gemeenteraad had er al in 2015 moeten komen.
   Zolang er geen onderzoek komt, blijft Den Helder Palermo aan het Marsdiep.

 8. Mensen, mensen, mensen. Wanneer breekt de zon nu eens bij u door. Overal waar iets over de politiek in Den Helder staat worden de messen geslepen. Het is makkelijk om anoniem ongezouten te reageren. Steeds worden mensen onder vuur genomen voor zaken waar men uit hoofde van hun positie weinig of niets tegen in het verweer kan brengen. Ik heb de indruk dat er niet veel hoeft te gebeuren voor er een revolutie uitbreekt in de Noordkop. Het wordt tijd dat we nu eens met onze voetjes op de vloer komen en onze stad weer eens positief naar buiten brengen. Niet steeds blijven hameren op zaken die gepasseerd zijn. Zoals ik al eerder aangaf, ga met de burgemeester in gesprek. Wel op normale voet. Ook de burgemeester is een mens en geen monster. Ik heb ook aangegeven dat ik voor zo een gesprek wel tussenpersoon zou willen zijn. Ik heb dit aangekaart en heb binnenkort een gesprek met de burgemeester, dus het werkt wel! Wat betreft de vervanging van de burgemeester tijdens een GR vergadering. Het gaat om voorzitten van de raad en geen politieke functie. Ik neem aan dat Harmen Krul binnen de KM ook regelmatig vergaderingen voorzit. Hij moet zich de procedures eigen maken en de orde tijdens de vergadering bewaren, geen politiek bedrijven. Voor alle duidelijkheid: Het college van B&W is een bestuurlijke laag en geen politieke.

  • “Voor alle duidelijkheid: Het college van B& is een bestuurlijke laag en geen politieke”
   U mag blij zijn dat dit niet de 64.000 dollar vraag is

  • Even kennis opdoen Nico. Het gaat hier om voorzitten van de raad, is een politieke rol. En ook het college heeft een politieke rol, namens de coalitie. En vraag de burgemeester even waarom hij de nieuwe raad oversloeg, als voorzitter. Want die simpele vraag beantwoordde hij niet in een lange speech in de raad en een groot stuk in de Zondagskrant. En ook niet bij EenVandaag. Misschien breekt dan de zon door.

   • Hoe politiek kan je rol als voorzitter van de gemeenteraad zijn als je niet eens stemrecht bezit? Het in goede banen leiden van de vergadering, dat is de taak van de voorzitter. Dat is meer een technische rol dan een politieke. Het laatste woord is hoe dan ook altijd aan de gemeenteraad En wat betreft de rol van het college? Die voert voornamelijk het beleid uit dat door de meerderheid van de gemeenteraad is vastgesteld. Gebeurt dat niet, of onvoldoende, dan kan de raad het college altijd tot de orde roepen….
    Ik heb het idee dat heer Van Kuijk, ondanks de aanmatigende toon die hij op dit forum aanslaat, er niet ook niet zo veel van begrijpt…

    • Een gewiekste voorzitter bechikt over een trukendoos waarmee hij zonder partijdig te lijken toch de besluitvorming kan beïnvloeden. Hoe kun je bijvoorbeeld een moeilijke beslissing over een belangrijk onderwerp er snel even doorjassen? Bewaar dat belangrijke onderwerp tot het eind, als de mensen eigenlijk al weg willen, nadat ze zijn moegemaakt met een langdradige discussie over veel minder belangrijke zaken.

     • Het vervangen van de burgemeester betekent alleen dat deze tijdens de raadsvergadering wordt vervangen. Het vervangende raadslid heeft stemrecht. Overigens wordt Krul in de gelegenheid gesteld om af te gaan. En die optie verklaart mogelijk waarom hij met meerderheid van stemmen is gekozen.

 9. Zeker, technisch deed de burgemeester als voorzitter dat wat de nieuwe raad wilde, namelijk een motie indienen over overleg over het Scholtemuseum, o wacht oeps, dat kan niet meer, alles is al afgevoerd. En technisch deed het college wat de raad wilde, namelijk aanpassing van het huidige stadhuis, o wacht oeps, nee dat moest een commissie uit de raad maar doen, en oeps we verplaatsen toch de ambtenaren naar de Rabobank voor 1 miljoen, ook al doen we geen renovatie. Prachtige techniek, niks politieks aan.

 10. Wat goed dat je binnenkort een gesprek hebt met de burgemeester Nico! Mensen hier op het forum, die een uitgesproken mening hebben over dhr. Schuiling, grijp deze kans en ga in gesprek! Wie weet wat voor goeds hiervan komt. Als je echt het beste voor hebt met onze stad, ga er dan voor!

 11. Een hierargisch manneke van 23 wat bij het minste geringste tegenslagje (in zijn ogen) gelijk zijn huilie-huilie buien (triest, boos teleurgesteld, voelt zich dan weer( terecht volgens objectieve heer weltevreden) genaaid en nu weer zo trots als een aap met zeven ……) in het hem steunende nhd of waar dan ook ventileert voordat er überhaupt iets besloten is door de winnende partij, waarvan hij dan ook nog eens tegemoetkoming eist, dat schept bij mij zeker geen vertrouwen. Respect dat de heer Assorgia hier überhaupt nog mee wil samenwerken.

Comments are closed.