Helders Tuinbier tijdens Théâtre du Jardin

0

Den Helder – Dit jaar staan de evenementen bij Hortus Overzee in het teken van eetbare planten. De hortus sluit hiermee aan bij het landelijke thema “Plant en Eter”, waarmee de botanische tuinen van Nederland gezamenlijk in 2018 naar buiten treden.

In de kassen van de botanische tuin aan de Soembastraat begint het zaaigoed al behoorlijk te groeien en begin juni zal de zomertentoonstelling klaar zijn voor bezichtiging. Maar waar eetbare planten zijn, moet er natuurlijk ook geproefd kunnen worden. Théâtre du Jardin loopt op de tentoonstelling vooruit en heeft in samenwerking met Grand Hotel Beatrix en stadsbrouwerij Helderse Jongens een sfeervol ‘pop up’ etablissement ingericht.

In de als ‘Cuisine du Jardin’ omgedoopte Oranjerietuin, zal chef-kok Raymond van Veen van “C’est la vie Wine & Dine” met ingrediënten die hij in de collectie vond ‘mooie hapjes’ maken. “Ik vind het stoer om producten uit de hortus te gebruiken”, aldus de gedreven chef-kok.

Nieuw bier
Ook Dave Kleine van Stadsbrouwerij Helderse Jongens toont zich enthousiast. De stadsbrouwers hebben met een geheim ingrediënt uit de hortus een nieuw ambachtelijk bier gebrouwen met de toepasselijke naam “Helders tuinbier”. “Het is een lager met een heerlijke frisheid. Je proeft er de lente doorheen”, geeft Kleine aan. “Zeer bijzonder, want naar ons weten is het echt een unieke combinatie. Het voorproeven verliep veelbelovend. Wie weet wordt tuinbier wel een nieuwe soortnaam.”

Tijdens Théâtre du Jardin wordt het eerste biertje getapt en kunnen de bezoekers van het tuintheaterfestijn het frisse biertje proeven bij de speciaal ingerichte Tuintapperij. Het tuinbier wordt ten doop gehouden tijdens de eerste voorstelling van de Theatertroep. “Het is mooi te zien hoe alles in de voorbereiding begint samen te vallen”, geeft organisator Pieter Blank aan. “Het wordt weer heel bijzonder. De vaste bezoekers weten dat al. Ik hoop dat we dit jaar ook veel nieuwe bezoekers mogen begroeten. Théâtre du Jardin is echt uniek in zijn opzet en sfeer. Een onvervalst avondje uit. Den Helder op z’n best.”

Hortus Overzee opent op Hemelvaartsdag 10 mei de poort om 17.00 uur en sluit haar tuinwereld om 23.00 uur. Toegang € 17,50, kaarten zijn via www.kampanje.nl te bestellen. Hortus Overzee is gelegen aan de Soembastraat 83.