Nieuwe inventarisatie explosieven op strand

17

Den Helder – De gemeente Den Helder gaat opnieuw inventariseren hoeveel en welk type explosieven er mogelijk nog op de Helderse strand liggen. Recente vondsten, waaronder een antitankgranaat die gisteren werd gevonden, vormen de aanleiding voor nieuw onderzoek op de stranden van Den Helder en Julianadorp.

In een paar maanden tijd zijn op het strand bij Huisduinen en Julianadorp zo’n 150 explosieven opgegraven. Van kogels tot landmijn, maar dus ook antitankgranaten. In overleg met het hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat en Defensie bepaalt Den Helder of een grote opruimactie alsnog nodig is om het strand veilig te houden voor bezoekers.

Strandzoeker Ed Mallekoote reageeert verheugd op het onderzoek. Hij dringt al maanden bij de gemeente aan op een grootschalige opruimactie van het strand. De meeste explosieven vindt Mallekoote op twintig à dertig centimeter onder het zand. “Moet er eerst een kind de lucht in vliegen, voordat de gemeente actie onderneemt?”

17 REACTIES

 1. Mag het ook een gemeente ambtenaar die verantwoordelijk voor is, ipv een kind?

  • Mag deze stompzinnige reactie verwijdert worden …………………….?

 2. Als er in een paar maanden 150 explosieven zijn geruimd op het Helderse strand kun je maar één conclusie trekken: Het is levensgevaarlijk op het strand!
  .
  Ed Mallekoote heeft al maanden terug melding gemaakt van de grote hoeveelheid explosieven. En Gemeente Den Helder heeft nog niets gedaan…. Uiteraard hebben ze de gevonden explosieven wel door de EOD laten ruimen, maar ze hebben geen onderzoek gedaan naar de veiligheid op het strand.
  .
  Even heel hard gezegd moeten er eerst doden vallen voor de gemeente wakker word. Koen Schuiling is als Burgemeester is als portefeuillehouder Veiligheid in hoogst eigen persoon verantwoordelijk voor de veiligheid van de inwoners en de bezoekers van Den Helder. In 2e instantie komen de wethouders, als verantwoordelijke locoburgemeesters. Als er doden en/of gewonden vallen op het strand, door nalatigheid van de Burgemeester, moet hem dit persoonlijk worden aangerekend.
  .
  Juridisch gezien zou het bij een ongeval met explosieven op het strand, Koen Schuiling kunnen worden aangeklaagd voor dood door schuld. Ook de Wethouders, als zijnde locoburgemeesters zullen persoonlijk kunnen worden vervolgd voor nalatigheid. Hij (en de locoburgemeesters) is (zijn) immers al maanden op de hoogte van de grote hoeveelheid explosieven op het strand, en er heeft nog geen grootschalig onderzoek plaatsgevonden.
  .
  Dood door schuld
  Volgens de wet is iemand, aan wie de dood van een ander te wijten is, strafbaar met dood door schuld. Dit houdt dus in dat er iemand is overleden door een handeling (of nalaten) van de veroordeelde, terwijl de veroordeelde dat te verwijten valt. Dit kan zijn doordat hij onvoorzichtig of roekeloos is geweest.
  Zoals dood door schuld beschreven is in de wet, is er dus enkel verwijtbaarheid nodig. Voor een veroordeling hoeft niet te worden bewezen dat de dood van de ander opzettelijk is bewerkstelligd.
  Bron; http://www.wetrecht.nl/dood-door-schuld/
  .
  Gemeente Den Helder zou per direct een grootschalig onderzoek moeten laten uitvoeren. Het strandseizoen staat voor de deur, en iedere inwoner en bezoeker van Den Helder moet veilig naar het strand kunnen.
  Mocht er geen onderzoek komen, en er gebeurt deze zomer wat op een van de Helderse stranden, dan is Den Helder toeristisch gezien kapot. Er is dan geen citymarketing die ooit nog een toerist naar Den Helder weet te krijgen.

   • Het gaat hier niet om een meningsuiting, maar om trol gedrag, dat deze site behoorlijk verziekt. Een echte trol zoekt daarbij steeds de grenzen op.

  • Het is de vraag of dat dood-door-schuldverhaal ook van toepassing is op functionarissen van de overheid bij het uitoefenen van hun functie. Zie de beruchte Pikmeer-arresten.

  • Als de stranden zo gevaarlijk zouden zijn zoals u stelt dan zouden deze stranden afgesloten worden voor publiek.

   • Misschien is dat ook wel nodig… liever tijdelijk een afgesloten strand dan slachtoffers.
    .
    Het gaat er om dat de veiligheid wordt gewaarborgd. Onnodige risico’s nemen kan niet bij dit soort zaken
    .
    De gemeente weet al maanden dat er tientallen explosieven zijn geruimd. Dan neem je het zekere voor onzekeren en houd je een grote schoonmaak actie. Niemand wil dat kinderen het slachtoffer worden van spelen op het strand.
    .
    En het is en blijft schandelijk dat de gemeente niets doet, terwijl het strandseizoen begint. Na de eerste meldingen hadden ze moeten beginnen met een grote schoonmaak. De Marine hebben we in de stad, waar heel veel kennis en kunde zit om het strand weer veilig te maken.

    • hoe vaak is het de laatste 73 jaar fout gegaan op de Nederlandse stranden?
     gaan we nu schreeuwen code rood, alle stranden afzetten, prikkeldraad en wachtposten, patrouilles door de duinen met politiehonden, 24-7 drones over de stranden, met z’n allen achter het postkantoor in de bunker gaan zitten met aluminium hoedjes op……
     .
     net als met alles hier slaan we weer eens totaal door met z’n allen……

     • Inderdaad RB die munitie ligt daar 73 jaar en al zou men ze tegen de muren gooien of je gaat er op staan te springen gaan ze nog met geen mogelijkheid af. Alleen wel, het is en blijft munitie. En ik heb weken geleden groepen mannen stukken strand zien afgaan met metaaldetectors. Meerdere dagen.

     • was vast Ed met z’n maten 😉
      .
      goed als ze het zo langzamerhand wel opruimen allemaal maar we hoeven niet compleet hysterisch totaal door te slaan wat we tegenwoordig met alles meteen doen

 3. Al die bommen en granaten op het strand stelt helemaal niets voor. Het college ligt gierend van de lach achterover. Ha, ha…. wij hebben die bommen en granaten daar niet neergelegd. Dat kunnen wij bewijzen alleen al met ons identiteitsbewijs. Nee dan het pand van Johanna Krul, dat was pas gevaarlijk. Eerst werd Johanna het leven onmogelijk gemaakt en vervolgens haar pand behandeld alsof er twee daisy cutters lagen. Honderden specialisten werden ingezet. Dagen later werd het uiterst gevaarlijke spul tot ontploffing gebracht. Het knalletje dat hoorbaar was, betrof het explosiefje van de EOD. Nader onderzoek wees uit, dat slechts een plaffertje van Johanna in rook opging.

 4. Verkeersborden plaatsen bij het strand met de waarschuwing voor explosieven…. lacheeee

Comments are closed.