Noord West, thuis best

16

Ik moest naar het ziekenhuis en besloot maar eens de fiets te nemen. Dat zou er trouwens wel vreemd uitzien, bedacht ik meteen, ´een patiënt die op de fiets aankomt´. Ik heb echter een enorme hekel aan betaald parkeren, dus de keuze was snel gemaakt.

Bij binnenkomst in het ziekenhuis werd ik aangesproken door een zuster. Ik draaide me om en ik zag dat ze nog snel een klompje kauwgum met haar tong in een mondhoek drukte voordat ze zei´, “Wah moetu natu menehr?”. Ook goedemiddag, ik moet een foto laten maken, want er doet iets zeer, antwoordde ik. “Un gewoone fotoooh?” Ja, ik denk het wel, zei ik, terwijl ik de kauwgum langzaam in de richting van haar kin zag glijden.

Wat praat U moeilijk. “Jah, uhhh, dat klop”, zei ze, “Beetje last van mijn, uuhh”, kauwgum!, vulde ik aan. “Jah!, had U dat geziehien??” Ze stond op, keek me innemend aan en wees me daarna met een gestrekt vingertje uitgebreid de weg. Het was eigenlijk alsof we elkaar al jaren kenden, dacht ik terwijl ik naar de juiste afdeling liep.

Na korte tijd werd ik binnengeroepen, “Goedemiddag!, bovenkleding uit graag, ik kom U zo halen!”, déze zuster hijgde een beetje. “Piercings?” Wat zegt u, gaat het wel goed?, vroeg ik. “Nee, uhh, heeft u piercings!”, antwoordde ze, Oh, nee, niet op die hoogte, geloof ik tenminste toch en ik grijnsde haar toe. Is dat erg? “Nee, hoor!”, zei ze vrolijk en terwijl ze alweer wegjogde riep ze, “maar uhh, ik ga door hoor want we lopen wel een half uur achter! en dat maken we nooit meer goed!” Het klonk alsof het einde van de wereld nabij was.

Na de foto ´kreeg´ ik ook nog een echografie van een onverzorgde arts met vettig haar en een bijzonder bolle buik. Ja…, ja!, dáár doet het pijn, precies daar!, riep ik terwijl hij geschrokken zijn vinger terugtrok. Tussen zijn benen door zag ik dat het stervormige onderstel van zijn ´stoel op wieltjes´ al in geen jaren meer was schoongemaakt. Ook liep er een ´spoor´over de Marmoleum-achtige vloer vanaf de deur recht naar zijn stoel. “Ja, dat is niet goed, u zult wel flink pijn hebben”, was zijn conclusie al snel terwijl de ´echodetector´ door de koude gel op mijn huid gleed. Gelukkig, dacht ik, hypochondrie wordt uitgesloten, terwijl ik het volgende moment hopeloos ‘vastliep’ in het ontrafelen van de echo-beelden op het computerscherm. Ik kijk namelijk graag mee.

Is er iets aan te doen?, vroeg ik, terwijl ik mezelf erop betrapte me stoerder voor te doen dan ik me op dat moment voelde. Ik keek naar de arts, de assistente keek naar de klok. “Ik kan U wel wat adviezen verschaffen”, zei hij met zijn ogen nog steeds naar het scherm gericht. Ik bekeek hem nog eens goed. Een ‘goed’ advies van een vettige arts in een ver van steriele omgeving, tsja, dacht ik. Stuurt u de foto´s maar naar mijn huisarts, die weet er ook wel raad mee, zei ik en ik sprong van de brancard. Mijn benen doen het namelijk momenteel nog prima.

Toen ik beneden de lift uitliep zag ik dat ‘Hubba Bubba’ haar kauwgum had verwisseld voor een lollie, die ‘stond’ haar goed, lekker nonchalant, een beetje sexy zelfs. Ik groette haar, Dag Hubba!. “Uhh, Hubba? … jah hoorrr, dag Meneheer!”, riep ze verbaasd terug. Vroeger had ik genoeg hormonen ‘voor zusters’ maar was ik onzeker, nu is het eerder andersom, dus te laat. De melancholie slaat bij mij altijd onherroepelijk toe wanneer ik een ziekenhuis verlaat, je staat er dan toch weer helemaal alleen voor.

Skriks

16 REACTIES

 1. Mooi omschreven ziekenhuisbezoek, ik zag u daar van verre aankomen en ben u vanaf de ingang op uw weg gevolgd, via gangen en de lift.
  Toen u op de fiets weer weg reed zwaaide ik u nog na, met een brede grijns op mijn gezicht, maar uiteraard zag u dat niet meer …. 😉

 2. Ik stel trouwens vast – de tekst houd mij bezig – dat de clou van het verhaal feitelijk draait, om geconstateerde verpaupering van menselijk gedrag en hygiëne door slecht bestuur en daardoor teloorgang van motivatie op de werkvloer binnen ‘ons ziekenhuis’. 🙁

 3. Misschien moet ‘Skriks’ even scan van zijn bovenkamer laten maken, Röntgen in Noordwest Ziekenhuisgroep is op de begane grond, Ziekenhuis is geen favoriet van mij,was er lang kind aan huis, gelukkig laatste 2 jaar niet meer, maar dit verhaal is grote onzin, Personeel mankeert niets aan & alles is prima schoon, als je dat toch een podium zoekt ‘Skriks’ probeer eens van de voormalige Kustwachttoren te springen, kan je alléén maar van opknappen ……

 4. Wat leuk om te lezen tussen al het politiek geweld plus bijhorende commentaar. Mooie beeldtaal.

  @ reaperscrew. Meestal als je een bezoek aan de
  Röntgen brengt. Ga je daarna naar desbetreffende arts op meestal de 1 E verdieping. In dit geval een echografie welke ook op verdieping 1 zit. maar het verklaart het verhaal volledig.

 5. Je zou blij moeten zijn dat je nog op de fiets naar het ziekenhuis kan en er een ziekenhuis is in onze stad……

 6. Reaperscrew,echo begane grond. Als je doorverwezen word door huisarts krijg je ook door je huisarts de uitslag .wat een zwetz verhaal.

 7. wat een compleet lulverhaal, als we DH maar kunnen afzeiken, verhuis toch met z’n allen lekker naar Zwolle gezellig bij die andere azijnzeiker intrekken……

  • ziekenhuis is slecht, burgemeester is slecht, TESO is slecht, raad is slecht, NS is slecht, N9 is slecht, centrum is slecht, marine is slecht, visserij is slecht, Willemsoord is slecht, Kampanje is slecht, stadspark is slecht, woningstichting is slecht, zo kan ik nog wel even doorgaan, alles is slecht hier volgens de zwartkijkende azijnfiguren hier, schaf aub een spoorboekje aan of volg het advies van Reaperscrew op

   • Geen slecht column verhaaltje Hr.Skriks, ik heb het met plezier gelezen 🙂

 8. Mooi beschreven dag uit het leven van de columnist..Hopelijk gaat het ondertussen weer wat beter

 9. Er is werkelijk helemaal niets goed… wat een enorm zure column, het azijn druipt er vanaf. Ik vat ook niet helemaal wat de schrijver nou wil zeggen. Daarnaast klopt er vrijwel niets van het verhaal dat hier staat, waardoor ik me afvraag wat er überhaupt van klopt.

  Parkeren is al ruim 2 jaar gratis (niks betalen – jaren geleden wel), maar volgens mij is iedereen vrij om op de fiets te komen, is ook gezond en ook nog goed voor het mileu! De radiologie is op de begane grond, maar dat werd eerder ook al gezegd, dus het liftverhaal? Dat het ziekenhuis enigszins vervallen is klopt! Er wordt al zeker 10 jaar gewacht op een verbouwing dan wel nieuwbouw… dat is ook op deze website ook al meerdere malen aan bot geweest. Het is echter wel schoon in het ziekenhuis, is mijn ervaring. De schrijver heeft het over “niet steriel”. Ik kan mededelen dat het tijdens het maken van een echografie niet steriel hoeft te zijn, dus dat is een hele rare opmerking. En waarom wordt er zo negatief gedaan over de kennelijke zwaarlijvigheid van de arts? Wat voor nadeel heeft de schrijver daarvan, het gaat er toch om of de echografie goed gedaan wordt, of niet dan? Erg vervelend dat dat zo uitvergroot moet worden. Verder weten huisartsen maar weinig van foto’s en echografie (met alle respect, ze moeten al zoveel andere dingen weten) en die krijgen die foto’s ook helemaal niet te zien: de arts (radioloog – een medisch specialist) die de echografie doet maakt een verslag en daar moet de huisarts dan verder mee. Dan het kauwgomverhaal… Is dat echt gebeurd? Verpleegkundigen (‘zusters’ is van diep in de vorige eeuw) hebben wel wat beters te doen dan patiënten opwachten met kauwgom in de mond.

  Ik hoop dat het met de gezondheid van de columnist goed of zelfs beter gaat!

  Jutter.

  P.S. De echo-gel wordt voor alle patiënten verwarmd, maar het kan zijn dat de doktersassistent speciaal voor deze columnist koude gel had gepakt vanwege de nogal zure blik? ;-).

 10. @Judge, @Jaques van Velzen, @Jutter1, @Jans, @Dramfull, @rc licht, mag ik U hartelijk bedanken voor Uw reacties, U heeft mij een flink hart onder de riem gestoken. Ik zal proberen zo divers mogelijk voor U te blijven schrijven @ rc licht U heeft mijn bedoeling volledig begrepen.
  Voor de overige reageerders: ik beloof U; ik zal mijn uiterste best blijven doen, wellicht kan ik U ooit nog eens bekoren.

 11. Ha Skriks, column (beetje laat) met plezier gelezen! Nou, deze maakt wel iets los geloof ik. Nu is het heel lang geleden dat ik het ziekenhuis van binnen heb gezien dus ik zou het niet weten, maar ik hoop dat je een klein beetje hebt overdreven : )
  Ik hoop dat de uitslag goed was?

 12. Ja, @ HaKatje, inderdaad, dat is mooi gezegd, ´iets los´, en bijzonder ook om te zien dat de interpretatie van zo´n stuk plotseling alle kanten uit kan schieten …
  Zo zie je maar hoe ingewikkeld ´communicatie´ tussen mensen verloopt, er is eigenlijk nauwelijks op te anticiperen en ik heb me dan ook maar voorgenomen om dat niet te doen, of tenminste te proberen dat na te laten;).
  Gefeliciteerd hoor; succesvol ´zich nog een keertje omdraaiende´ kinderen opgevoed, uitzicht op een heringericht straatje en nauwelijks ziekenhuisbezoek, dat klinkt toch niet slecht!
  Een complimentje zoals van U, doet me goed, dank daarvoor.

 13. Skriks, ik kan beamen dat ik een goed leven heb. En dat gun ik iedereen!

Comments are closed.