Onderscheiding voor 200 leden onderzeedienst

13

Den Helder – De missies die ze deden waren geheim. Ze bestreden terrorisme, piraterij en vergaarden inlichtingen en dat altijd onder zware omstandigheden. Zo’n 200 leden van de onderzeedienst kregen vrijdag de Gesp voor Speciale Operaties voor hun inspanningen.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer reikte de speciale onderscheiding uit. “Ga er maar aanstaan. Met zo’n 60 man maanden, weken of in het beste geval dagen achtereen in die grote zwarte sigaar zonder ramen. Waarin je privacy gereduceerd wordt tot een gordijntje voor je torpedobed.”

Toen zijn kinderen hem eerder vroegen hoe mensen dat soort werk volhouden, vertelde Bauer ze over de speciale selectie, opleiding en training. “Maar de onderzeedienst draait ook om kameraadschap.” Vandaag illustreerde hij dat met een citaat van oud-commandant Hr. Ms. Tonijn Koen Hermsen die ook aanwezig was. “Zodra ik aan boord stap en ik ruik de bekende diesellucht, dan gaat er toch, omdat je zo lang geleefd hebt op zulke boten, een knop om in je hersenen. Dat geeft een prettig gevoel.”

Jongensboek
Het werk is omgeven door spanning en romantiek. Het is de ultieme vorm van teamwork en er komt heel veel kennis, kunde, vakmanschap en concentratie bij kijken. “Want dat is nodig om vlak langs een rotswand te varen, of heel dichtbij het oppervlak te zijn, met de aanvalsperiscoop net boven water. Waarbij je ondanks snel naderende fregatten zo lang mogelijk op die diepte moet blijven om foto’s te maken. Het klinkt als een spannend jongensboek, maar jullie doen het.”

Maar de Commandant der Strijdkrachten wees de aanwezigen er ook op dat het veel van mensen vraagt. De opleidingen zijn bijzonder zwaar en het vraagt ook veel van het thuisfront. Daarom bedankte hij ook hen nadrukkelijk: “Allemaal blonk u uit in doorzettingsvermogen. In samenwerking. In kwaliteit. En het effect van uw operaties is en blijft van grote waarde. Low visibility, high impact.”

13 REACTIES

 1. maar vreemd dat je voor je betaalde baan onderscheiden word, gaan we straks alle betaalde krachten onderscheiden omdat ze hun werk doen? gaat de essentie van een onderscheiding er wel af lijkt me,
  “oh meneer de bakker u heeft vandaag weer broden gebakken, u krijgt een lintje”….

   • Nou, doet u mij dan ook maar zo’n fles azijn met een strikje (rood graag) erom heen, want ik ben het in dit zeldzame geval volledig eens met onze beroeps-querulant RB…. Waarom een onderscheiding voor tweehonderd man, die niet meer dan hun werk doen? En dan ook nog eens werk uit een ‘jongensboek, omgeven door spanning en romantiek’, zoals de tekst boven vermeldt. Wat wil je nog meer? Moet je daarvoor extra beloond worden? En die vermeende strijd tegen terrorisme en piraterij? Ach, het zal wat. Ik zou zeggen: high visibility, gezien het ceremonieel achteraf, maar low impact!

    • Ja ik heb ook het een en ander overdacht, maar ‘het jongensboek’ bestaat wel uit bijzonder gevaarlijk werk en ook al is het ‘vredestijd’, de Koersk en recenter de ARA san juan, staan mij nog vers in het geheugen.
     Maar goed u wilt de rode strik Gekke Henkie ? nou mooi dan gaat de roze naar RB, kan-ie later nog in z’n haar doen als hij op knuffelbezoek gaat. 😀

     • Wilde net zeggen….maar onze Judge heeft het al ingevuld, sommigen doen wat voor hun land anderen hebben liever een bruin hemd aan en gaan graag op visite met pot vaseline bij een man met ketting om.

      Deze marine onderzeedienst boys hebben die gesp meer dan verdiend!

  • Ik denk dat sommige mensen het “gewicht” van deze gesp nogal overschatten. Het is lang geen “onderscheiding” vergelijkbaar met de “lintjes” die op koningsdag neerdwarrelen.
   Meer dan een bedankje, waar iedereen recht op heeft die zijn werk goed heeft gedaan, is het niet.

    • Als onze werkster, pardon interieurverzorgster, naar huis gaat zeg ik altijd even “bedankt”, ook al heb ik haar goed betaald. Helemaal fout dus, volgens RB.

     • een complimentje mag best maar om ze meteen te onderscheiden gaat gewoon te ver, draagt u ook de lokale bakker voor voor een lintje omdat hij z’n brood op tijd gebakken heeft??

  • Voordat je begint te blazen RB moet je eerst nadenken. Blazen doe je met je hersens anders gaat je mond niet open en loop je rood aan.
   Dit is heel simpel uitvoering van Wet- en Regelgeving. nl; Besluit gespen Herinneringsmedaille Internationale Missies.

  • en de mensen van de ambulance, de brandweer, de reddingsbrigade, de dierenambulance, en meer van dit soort hulpdiensten, verdienen die niets dan?

Comments are closed.