DHA-A leader
DHA-A leader

Solo, a Star Wars story

Den Helder – In 1977 verscheen de eerste Star Wars film, A New Hope. Gek genoeg episode vier in een reeks van inmiddels acht. De volgorde van de uitgebrachte episodes is ook al bijzonder. Na episode vier werden vijf en zes uitgebracht. Deze laatste had première in 1983. Vervolgens duurde het 16 jaar voor het publiek weer kon genieten van een nieuwe aflevering. George Lucas schreef en regisseerde episode een.

Dit was de eerste van de Prequel-trilogie. Deze trilogie ging terug in de tijd en werd na episoden twee en drie in 2005 afgesloten. Inmiddels zijn we aangeland in de derde trilogie waarvan episode zeven in 2015 en nummer acht in 2017 verscheen. Het wachten is nu op episode negen. Alsof het nog niet genoeg was zijn er nu ook losse films bedacht. De zogenoemde Anthologiefilms worden gezien als extra losse verhalen die ergens in de reeks thuishoren. Zo verscheen in 2016 Rogue One die speelt voor episode vier. Ook de nieuwste film Solo hoort voor episode vier thuis.

We maken kennis met de jonge smokkelaar Han Solo (Ehrenreich), die met zijn vriendin Qi’ra (Clarke) probeert te ontsnappen uit een misdadige onderwereld Corellia. Hij weet weg te komen, maar zijn vriendin wordt op het laatste moment opgepakt. Han heeft één missie en dat is piloot worden om terug te keren en zijn Qi’ra op te halen. Drie jaar later zien we dat hij uit de Imperial Flight Academy is gezet omdat hij niet gehoorzaamde. Hij vecht nu bij de infanterie tegen een groep criminelen onder leiding van Tobias Beckett (Harrelson). Hij besluit om zich aan sluiten bij de groep van Beckett, maar die gooit hem in een put waar hij als voer mag dienen voor The Beast.

Treinroof
Dit is zijn eerste kennismaking met Chewbacca (Suotamo). Omdat Han de taal van het grote wollige monster spreekt weet hij hem om te praten om samen te ontsnappen. Dit is tevens de start van de onafscheidelijke vriendschap tussen beide. Han adverteert zich zelf als de beste piloot en weet samen met Chewbacca een pilotenteam te vormen. Beckett krijgt bewondering voor beide en laat ze mee doen bij een treinroof, waarbij een grote hoeveelheid kostbare brandstof Coaxium buit gemaakt moet worden. Als deze roof mislukt vreest Beckett de reactie van zijn opdrachtgever Dryden Vos (Bettany). Deze staat aan het hoofd van het criminele syndicaat Crimson Dawn.
Vos is des duivels en dreigt de mannen te vermoorden als Han met een voorstel komt. Wat volgt is een avontuur waarbij opnieuw een hoeveelheid Coaxium bemachtigd moet worden.

De regie van de film is uiteindelijk, na het ontslag van het duo Lord en Miller, door Ron Howard (Dark Tower, A Beautiful Mind) overgenomen. Er worden wel relaties gelegd naar de ouderwetse western films. De scene van de treinroof is een mooi voorbeeld, waarbij de trein natuurlijk wel een hypermoderne monorail is die zich met een enorme snelheid verplaatst.

Kijkspektakel
Alden Ehrenreich (Hail Ceasar) had de zware taak om met zijn Han Solo een jonge man neer te zetten die in de originele episoden door Harrison Ford een onvergetelijke indruk heeft achter gelaten. De 2,11 meter lange ex-basketballer Joonas Suotamo kroop in het pak van Chewbacca, waarmee hij de opvolger werd van Peter Mayhew die het sinds de eerste episode gedaan had.
Ook maken we voor het eerst kennis met Lando Calrissian, die nu gespeeld wordt door Donald Clover. De gehaaide smokkelaar en piloot moet in deze aflevering door Han afgebluft worden en dat spel tussen beide komt goed uit de verf. Emilia Clarke (Game of Thrones) speelt de rol van Qi’ra, die later in de film in een dubieuze rol terugkeert. Ook in deze Star Wars film is weer gebruik gemaakt van grootse decors en fantastische figuren. Dat laatste maakt het zeker tot een mooi kijkspektakel. Het verhaal zelf is wat dun, maar al met al de moeite van het bekijken waard.

Regie: Ron Howard
Met: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Colver, Paul Bettany, Joonas Suotamo
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Ad is sinds zomer 2016 verbonden aan Den Helder Actueel. Hij is de vaste vervanger van filmrecensent Jo en maakt reportages van leuke evenementen in onze mooie stad.

Lees ook: