Voldoende vertrouwen tussen VVD en Beter voor Den Helder

34

Den Helder – Er is genoeg vertrouwen tussen Beter voor Den Helder en de VVD om voorlopig door te gaan met de beoogde coalitievorming. Dat hebben de beide formateurs, Kees Boelema Robertus en Hans Huibers zaterdag laten weten.

De formateurs hebben de individuele gesprekken met de beoogde collegepartners afgerond. Daarnaast heeft nog een afzonderlijk gesprek tussen VVD en Beter voor Den Helder plaatsgevonden. Doelstelling van deze gesprekken was om vast te stellen of er voldoende vertrouwen is om met de inhoudelijke besprekingen aan te vangen. De formateurs stellen vast dat deze basis nu voldoende aanwezig is.

Aanstaande woensdag 23 mei zullen de zeven partijen bijeen komen om de inhoudelijke thema’s die een plaats moeten krijgen in het akkoord vast te stellen. Donderdag en vrijdag zullen inhoudelijke besprekingen over deze thema’s plaatsvinden. De formateurs hopen voor eind mei de contouren van een akkoord te kunnen opstellen.

34 REACTIES

 1. Klinkt meer als een zijden draadje, dan als een stevige kabelverbinding. Ik krijg het gevoel, dat bij de kleinste kink in de kabel de boel ontploft.

 2. De formateurs zitten ernaast. Het gaat niet om vertrouwen van partijen, het gaat om vertrouwen van de kiezer, en die gaf deze richting niet aan. Maar ja, als je als Beter deze formateurs kiest, dan dienen ze de belangen van hun eigen partij, en gaan ze tegen de kiezerswens in. Die is alleen: Beter 6 CDA 5 CU 2 Sen Partij 2 BB 1 en eventueel GL 1=17.
  Het is ook niet zo moeilijk om op basis van het verleden te weten wat het Haagse kartel wil:
  – nieuw stadhuis bouwen
  – appartementen in postkantoor, Scholte zijn werkgelegenheid ontnemen, geen gesprek met zijn advocaat
  – Zeestad handhaven
  – eentweetjes met Woningstichting, die de stadvernieuwing bepaalt
  – appartementen in huidige stadhuis
  – 7 miljoen naar Port of Den Helder
  – icoon en bolder zetten, zonder peilen van instemming van burgers, kosten 2 miljoen (Scholte 248.000, was te weinig)
  – coffeeshop doordrukken tegen wens van burgers in
  – de burgemeester die regelmatig liegt en de raad overslaat prijzen, en laten zitten
  – 1 miljoen verspillen aan verhuizing ambtenaren
  – geen transparantie van financieel beleid (inkomsten uitgaven Port; tekorten verhuizing schouwburg)
  – geen inspraak bij grote besluiten, geen referendum.
  En dat is allemaal slechter voor Den Helder.

  • Precies zo!

   De democratie is alleen nog een fenotype, een dansje voor de bühne. Onder de radar wordt alles bepaald en wordt de buit verdeeld. Het eigenbelang, het graaien, het veiligstellen, het over en weer trakteren op sigaren, binnenhalen, groot, groter, grootst.

   Inmiddels is het doordrukken van het eigenbelang van een paar mensen, en wel op zo’n manier dat de burger het zichtbare deel nog nét slikt, een soort handigheid c.q. wetenschap geworden binnen de kringen van de verdelers.

   Er is maar één opdracht voor de burger: altijd kritisch blijven, de WOB als je dierbaarste kanon steeds op bedrijfstemperatuur houden, alle social media volop blijven gebruiken, blootleggen, tonen, structuren opgraven en tentoonstellen!!

   In het Trumpoceen heb je geen keus meer. U wordt per definitie belazerd in plaats van per definitie gediend. Weet dat. Acteer. Hinder. Weet.

  • Er is genoeg vertrouwen tussen …..????…… en …????…. om voorlopig door te gaan met de beoogde coalitievorming. Ik zet vraagtekens in het citaat, want morgen is dat weer anders. Ik heb nog nooit zo’n lege, herhaalde zin meegemaakt. Vooral het; genoeg vertrouwen.. Bah. Zo blij dat ik niet gestemd heb. Bij 10 of minder partijen ga ik dit wel weer doen.

 3. En, dat vergat ik, ook de PVV was winnaar, kan eventueel meedoen, met bovengeschetste formatie.

  • Ik stel voor dat u de taak van de bovengenoemde formateurs overneemt, de PVV betrekt bij de coalitievorming, namens deze partij wethouder wordt (qua intolerantie-niveau past u wel aardig bij de club van Wilders) en Den Helder persoonlijk uit het slop trekt en in de vaart der volken omhoog stuwt. Ondanks uw betweterige en af en toe toch ook wel ongenuanceerde reacties op dit forum, is deze dankbare taak u vast wel toevertrouwd. Als iemand een kans van slagen heeft, dan bent u het! Succes ermee!

   • Heer Henkie (prachtige naam), kunt u hier even aangeven welke van bovengenoemde stellingen ongenuanceerd zijn? Daarnaast, de PVV is een partij die tot ons democratisch stelsel behoort. Overigens, ik wil morgen formateur zijn. Met een andere richting. Groet van geinformeerde Henkie.

    • Begrijpend lezen is kennelijk niet uw grootste kracht, geachte naamgenoot, want ik geef aan dat ik u met enige regelmaat – en dan druk ik me mild uit – betrap op het doen van betweterige en ongenuanceerde uitlatingen op dit forum. En dan heb ik het dus niet per se over de stellingen die u hierboven poneert, hoewel op sommigen daarvan wel iets valt aan te merken.
     Dat de PVV tot ons democratisch bestel behoort is mij bekend en ik heb ook nooit beweert dat dit niet het geval is. Als ik al wat tegen deze partij heb (leven en laten leven, dat is mijn devies), dan is het vooral het intolerante karakter ervan. Aangezien ik in de loop van de tijd op deze site aan de hand van de vele reacties van uw kant heb kunnen vaststellen dat u weinig verdraagzaamheid kunt opbrengen tegenover andersdenkenden, sterker nog, een behoorlijke intolerantie aan de dag legt ten opzichte van iedereen die een andere mening is toegedaan, en daar nooit een geheim van maakt, leek mij een bondgenootschap tussen u en de PVV een voor de hand liggende optie, zonder overigens met het aanstippen van deze mogelijkheid u of de partij in diskrediet te willen brengen. Laat ik het daarom hier op houden: Henk rules! .

 4. Beschamend, wat gaat BvDH hier verschrikkelijk af , ik denk als er opnieuw gestemd moet worden dat er weinig van deze partij overblijft wat een soap .. de heer Nagel had groot gelijk BvDH is onbetrouwbaar en laat de kiezer in de steek

 5. Als je een werkende coalitie wilt zullen alle partijen zich willen inspannen om dit mogelijk te maken.Dat de financiele positie van Den Helder als agenda punt nummer 1 is lijkt mij ook logisch,Ik ben benieuwd hoe het nieuwe bestuur er uit gaat zien maar er zullen altijd mensen zijn die zich belazerd voelen ivm uitslag verkiezingen.Je mag de politiek natuurlijk overal de schuld van geven lekker makkelijk maar ik wens ze liever een goede samenwerking die ten goede komt van Den Helder en niet specifiek voor hun partij. anders blijft onze stad voor altijd een voorbeeld in de boeken hoe je een stad niet bestuurt maar naar de kl.te helpt

 6. Ja ik ook, lekker makkelijk zeg je en die hadden ze, maar dat mocht niet de VVD moest erbij, wij weten wel wie hier voor gezorgd heeft ..

 7. het laatste wat Carlo had moeten doen, met de VVD in zee gaan, één grote leugenachtige club die ons burgers financieel totaal uitkleed, kan er niet bij dat een pizza boer die toch ondernemer zou moeten zijn hier met open ogen intrapt…..

  • er is hem een worst voor gehangen van ws en de directeur van ws was ooit wethouder in deze stad heel voorspelbaar

 8. Iemand die niet gestemd heeft, heeft geen enkel recht van spreken! En is ook mede-verantwoordelijk voor de huidige situatie!

  • Rare manier van denken. Dus iemand die niet stemt in dit gat , is volgens jou, zijn recht op het hebben van een vrije mening uiting verloren. Goh , dat je zomaar een GRONDRECHT wat in de grondwet verankerd ligt , verliest om dat je niet gestemd hebt. Wil Sigmund , eventjes uitleggen , WAAR !!! dit staat ???

   • Als iemand “geen recht van spreken heeft” (staande uitdrukking), dan wordt daarmee alleen gezegd dat hij in een positie verkeert waardoor zijn oordeel van weinig belang is.

    • Hmm, Dit, Hans is toch wel een andere benadering, als die van Sigmund. Iemand , die niet gestemd heeft , heeft geen recht van spreken. Sigmund , Hangt het spreekrecht aan het stemrecht vast.

 9. Zij die ergens binnen de Helderse politiek voldoende vertrouwen zien, hallucineren. Ernstig.

 10. Toen ik Ben Cramer van de week weer eens op de kijkdoos zag, dacht ik even terug aan zijn lied ‘Hoort mij aan pessimisten’, een plaat die in mei 1972 een 25ste plaats in de top veertig bereikte. Niet minder droevig lied als ‘ De clown’ dat tien plaatsen hoger kwam op de Nationale hitparade, maar eveneens goed was voor de zakdoekenindustrie. Het aan horen van pessimisten doen we al sinds de invoering van ons kiesstelsel en dat zou, voor zover we een democratisch gekozen volksvertegenwoordiging handhaven, onveranderd blijven. In veel landen zitten politici met andere opvattingen achter de tralies, zo ook in Venezuela en daarom blijft het onbegrijpelijk dat de helft van de Helderse kiesgerechtigen niet de moeite heeft genomen van het stemrecht gebruik te maken. Maar hoe de formatie er ook zal komen uit te zien, we hebben in vrijheid onze keuze kunnen bepalen en dat er binnenkort een werkbare meerderheid gevormd moet worden is logisch. Misschien, een lied straks met als titel ‘Hoort mij aan optimisten’ op het repertoire van een Helderse volkszanger (es) met begeleiding van het Helderse gemeenteraadskoor. Voor de komende ‘Dag van de muziek’ zal het qua repeteren niet haalbaar zijn, maar wie weet volgend jaar met volle borst op het Julianaplein in overtuiging meezingen.

 11. @ Marinus Vermooten, even over dat gebruikmaken van het stemrecht wanneer U mij toestaat. Het is natuurlijk erg prettig wanneer je beleid maakt om te weten dat je dit uitvoert vanuit een hoge ´opkomst´ van kiesgerechtigden.
  Echter, je níét voor politiek interesseren is ook een ´recht´.
  Ik zou zelf eerlijk gezegd niet terug willen naar de tijden van de stemplícht, vooral natuurlijk omdat ik dan waarschijnlijk voortdurend opgesloten zou worden juist vanwege het verzaken van die zogenaamde plicht;).
  Eigenlijk ben ik erg blij met het stemrécht en ik vraag me vaak ook af of een hoge opkomst nu uiteindelijk veel aan een einduitkomst zou veranderen?
  De media maken daar natuurlijk veel poeha over, echter, persoonlijk denk ik dat je meer hebt aan 25% goed geïnformeerde en gemotiveerde mensen die gaan stemmen en dat je misschien op die manier zelfs nog wel tot een ´zuiverder´ beeld kan komen omtrent een gewenste coalitie.
  Dat mensen niet meer weten wat een voorrecht het is om stemrecht te hébben (U haalt Venezuela aan, een verhaal apart) is op zich jammer maar zou naar mijn mening niet de drijfveer moeten zijn om te gaan stemmen.
  Een juiste reden kan mijns inziens zijn dat je als burger graag een steentje wil bijdragen om een vitaal democratisch systeem te behouden, een systeem waarbinnen je ongeacht ´de uitkomst´van een verkiezing toch vrij mag blijven bewegen en waarbinnen je altijd al je ´dromen´ in vrijheid en naar believen kunt verwezenlijken.
  Pessimisten en optimisten houden elkaar meestal in balans ik zou ze allebei denk ik niet willen missen maar wat betreft Uw voorstel voor een nieuw Helders lied, daar schaar ik me in dit geval bijzonder graag achter, ik heb namelijk enkele nachten wakker gelegen van het lied dat hier enkele dagen geleden voorbij kwam en dreigde zelfs echt het vertrouwen in een goed einde voor Den Helder kwijt te raken;), voorwaarde is natuurlijk wel dat ik niet uit volle borst … én op het Julianaplein … hoef mee te zingen, misschien kunnen we daar eerst nog over stemmen?

  • het julianaplein is niet meer hoor dat is het stadspark met scheve gekkigheid geworden

  • Overigens is er ook nog een Helders stedelijk lied, gecomponeerd door de legendarische hoofdonderwijzer van de Comeniusschool dhr. Prinsen. Helaas, zo heb ik begrepen is dit lied in de lade blijven liggen. Mogelijk bevat het een wat begrijpelijke tekst dan het Wilhelmus als dit ooit als onderdeel op de basisscholen van Den Helder tot het lesrooster zang gaat behoren. Zang houdt je jong en kan je tot hoge leeftijd brengen. Dat blijkt wel uit de huidige bezetting van het Koninklijk Helders Mannenkoor al zal niet een ieder zich tot dit repertoire voelen aangesproken. Maar het enthousiasme van deze heren is er niet minder om en hoop nog eens een uitvoering van deze mannen als bezoeker bij te wonen ter afwisseling van de duizenden stemmen die mijn cd en platenkasten vullen. Overigens tenslotte nog een welgemeend compliment voor de Helderse troubadour Henk van Kuijk, want buiten zijn sommige politieke uitlatingen, waar ik het lang niet altijd mee eens ben, heeft hij zich als medewerker voor de Dag van de Muziek zich zeer verdienstelijk ingezet. Ook dat mag gezegd worden! Een aantal van zijn boeken heb ik in bezit. Maar dat is, dacht ik, wederzijds.

 12. Stemrecht is een groot goed, maar dat grote goed wordt bevuild door stemmen van mensen die niet de moeite hebben genomen zich goed op de hoogte te stellen van wat de partijen en de kandidaten te bieden hebben en die maar stemmen wat iemand anders ze gezegd heeft dat ze moeten stemmen.

 13. Als driemaal in twaalf jaar de kiezer zegt: “geen Haags blok”, en dat wordt genegeerd, dan word je daar heel pessimistisch van, van het handelen en de mentaliteit van politieke partijen. En formateurs. En terecht, heer Vermooten. Ook wat betreft uw partij.

 14. Marinus vermooten , misschien lady rain met heldersch barkeeperkoor met nee,nee,mijnheer – op de wip.

 15. afijn……. ook met die carlo zijn we dus geen donder opgeschoten.
  hoop geschreeuw maar het ziet er naar uit dat hij een “stadspartijtje” gaat doen.
  zitten we weer met een club plucheridders uit de ouwe doos waar niemand op zat te wachten of op heeft gestemd .
  bedankt carlo…………. voor niets

 16. Het was geen gelukkige keuze om Jan Nagel te vragen om informateur te worden. Bij Leefbaar Nederland rommelde het en die partij betaat niet meer. BIj 50Plus is ook ruzie in de tent. Dan kan je mensen verwijten zoals HZdwg doet dat ze zich niet verdiept hebben in de lokale politiek, maar als er opeens mensen van buiten worden ingevlogen die niet gekozen zijn dan sta je als kiezer buitenspel en heb je daar part nog deel aan gehad.
  De inwoners van Den Helder moeten niet afwachten maar zelf kenbaar maken wat er in hun buurt en stad moet veranderen. Wil je een nieuwe school, speeltuin of meer geld voor sport of verenigingen of heb je andere wensen of problemen laat je dan horen.

  • Mijn opmerking was bedoeld als steunbetuiging aan wat Skriks zei. Net als Skriks doe ik niet mee met de oproep “ga toch vooral allemaal stemmen”.
   Gebrek aan belangstelling voor de politiek neem ik niemand kwalijk, maar ik vind dat die mensen dan beter ook niet kunnen gaan stemmen.

 17. Beste Henk, dus nu is Jan Nagel de gebeten hond? Is het niet zo dat hij aangaf de VVD erbij te nemen en zo een coalitie te smeden. Nee hij werd met pek en veren teruggestuurd. Wat blijkt, hij had gelijk. Alleen maakt Carlo er nu een potje van met het meepakken van de PvdA. Dit alles onder het mom van een grote coalitie. Ja groot in zetels en partijen, maar ook groot in falend vermogen. Harmen Krul loopt zich al warm.

  • Heer N., Carlo had aan dhr Nagel aangeven dat hij de VVD er niet bij wilde. Dhr Nagel deed het toch. En richtte zich al helemaal niet op de wens van de kiezer, helemaal fout. Mijn formatie voldoet daar alleen aan. Maar ook Beter en Carlo vergeten nu hun eigen stemmers, echt dom als je niet beseft wat er met Trots en Stadspartij al is gebeurd. Hoe help je jezelf om zeep. En dan: opnieuw de foute formateurs kiezen. Het moeten ook altijd coryfeeën zijn van buiten, die de stad en fouten in beleid niet kennen. Vriendjes van Zeestad en Woningstichting, die alles van boven af regelen, zonder transparantie. Kijk eens om je heen, naar wijze mensen in eigen stad. Die zijn er.

Comments are closed.