Voorbereiding kunstwerk stationsgebied gestart

74

Den Helder – De voorbereidingen voor de plaatsing van het grote kunstwerk in het stationsgebied zijn maandag van start gegaan. Het grasveld voor vishandel Boon is afgegraven en op niet al te lange termijn moet hier de 6 meter hoge beting (oorspronkelijk betiteld als bolder) verschijnen. Het is een cadeautje van het maritieme bedrijfsleven in Den Helder.

Een bronzen beting van 6 meter hoog, waarop de maritieme geschiedenis van de stad staat geschreven. Tijdens Sail Den Helder 2017 en namens het maritieme bedrijfsleven, is het iconische geschenk aan de stad symbolisch overhandigd aan burgemeester Koen Schuiling, door Wim Schouwenaar, eigenaar van DHSS en Havenman van het jaar. Met het kunstwerk moet uiting worden gegeven aan de wens van de inwoners om om het Helders DNA te tonen bij aankomst in de stad.

“De symmetrische H-vorm maakt het tot een toegangspoort naar de stad om onderdoor of langs te lopen. Om bij af te spreken en te ontmoeten. De aanlichting van de bolder bij avond maakt het beeld letterlijk ‘licht’ in beleving. Schaduwwerking en reflectie van de hoogglans gepolijste teksten zorgen ook overdag voor contrast en een speels karakter.”

74 REACTIES

 1. Deze Bolder is je rijnste kolder. Dit kunstwerk geeft niet het DNA weer van onze stad. Het DNA van onze stad is de Jutter.
  .
  Niemand zit te wachten op dit afgrijselijke kunstwerk. Sterker nog een groot deel van de jutters wil hem helemaal niet hebben.
  .
  Ook in dit verhaal wordt er een vies spelletje gespeeld. En is vriendjespolitiek een belangrijke factor. Marc Ruijgrok de kunstenmaker van het beeld is tevens de man in gemeente Den Helder, die bepaald waar welk kunstwerk komt in de openbare ruimte. Een echte ” Wij van WC-eend adviseren, WC-eend”.
  .
  Wanneer stopt gemeente Den Helder nou eens met onze stad kapot te maken. De zakkenvullers op het gemeentehuis, en hun bevriende aannemertjes, projectontwikkelaars en aanverwant artikelen moeten zo snel mogelijk met pek en veren onze stad worden uitgezet.

  • heeft u de link naar dat bevolkingsonderzoek waar u uw informatie vandaan heeft dat het grootste deel jutters dit kunstwerk liever niet ziet?

 2. En jahoor, het demissionair college heeft tomeloze haast. Nu beginnen ze veel eerder dan gepland met het plaatsen van het bolderkunstwerk bij het station. Tja, stel je voor dat de nieuwe raad dat toch niet wil, omdat de inspraak nul is. Nee, hup eerst de Jutter eruit, dan Scholte eruit, en dan door ondernemers “geschonken” kunstwerk erin. De projectontwikkelaar regeert hier al jaren. Woningstichting mocht zo door de privé-spullen van Scholte banjeren. De burger mag alleen bij de verkiezingen wat invullen, verder doen we wat we willen. Wij weten wat goed is voor de burger. En ondertussen Scholte volledig blokkeren door AL zijn museumwerk in beslag te nemen. Het cultuurbeleid is treurig hier.

  • Geachte mijnheer van Kuijk, beste Henk,
   Ik lees regelmatig je geroeptoeter op deze site, ik schud dan eens met mijn hoofd en ga weer aan het werk.
   Er moet namelijk nog veel gebeuren in onze mooie stad en dat bereik je niet door tegen alles maar te roepen dat het slecht is, niet doordacht en vooral dat alles wat hier plaatsvindt zonder inspraak er doorheen gedrukt wordt.
   Waarom reageer ik dan vraag je je af, wel om de volgende zinsnede in jouw roeptoeter stukje:
   Woningstichting mocht zo door de privé-spullen van Scholte banjeren.
   Dit is wat ook de “fantastische en deskundige” adviseur Marc Nihot van Rob Scholte riep in de raadsvergadering met het onderwerp ontruiming Scholte museum. (met zo’n adviseur heb je geen vijanden meer nodig) en hij melde daarbij terloops ook de naam van betreffende woningstichting medewerker en je raad het al dat was ik.
   Voor de duidelijkheid zodat al je collega internet hooligans het ook maar weten, na mijn laatste poging om Rob te helpen het museum overeind te houden alweer een paar maanden geleden, ben ik niet meer in het museum geweest, dus zeker niet tijdens de voor mij ook onverwachte ontruiming.
   Wat mij betreft roeptoeter jij en je vrienden rustig door maar probeer je te beperken tot de waarheid.

   En over het onderwerp de “Dubbele Bolder” wellicht kan je je nog herinneren dat de Helderse bevolking te hoop liep tegen het kunstwerk “zoveel hoofden zoveel zinnen”, iedereen vraagt zich inmiddels af wanneer ze weer terugkomen want ze worden gemist. Binnenkort zullen ze weer te zien zijn, laat je verassen en roeptoeter pas als je weet waar en hoe☺
   Bovendien werkt het kunstwerk (Dubbele Bolder) nu al, er moet namelijk over kunst discussie ontstaan mensen gaan daardoor met elkaar in gesprek, misschien een idee voor iedereen, kom eens achter het beeldscherm vandaan en ga met mensen in gesprek, dan zal je vernemen dat een heel groot gedeelte van de Helderse bevolking samen met de ondernemers bijzonder blij zijn met de werkzaamheden die plaatsvinden in de binnenstad en de wijken. Misschien krijgen je collega’s dan ook een frissere blik op de stad en wat daar wordt uitgevoerd en komt er iets positiefs als reactie.

   • Helaas, geachte Henk van der Veen, gezien je woorden “roeptoeter” en “internethooligans” voel ik mij niet geroepen op je geachte bijdrage in te gaan. Ik verwonder me slechts over het feit dat Woningstichting betrokken was bij de verkoop aan Tuin b.v.. Of ontken je dat ook? En kennelijk is de gedachte “kunst in de openbare ruimte toets je aan de smaak van de burger” je geheel vreemd. Klopt ook, want de beelden in de Beatrixstraat kregen we ook opgedrongen als “kado”. Projectontwikkelaar in kunst. De burger telt niet mee.

   • Klopt Henk van Veen. Heel veel mensen zijn blij met hoe de stad zich verder ontwikkeld. Ik spreek voornamelijk mensen die het mooi vinden en er blij mee zijn. Ik had me jaren geleden niet voor kunnen stellen dat ik zo heerlijk op een terrasje zou zitten midden op de Beatrixstraat! Ben benieuwd hoe het nieuwe kunstwerk zal staan.

   • Klaarblijkelijk bent u medewerker van Woningstichting en ik schat zo in, dat u chef azijn bent. Uw wereld is begrensd door de muren van uw werkplek. Kom eens uit uw lelijke kantoor en laat dat beeldscherm eens met rust. Ga naar buiten en genees van uw zelfvoldaanheid. Dat zou ook goed zijn voor al uw mederuifeters en andere onanerende vrinden.

  • man man man…. werkelijk niets deugd of is niet goed. wat een triest gedoe.
   eeuwigdurend die klaploper scholte er weer bij brabbelen…..huis tijdverdrijf verhaal direct afbranden etc etc.
   snap niet wat jij nog te zoeken hebt in Den Helder.

 3. Het is dinsdagmorgen, de zon schijnt uitbundig over Den Helder. De meesten genieten uitbundig van het zomerse weer en maken een wandeling door de stad die toch echt een stuk mooier is geworden de laatste jaren. Ik vraag me af wat er mis is gegaan bij sommigen waardoor er niet meer “gewoon” genoten kan worden?

   • Laten we de beting de volksbijnaam “de Pessimist” geven. De beting staat dan symbool voor de onverzettelijkheid en grote kracht van de anti gevestigde orde fundamentalisten. De namen van deze personen kunnen ook mooi in “de Pessimist” gegraveerd worden. Het nageslacht kan hierdoor nog lang herinnerd worden aan hun bijdragen aan de verbeteringen aan Den Helder.

    • Sorry, ik ben net al bezig om er Woningstichting, Dhr Schuiling, Dhr Ruijgrok, Zeestad en Cyberobo in te graveren. Geen plek meer over, helaas.

 4. Misschien kan de beting nog iets hoger en groter, dan zie je wat minder van dat smerige hotel op deze hoek.
  Zou vorig jaar al renoveren???????????

  • Ik zal hem voortaan eerbiedig ” De Kolder” noemen en dan even aan jullie denken : )

 5. ” Met het kunstwerk moet uiting worden gegeven aan de wens van de inwoners om om het Helders DNA te tonen bij aankomst in de stad. ”
  Helemaal geweldig . Hoe vaak kom je zo’ n staaltje van schaamteloos patriarchaal gedrag nog tegen ?!! Waar worden mensen nog zo voor een voldongen feit geplaatst , behalve bij mensen in stamverband waar de hoofdman weet wat goed is voor iedereen …….
  Het kunstwerk kan best een succes wezen , iets moois , een toevoeging aan het centrum dat de mensen bijblijft , natuurlijk , en ik hoop het ook !!!! Maar het gemak waarmee wordt gesuggereerd dat dit ” de wens is ” van heel de bevolking die dit graag wilde is tenenkrommend . De bevolking wordt zo weggezet als naief , om niet te zeggen simpel . Bovendien doet deze manier van besluitvorming het ergste vrezen voor het kunstwerk dat men op de dijk wil plaatsen . Waarschijnlijk heeft men al besloten dat heel de Helderse bevolking er laaiend enthousiast over is ……….
  Nee pappa , ik houd je hand niet vast , en al gaan we samen op pad , onderwijl overleggen we .

 6. Den \Helder is nu eenmaal niet pittoresk, dus het zal niet misstaan, die bolder. En als je een levenlang in een stad woont die veranderingen ondergaat zal het even wennen zijn.

  • Wat ik mis in deze stad is een standbeeld of afbeelding van een of meerdere marinemannen. Ik vind dat een mooi iets, marine in hun uniform, gouden knopen, witte pet, ik hou niet van oorlog maar marine en haar oorlogsbodems zijn machtig mooi en zeer helders. Ik ga dit serieus aankaarten bij de gemeente, Marine verdient een plek in Den Helder…..de echte marine.Mijn vader was bij de Marine.

  • Is niet te controleren want de burgemeester c.s. houden de tender geheim. Als gewoonlijk.

 7. Dat ding is een beting en geen bolder, en nog een slechte replica ook! Zeker geen kunst te noemen! Zet dat ding maar op de dijk!

  • Een beting (oorspronkelijk: beding) is een zware door het dek stekende bolder. Dat zegt WIKI.

 8. Ik vind het ding beting wel wat hebben en heb zomaar een idee dat het niet misstaat.
  Of het ding beting de wens van de inwoners is om het Helders DNA te tonen, nou.. nee.

  • Dat “”DING”” schijnt van koper te zijn. Hoop dat hij snel van zijn sokkel gejat wordt .

   • in het stukje staat brons, denk dat je van goede huize moet komen om een beting van 6 meter hoog met zeker een ton of wat gewicht ongezien wilt ontvreemden

 9. Het kunstwerk is nog lang niet voltooid. Deze bolder staat voor de letter H daar komen links en rechts nog een paar letters bij die als een slang doorlopen tot ver in het Stadspark. De bronzen letters die nog worden toegevoegd zijn de S – C – U – I – L – I – N – G. Zo staat voor eeuwig de naam prominent in het centrum van de man die Den Helder groot heeft gemaakt en op de wereldkaart heeft gezet.

  • S – C – O – L – T – E kan natuurlijk ook. Maar dan met een draai in de richting van het oude postkantoor.

 10. laten we kijken als de beting er staat, denk dat het best wel eens goed kan staan daar, in ieder geval iets aparts zo bij de ingang van de binnenstad die al met al behoorlijk aan het opknappen is de laatste tijd, zie er nu al naar uit dat de V&D aangepakt gaat worden, iemand een idee wanneer dit in de planning zit?

  • waar Het baHding komt te staan was vorig jaar de Kerstboom. Harmonieert dat met dat Ding?

 11. Hmz, ik houd mijn hart vast ivm deze ‘reflectie van de hoogglans gepolijste teksten’. Dat is misschien een leuk effect als je het met kunstlicht aanlicht, maar hoe zit dat overdag als de zon erop schijnt?

 12. De Jutter glanst ook niet. Brons brengt meer op dan koper… En de Denker , woog ook een ton, die wisten ze ook ” ïn te laden “

 13. Ter informatie voor hen die hier maar wat roepen: Ik zat bij de inspraak stationslocatie. Daar werd afgesproken, via een onafhankelijk voorzitter: “We denken aan een maritiem ontwerp dat we aan u voor gaan leggen: speels, ook voor kinderen, voor een fotomoment Den Helder”. In plaats daarvan maakt het Hoofd Cultuur een ontwerp. Zonder peiling. Koud en ongezellig, niks voor kinderen, geen fotomoment. Het gebeurt vaak dat de overheid schijninspraak pleegt, en vervolgens gewoon doet waar ze zelf zin in heeft. De insprekers, onder wie ik, zijn gewoon voor de gek gehouden. Dat doe ik dus nooit meer, zonde van de tijd. Verder had de gemeente twee overeenkomsten met Scholte, die ze niet nakwam. Zeer onbetrouwbaar dus. En dan in de Raad en de krant rondbazuinen hoe fout Scholte wel was. En wil dhr van der Veen eens uitleggen hoe hij Scholte hielp? Wilde hij wél praten met Scholte’s advocaat?

   • RB sodemieter toch is op om overal een reactie onder te plaatsen…..

  • het begint nu echt zielige vormen aan te nemen met je scholte gejank.
   advies….helemaal gratis….koffer pakken en met mach5 naar zwolle verhuizen.
   kunnen jullie samen lekker de hele dag k….eren op Den Helder.

   mijn god , wat een jankpijp ben je

  • Ik was ook bij deze inspraakavond en ik kan deze afspraak niet herinneren. Wel dat de dialoog die door de gemeente werd aangegaan door een aantal mensen vakkundig werd neergesabeld, Andere inwoners kregen daardoor bijna geen kans om hun zegje te doen of onthielden zich hiervan omdat een andere mening of een mening die gelijk is aan die van de gemeente per definitie van deze mensen fout was.

   • Dank voor je aanvulling J Corporaal. Weten wij weer even hoe het echt zit : )

   • O nee, meneer Corporaal (en mevrouw Katje), echt die projectie van enkele kindvriendelijke, speelse kunstwerken niet gezien, als idee? Dan bent u blind. U liegt. Tot dan toe was het een heel behoorlijke inspraakprocedure, onafhankelijk geleid. Maar als het er opaan komt, doet de overheid gewoon weer wat ze zelf wil, samen met de projectontwikkelaars en ondernemers. Ons kent weer ons. En drukt iets lelijks en kouds door.

    • Beste Henk, tijdens de inspraakavond die ik bedoel kon je volgens mij via een kastje stemmen op bepaalde stellingen/keuzes. Ik weet nog dat Maritiem hieruit naar voren kwam. Zelf had ik liever iets anders gehad, kindvriendelijk en toekomst gericht.

     Maar resultaat mag er zijn!

     • Ja, dat klopt, het was de derde, ik nam deel aan alle avonden. En op jouw avond werden ook enkele sfeerimpressies van speelse, kindvriendelijke “fotomoment” kunstwerken vertoond, voor de maritieme invulling. Er zouden opties komen, en die kwamen niet. Ik zei nog tegen de onafhankelijke, ingehuurde voorzitster: “Bewaakt u ook dat dit ook zo wordt uitgevoerd?” Nee dus! Ik doe nooit meer met schijninspraak van dit gemeentebestuur mee. Hopelijk komt er een bestuur dat draagvlak zoekt voor plannen, ook bij kunst. En dat de burger niet belazert.

 14. Zo heeft DHR van der Veen weer een rondje erbij om met ze bobo vriendjes lekker door de stad te wandelen.

 15. Ik wandel tegenwoordig ook graag trots met bezoek door de stad (geen bobo’s). Niet meer verontschuldigend omdat het er zo ongezellig, winderig en koud is, maar omdat het er nu gezellig is en steeds mooier wordt. En de “Kolder” komt er in mijn rondje stad vast bij : )

  • zo is het 🙂
   dat kolderbolder geval ook is niet mijn eerste keuze maar zal door anderen misschien wél mooi gevonden worden. de stad ziet er een stuk beter uit dan enkele jaren geleden.

   en om maar eens in de “mode” te blijven…
   in ieder geval 118 keer mooier dan die troep die in dat postkantoor hing stof te happen en anderhalve dwaaltoerist per maand binnen wist te halen.

  • Het is bij voorbaat al kolder om je in Den Helder te verontschuldigen dat het winderig en koud is.
   Maar als men toch die behoefde tot enige verontschuldiging heeft, dan kunnen die – voor een beter begrip – maar het beste bij de Kolder-Bolder worden gegeven …. 😀

   • Sterker nog: ik ging met bezoek “van buiten” niet eens de stad in. Nu pakken we lekker een terrasje.

 16. Voor al die wijsneuzen met hun gezeur over een beting: tik “dubbele bolder” in Google en je krijgt plaatjes te zien van watersportartikelen waaronder dubbele bolders, zoals er nu dus ook eentje in de stad komt. Zo simpel kan het zijn.

 17. Er zal straks wel weer een instantie in Nederland gevonden worden die dit het mooiste beeld van Nederland vindt.
  Het symbool van het rechtse machtsblok zal zeker een prijs krijgen dat is van tevoren al bepaalt.
  Het wordt je gewoon door de strot gedrukt.
  In samenwerking met de bevolking laat me niet lachen.
  Op naar de volgende onzinnige projecten.
  Vooral niet aan ergeren samen blijven lachen.
  RB mag het onthullen.

 18. Nogmaals: Ik vind het hier steeds mooier worden en ja, dat past in mijn straatje (die ook best mooi is geworden). Ik zou niet weten waarom ik dat niet mag vinden. Of is een afwijkende mening hier niet toegestaan? De Bolder (Kolder) zal er straks gewoon bijhoren. Op naar het volgende nieuws waar we tegen kunnen zijn.

  • Woont u nog niet zo lang in Den Helder ? Als uw straatje net mooi is geworden is er een grote kans dat u in de omgeving van de Polderweg woont.(u hoeft niet te antwoorden) !

 19. Ik woon al een hele tijd in de, nu, mooie binnenstad. “mijn straat” is een aantal jaren geleden al heringericht. Niet de Polderweg dus : )

 20. Is dan niet op een of andere manier te achterhalen hoe de uiteindelijke keuze tot stand is gekomen Henk? Als er maar liefst drie inspraakavonden zijn geweest moeten er toch ergens notulen ter inzage liggen? Wie weet was dit gewoon de keuze van de meerderheid? Ik opper maar wat. Ik zou ook voor de kindvriendelijkheid gegaan zijn overigens.

  • Nee, er liggen geen notulen, dan geef je de burger extra houvast. De voorzitter moest toezicht houden. Net als met de Titanic op het Julianaplein gaat dit, eerste ontwerpen aan burgers vragen, en dan een eigen ontwerper uitzoeken, samen met ondernemers die weinig tot niets van kunst weten. En dan zeggen: het DNA van de burger zit erin, belachelijke manipulatie. Net als het college zegt niks te weten over de financiën verhuizing schouwburg. Ook al weten ze het wel, maar het komt niet te pas, die anti-reclame. Wij voeren daarover een rechtzaak.

 21. Dan snap ik je verontwaardiging wel. Als er van de participerende burger gevraagd wordt mee te denken, dan kan het natuurlijk zijn dat je niet je zin krijgt, maar je zou wel moeten kunnen terugvinden hoe gestemd is en op basis waarvan dit kunstwerk gekozen is. Anders krijg je inderdaad een beetje het gevoel voor de gek te worden gehouden.

  • tuurlijk is dat terug te vinden, alles is tegenwoordig namelijk wel ergens opgeslagen, alleen is dit hoogstwaarschijnlijk niet zomaar toegankelijk voor een ieder, er zijn altijd van die negatievelingen hier die het handig verdraaien om alles maar weer zwart te projecteren

 22. Inderdaad, wie RB is, is ook vast wel ergens opgeslagen, alleen hoogstwaarschijnlijk niet toegankelijk voor een ieder, er zijn altijd wel negatievelingen hier met echte naam die RB handig verdraaien om hem/haar zwart te projecteren.

  • Er zijn vast ‘creatieve geesten’ die nog meer verzinnen wat je allemaal met die Kolder-Bolder uit kan vreten.

 23. Dit object staat zo pal voor de visboer. Wat een flater en het is mogelijk een magneet voor meeuwen. Plaats het ergens bij de haven maar niet zo in het centrum. Nu is goed te zien hoe groot het wordt en dat de plaats zeer ongelukkig gekozen is. Het is beter om de werkzaamheden te stoppen nu het nog kan.

  • het object is niet eetbaar dus waarom zou het een magneet voor meeuwen zijn?

 24. Als je het nog niet gezien hebt, ga kijken. Dan schrik je echt van de plaats en de omvang. Het lijkt mij slecht voor de visboer. De winkel wordt aan het zicht onttrokken.

 25. Zou als winkelier hier bezwaar tegen maken. Vis is een visitekaartje van de stad. En ook de andere winkeliers die aan de kop van de straat zitten zullen last van dit object krijgen. De middenstanders hebben al zo moeilijk gehad, kunnen dit er niet bij krijgen. Laat het kunstwerk op een andere plek tot zijn recht komen, iedereen blij.

 26. Tevens een mooi en herkenbaar afspreek plaats. Waar sta je ….? Bij de Bolder…..Den Bolder….

 27. Als je uit het station komt dan moet je de winkels kunnen blijven zien. Die worden straks minder zichtbaar. Stel je voor dat aan het begin van de Rokin in Amsterdam een dergelijk object zou komen. Dan zou de middenstand en de horeca terecht bezwaar maken.

Comments are closed.