Wijnproeven: van wit en rosé naar rood en dessert

0

Den Helder – Wijnhuis Bouchons, gevestigd in Den Helder, hield onlangs een wijnproeverij in het Paviljoen van Toen aan de Borneolaan. Het thema van deze avond was “instappen in het voorjaar” en voor deze gelegenheid waren er tien wijnen geselecteerd. De presentatie was in handen van Mart van der Zouw, die begon met een inleiding over de geschiedenis van zijn wijnhuis.

De circa 40 gasten waren voorzien van een formulier met de wijnen op deze avond. Zoals het hoort bij een wijnproeverij begin je met wit, ga je dan over op rosé en via de rode wijnen is het door naar de afsluiter, de dessertwijn. Speciaal aan deze avond was dat er vijf ronden waren en er elke ronde twee wijnen tegelijk werden uitgeserveerd. Deze werden blind geschonken, alle flessen waren keurig in feestverpakking gestoken, en het was aan de deelnemers om te raden wat in welk glas zat.

Blind proeven van de drankjes waar je mee bekend bent, dat maakten wij nooit eerder mee en bleek moeilijker dan gedacht. Na het bestuderen van de kleur, werd er gewalst en geroken, soms bijna gesnoven, om daarna te proeven. Een slokje van de één, goed door de mond, en daarna een slokje van de ander; nadenken, nog eens heen en weer slokken en Cisca de Schipper was overtuigd. “Dit is de Chardonnay en die ander de Sauvignon Blanc”. De anderen aan tafel dachten het ook en groot was dan ook de verrassing toen Mart verklapte dat het precies andersom was!

Trendgevoelig
Een lichte en een donkere rosé, de kleur heeft dus te maken met de smaak van de consument. Het is een beetje trendgevoelig, als de consument voorkeur heeft voor een lichtere kleur, dan wordt de rosé lichter, de markt bepaalt! Tussendoor vertelt Mart allerlei wetenswaardigheden, zoals wat mede de kwaliteit van de wijn maakt; dat heeft 50% met de bodem te maken, 25% met het wijnjaar en 25% met het personeel dat in de wijngaard werkt. Die bodem is dus van wezenlijk belang en de jongere generatie gaat er anders mee om, niet meer platspuiten zoals men vroeger deed. Weer wat geleerd!

Twee ronden rood, in totaal vier wijnen, en na het 8e glas wordt de zaal steeds luidruchtiger. Er komt iets door over de tannine die de oxidatie opvangt, maar de nu licht benevelde hersencellen kunnen de informatie niet meer zo goed verwerken en kijken uit naar de geliefde dessertwijntjes. Daar hoort de Roquefort bij, maar die bleek aan onze tafel ook prima met de eerdere wijn te matchen! Gelukkig was er nog smakelijk brood om te neutraliseren met de honing en passievrucht in de laatste wijn.

Gisting
Over brood gesproken, bakker Peter Dunselman was met zijn moeder naar de proeverij gekomen. “Door mijn moeder ben ik wijn gaan drinken en waarderen”, meldt Peter en ook dat het eigenlijk een beetje in de familie zit, want haar ouders hadden vroeger slijterij Dito in de Keizerstraat. Het heeft allemaal met gisting te maken, wijn en brood, en moeder en zoon beleven een genoeglijke avond.

Naast het hapje en sapje was er ook een prijsvraag, waarbij het aantal doppen in een glazen schaal geraden kon worden. Het bleken er maar liefst 2291 te zijn en Ruud Zahradnik zat met 2173 daar het dichtst bij en nam de fles Rosé van de maand in ontvangst. De gastvrouw van het Paviljoen van Toen, Marieke, ontving een mooi boeket voor haar medewerking.

Zomerwijnen
Het was aan de reacties te horen een geslaagde avond en voor wie ook eens een wijnproeverij wil meemaken, dat kan op donderdag 24 mei van 19.15 tot 21.15 uur op dezelfde locatie. Het thema van die avond is “op zoek naar zomerwijnen”. Er zijn nog 29 plaatsen en deelnemen kan uitsluitend door storting vooraf van €10,00 op NL15INGB0004518786 t.n.v. Bouchons en onder vermelding van wijnproeverij 24 mei. Voor meer informatie: www.bouchons.nl.