Afvalinzameling, “het systeem werkt overduidelijk niet”

34

INGEZONDEN – Voor de zoveelste keer is het niet mogelijk dat mijn medeflatbewoners en ik ons afval kwijt kunnen in de ondergrondse containers. Naar mijn waarnemingen zie ik mensen vanuit de zijstraten, maar ook per fiets, auto en bestelbusjes, vuil storten. Dat gaat dag en nacht door. Medeflatbewoners zien dat uiteraard ook. Aangezien ik altijd vroeg wakker ben en ga wandelen (en dan ook door andere wijken kom) zie ik hoe nijpend en inmiddels al langlopend dit probleem is.

Niet alles wordt dus gedumpt in ondergrondse afvalcontainers door mensen die dat niet mogen, er wordt ook ernaast gestort. En de zakken bedoeld voor plastic afval die men moet ophangen worden ook vaak opengescheurd en de troep komt dan ook op straat. Dat openscheuren gebeurt door dieren, maar die kun je het moeilijk kwalijk nemen.

Het systeem werkt overduidelijk niet. Ik heb een en ander in het recente verleden al aangekaart bij milieudienst, afvalophaaldienst, politie en wijkcomités. Ik kreeg nul op rekest, dan wel doorverwijzingen, dan wel geen antwoord. Bijgevoegde foto heb ik deze week vanaf 05.00 uur genomen.

Later kwam ik een paar jongens tegen die me vertelden dat het inderdaad in heel Den Helder speelt, meer dan ooit tevoren, en dat zij niets doen, tenzij er een melding komt en ze de opdracht krijgen. Het advies: ‘lekker laten liggen, ziet je buurt wat een rotzooi er van hun gedrag komt’. Mensen aanspreken doe ik dan ook allang niet meer; daar gebeurt het te vaak voor en ook zijn de reacties niet altijd even vriendelijk.

Naam bekend bij redactie

34 REACTIES

 1. zodra handhaving eens de straat op gaat en meteen hard optreed en hoog beboet dan wordt het snel minder, zolang handhaving in onze stad pleinvrees heeft dan blijft deze situatie zo……

 2. Waar ik woon hebben we totaal geen overlast van mensen die afval komen storten of zwerfafval afkomstig van plastic recycling.Ik denk dat het te te van het stadscentrum afligt maar dat dit probleem speelt zal ik niet ontkennen.

 3. Het probleem doet zich erg vaak voor. Hier 3 ondergrondse containers. Waarvan er 1 op SLOT zit. Onbegrijpelijk. En buurtbewoners die de regels niet kennen er vaak bijzonder afval naast zetten. Kinderen gaan er mee aan de haal. HVC communiceert erg slecht.

 4. Neem eens een kijkje in de Zuiderzeebuurt, niks anders dan ellende!
  De flatbewoners zijn daar de dupe van de laagbouw bewoners die alles maar dumpen bij de containers.

  Gehandhaafd wordt er wel.. Maar hierbij pakken ze de verkeerde voornamelijk kleine overtreders.

 5. Hier in het koggeschip is het ook altijd een grote klere zooi bij de ondergrondse containers. Gisteren was de ondergrondse container vol en ik had twee vuilniszakken vol afval en heb deze netjes op een andere plek in het koggeschip weg gegooit. Ook hier word door meeuwen en kraaien de zakken met plastic open gescheurd. Als iedereen nou gewoon netjes zijn afval in de container dumpt en wat de plastic afval betreft als ze nou iedereen een plastic afval bak geven en ja ik heb eigenlijk geen ruimte in mijn huis of tuin maar liever dat ik ruimte creëer voor een plastic afval bak als die klere zooi steeds bij de ondergrondse containers

 6. Beste meneer Joost, Bedank uw medemens maar! Uw reactie is ongehoord! Enige opvoeding van sommige inwoners is gewenst

  • Precies, het tokkiegehalte is nu eenmaal hoog in sommige buurten en dan krijg je dit. Waar ik woon, nog geen problemen meegemaakt maar we hebben dan ook pasjes om het vuil te storten. Zelfs bij winkelcentra gooien sommigen al hun afval gewoon bij de containers. Hoe asociaal kun je zijn?! (wie de schoen past trekke hem aan)

 7. Er moet gewoon veel meer gecontroleerd worden op dit soort zaken.Melden dus.De Gemeente/handhaving moet een fikse boete uitschrijven aan de mensen die hun zakken naast de container zetten.Vaak is er in de zakken wel iets te vinden over diegene die het vuil gestort heeft. In andere Gemeenten werkt dit prima.Moet je eens zien hoe snel dit probleem zichzelf oplost,zodra het mensen geld gaat kosten.

 8. Waarom krijgen de bewoners die er gebruik van moeten maken niet een pasje om vuil te kunnen storten net als wij in Julianadorp nu hebben?

 9. Ook hier in de straat zie ik mensen uit de zijstraten en mensen op de fiets rommel in onze vuilcontainer gooien. Laatste keer dat ik er wat van zei bleven ze hun afval dumpen. Na een flinke woordenwisseling gingen ze alsnog weg met als laatste een vriendelijke groet “dat ik een egoïstische kl**tz*k was”.

  Leuke column. Bedankt gast-auteur!

  • Wie of wat , zegt dat het jullie containers zijn ? Guido ? staat dat er bij ? Zolang er niet bij staat , dat de ondergrondse containers voor een bepaalde straat of gebouw zijn of afgesloten met een pasje , zijn ze gewoon openbaar ! Net als een prullenbak op straat .

   • Op een openbare prullenbak zit een logo (een mannetje dat iets in een mand stopt), en dat zit niet op deze containers. Dus uw redenatie gaat niet op.

    • Ik heb deze discussie al vaker gehad in wijkplatvorms. Zolang het er niet specifiek bij staat vermeld voor wie of wat de containers bestemd zijn , of op slot zitten ,zijn ze gewoon openbaar. Het enige wat je niet mag , en dat is bij alle containers, is het afval ernaast zetten .

 10. Je kunt de bakken wel op slot doen, zoals Peet uit Julianadorp zegt, maar dan zetten ze het er gewoon naast ‘s-avonds laat of middernacht. Laat de BOA’s maar patrouilleren dan hebben ze in ieder geval iets meer te doen dan alleen boetes uitschrijven voor lang parkeren.

 11. Dit is een systeemprobleem….Iedereen heeft er last van. Vroeger een vaste dag in de week. De ene week de groene bak, de andere week de grijze bak. Lekker duidelijk. Ik snap dat ik niet terug kan verlangen naar weleer. Immers, recycling en upcycling vraagt wat van een ieder. Vuil moeten we nu eenmaal kwijt. Nou ben ik geen expert maar het lijkt op een probleem in kubieke meters container ruimte (onder- of bovengronds) versus ophaalfrequentie.

  • nee dat weiger ik te geloven, het grootste probleem is dat de medemens steeds minder sociaal wordt, zelfs asociaal, alleen maar aan zichzelf denkt “als ik er maar vanaf ben”, ze zijn wel in staat om een paar straten verder het vuil te dumpen maar te beroerd om iets verder even langs de Schootenweg te rijden, daarnaast is handhaving een lachertje hier en laten ze het gewoon toe…..

   • hmm, wellicht dien je even verder te kijken dan jouw eigen situatie en mogelijkheden van transport. Volgens mij zou het fijn zijn als er op meerdere punten (behalve de Schootenweg) een mogelijkheid is tot extra storting, welke kleur ook. Dat is wat ik bedoel. Nogmaals, ik ben geen expert op dit gebied maar hier en daar extra m3’s zou (plaatselijke en tijdelijke) pieken in de afvalverwerking kunnen opvangen.

    • misschien even het stukje lezen, er staat duidelijk dat er mensen met fiets, auto’s en zelfs bestelbusjes illegaal komen storten en dus te lui zijn om even langs de schootenweg te rijden, varkens zijn het, ikke ikke ikke, gatverdamme wat een mentaliteit hier in de stad, ipv extra m3’s zouden de inwoners een paar mm3 extra fatsoen in de hersenpan mogen krijgen

     • Dus mensen betalen honderden euro’s voor het legen van een afvalbak die niet vaak genoeg geleegd wordt waardoor ze hun afval niet kwijt kunnen, en dan moeten ze maar vrij nemen van hun werk om het zelf weg te brengen?

     • als je normaal je afval scheidt dan is de grijze bak meer dan voldoende, ik red het ook, waarom een ander dan niet? ook wordt er vaak huisraad naast de containers gezet, te beroerd om even een afspraak te maken om het grofvuil op te laten halen? verder allemaal smoesjes om de luiheid goed te praten, ik kan ook langs de HVC als het een keertje zou moeten, misschien niet dezelfde dag maar dan houd je het toch even apart?? gewoon asociaal gedrag en verschrikkelijk lui dat is de mentaliteit hier en je praat het nog goed ook……

     • Het gaat niet alleen om mensen met een grijze bak, het gaat ook om flatbewoners waarvan de eigen container vol zit. En leuk altijd, dat anekdotische bewijs, ik kan het dus moet jij het ook kunnen. Alsof de situatie van iedereen hetzelfde is.

 12. Een tip voor de briefschrijver en mede flatbewoners. Stort voortaan de zakken leeg in de container dan gaat er meer in. Volle zakken gaan als een pyramide in de container en dan is hij nog maar halfvol, succes.

  • dus de mensen die al overlast ondervinden moeten zich nu aanpassen zodat de overlastplegers het weer makkelijker krijgen……. is dat niet de wereld op z’n kop??
   .
   waar is blauw op straat?? pleinvrees??

   • De overlast ontstaat gedeeltelijk/grotendeels omdat de bak voor de eigen deur te snel vol is, niet waar? Door je vuilniszak te legen wordt de ruimte in de ondergrondse bak beter/maximaal benut, hij raakt niet zo snel vol en daardoor is het niet nodig om je afval ernaast te zetten of naar elders te brengen. Oftewel, je eigen gedrag veroorzaakt de overlast, ook daaraan mag iets gedaan worden!

    • nope, volgens de schrijver van het stukje komt het echt door de aanvoer van andere straten met fietsen, auto’s en zelfs bestelbusjes, en niet omdat mensen de zak niet leegstorten

     • En waarom zit hun eigen ondergrondse container vol? Juist ja, omdat er dankzij de op elkaar gestapelde vuilniszakken geen ruimte meer is.

      Volgens mij zijn de ondergrondse containers echt wel groot genoeg om zelfs geen problemen te geven als er mensen uit de buurt een keertje wat extra vuil kwijt moeten, omdat ze bijvoorbeeld aan het verbouwen/schilderen zijn, de gemeente/HVC weet immers hoeveel vuil we ongeveer produceren, en hoeveel ruimte x kilo afval gemiddeld inneemt. Maar als de beschikbare ruimte maar voor de helft gebruikt kan worden omdat er een piramide van vuilniszakken in de container ligt, tja, dan heb je een probleem .. maar dat heb je dus, in ieder geval gedeeltelijk, zelf gecreëerd!

 13. Tja en dat voor maar, als alleenstaande 264 euro per jaar, in Alkmaar kost het 100 euro minder, en is het volgens mij daar nog netter ook. Dat afval scheiden en vooral het plastic in te slappe zakken is echt een uitkomst, ik kan het net zo goed gelijk op straat gooien. Ondanks dat de tarieven elke jaar gigantisch stijgen verandert er niks aan het ophaal systeem en blijft het een gore bende, is er eigenlijk iemand bij de gemeente die wel werkende hersens heeft ? Die snapt dat dit niet werkt, gewoon nascheiden, doen ze in Friesland ook, werkt beter en is goedkoper, en dan vooral die veel te duur betaalde directeur van HVC niet geloven, ontsla die man en zonder uitkering wegens wanprestaties.

 14. In Juliandorp zijn er nu ondergrondse containers met een pasje, op zich werkt de constructie wel echter; Voorheen hadden we de grijze bak waar je als je bijvoorbeeld de schuur of zolder ging opruimen aardig wat spullen in kwijt kon. Nu een klein restafval bakje en dat mag ik 200 meter verderop wegbrengen. Overige spullen kunnen naar het overlaadstation gebracht worden. Laatste wordt op zich steeds meer een missie, met grote regelmaat van Juliandorp naar het overlaadstation. Prima allemaal voor het milieu, maar of ik er nu zelf gelukkiger van ben geworden 🙁 En dan nog maar niet te spreken over de brandstof kosten en de emissie daarvan. Gelukkig nog geen overvolle containers met spullen ernaast waargenomen.

  • hoe vaak breng je dan wel niet spullen naar de HVC dat de emissie al een item wordt?

 15. Dankzij de bedrijfskundigen bij de HVC, gaat het niet meer om de afval maar het verdienmodel.

Comments are closed.