Busstaking wordt dit weekeinde zeer waarschijnlijk voortgezet

0

Den Helder – De staking van de buschauffeurs gaat zeer waarschijnlijk ook in het weekend door. Alleen als werkgevers en bonden vandaag alsnog tot overeenstemming komen, wordt de dienstregeling hervat. De kans hierop wordt echter als zeer klein ervaren, zo bleek vrijdagochtend tijdens een stakingsbijeenkomst op het station van Den Helder.

Vakbond CNV had een staking voor 72 uur aangekondigd, FNV voor onbepaalde tijd. Op de derde dag van de staking is er nog geen serieuze beweging in het conflict, bonden en werkgevers hebben elkaar nog niet gevonden. “Er wordt wel gesproken, maar tot nu toe zonder resultaat”, laat Anneke Mooy (FNV) weten. “De FNV zet de staking dit weekeinde door als er geen akkoord komt, CNV beslist hier later vandaag over.” Als de staking doorgaat betekent dit dat opnieuw de meeste bussen aan de kant staan, want veruit het grootste deel van de chauffeurs in onze regio (zo’n 80 procent) is lid van de FNV.

Vrijdagochtend reden er nog wel wat bussen, maar na 14.15 uur vanmiddag staat alles stil. “Er waren voor vanavond nog wel twee chauffeurs die aan het werk wilden, maar Connexxion heeft zelf besloten hen aan de kant te houden.” Ondertussen staan op het station en bij haltes mensen veelal vergeefs te wachten. “We willen niets liever dan rijden en mensen vervoeren, dat is ons vak”, zegt Mooy, “maar we moeten ook voor onszelf opkomen. Dit conflict loopt al lang, staken is de enige optie.”

Begrip
Passagiers hebben volgens de chauffeurs overigens vooral begrip voor de actie, hoe vervelend het ook is voor mensen. “De reizigers zijn doorgaans positief, ze begrijpen waarom we staken.” De chauffeurs willen niet alleen wat extra geld, maar vooral een betere afstemming van ritten en rijtijden, zodat er ook een normale pauze tussen ritten zit. “We kunnen nu amper naar het toilet. Dat de werkgevers ons op dit gebied nog niet tegemoet willen komen is gewoon minachting van de chauffeur.”

De stakers die vrijdag bijeen waren in Den Helder (ook chauffeurs uit de regio Alkmaar en Hoorn) hopen op een snelle oplossing, zodat ze snel weer achter het stuur kunnen kruipen. Komt die oplossing er niet, dan is de kans groot dat er ook na het weekeinde verder wordt gestaakt. Dan wellicht niet de gehele dag, maar parttime, om zo de spits een beetje te ontzien. Hoe het precies uitpakt is aan de bonden en werkgevers, die proberen er ook vandaag toch uit te komen.