Coalitiewantrouwen

25

En wéér hoort Den Helder bij een landelijk, memorabel rijtje: was Den Helder eerder nog de trotse winnaar van de titel “Beste Bibliotheek van Nederland” en waren we in de race om de beste binnenstad van Nederland te worden, nu behoorden ‘wij’ tot de laatste 16!! Gemeenten die nog geen nieuw college had na de laatste gemeenteraadsverkiezingen!

De afgelopen drie maanden, nadat de verkiezingsuitslagen bekend waren, heeft zich een ware soap afgespeeld, waarbij voornamelijk de grootste partij Beter voor Den Helder het moest ontgelden. De ene dag was dhr. Assorgia een betrouwbare coalitiepartner en 24 uur later was dat volledig omgeslagen naar een onbetrouwbare, weglopende pizzabakker. Volgens sommigen was dit het gevolg van de onderhandelingen die Assorgia voerde met de Stadspartij.

Wat?? Zult u denken. Was dit niet de partij die dhr. Assorgia juist had verlaten, omdat hij zich niet kon vinden in de koers die deze partij was ingeslagen. In menig raadsvergadering werd door Assorgia gesuggereerd dat de Stadspartij zijn oren liet hangen naar de gevestigde orde (CDA, VVD en PvdA). En juist dit argument was een van de speerpunten die Beter voor Den Helder van de daken schreeuwde tijdens de laatste verkiezingen. Veel kiezers dachten echt dat er eindelijk een partij was opgestaan die het durfde op te nemen tegen de gevestigde orde. Een andere Helderse wind in het college. Geen oude jongens krentenbrood, geen handjeklap in donkere achterkamertjes meer!

Desillusie
Wat is het dan een desillusie als er op 22 juni 2018 witte rook uit de gemeenteschoorsteen komt. Nou ja wit? De rook is wit met een vleugje PvdA rood, VVD paars/oranje en CDA groen. Dus eigenlijk helemaal niet wit! Een vreemde kakafonie van kleuren, die aan alle kanten stinkt. De grootste partij heeft zijn oren laten wassen door de gevestigde orde, de kiezers zijn bedrogen en het pluche is weer gladgestreken voor zeven nieuwe wethouders.

De aankomende vier jaar krijgen we ongetwijfeld weer veel vuurwerk van uit de emmer springende kikkers, die wederom weer echt genoeg hebben van de gevestigde orde. Die in elk debat de kans pakken om aan te geven dat dit keer Beter voor Den Helder zijn oren heeft laten hangen in de donkere achterkamertjes. Maar wie dat moet zijn? Er wordt vriendelijk geknikt door de coalitie, en de meneer of mevrouw in kwestie weet 1 ding zeker: bij de volgende coalitieonderhandelingen maak ik zeker een kans…

Ingezonden door Daan Loos

25 REACTIES

 1. Beter de vvd en co in de smiezen houden zodat er niet nog meer finnciele lijken uit de kasten over 8 jaar komen rollen dan ze weer hun gang laten gaan. Ik wacht eerst rustig het prozastuk af wat de partijen in elkaar hebben geknutseld als vorens te roeptoeteren dat het allemaal zo slecht is

  • de VVD en co zit er weer in dus het gaat ons de burgers weer klauwen geld kosten reken daar maar op……

 2. Een democratisch in elkaar geknutselde Dictatuur !. De Kiezer heeft duidelijk te kennen gegeven, dat zij de grote landelijke partijen spuugzat waren. Door politiek vieze spelletjes , zijn de gedumpt partijen toch weer op het pluche geholpen. Vinden ze het gek , dat de bevolking geen vertrouwen meer in de politiek heeft.

   • Och, Een partij van 11 naar twee wegstemmen , is niet overtuigend.? En toch zitten die met een wethouder in de coalitie .Dit is toch echt VER van wat de kiezer in gedachten had.

     • Nee dat niet. Maar de landelijke partijen VVD en PVDA hebben ook behoorlijk op hun lazer gehad, en toch zitten door politiek gekonkel in de coalitie.

    • Overtuigend is een ruime meerderheid voor 2 of 3 partijen. Er is gewoon versplintert gestemd. Dus zou je zeggen dat het aan de stemmer ligt!

 3. Een goede, onderbouwde analyse. In overeenstemming met de verkiezingsuitslag, waarin de kiezer aangaf geen nieuwe “Haagse” coalitie te willen had de coalitie moeten zijn: Beter 6 CDA 5 SenP 2 CU 2 BB 1=16, eventueel aangevuld met GroenLinks, PVV en Gemeentebelangen. Beter gaf echter toe aan het CDA dat dit blokkeerde. Dat is de kern. Haags mocht weer de baas spelen. Er kwam zelfs een CDA-formateur. Onvoldoende leiderschap van de grootste partij, en weer is de kiezer in de steek gelaten. Voorleggen aan de “achterban”? Dat zijn de kiezers van die 6 zetels. Wel die zetels bezetten, maar degenen die ze leverden staan weer in de kou.

  • de verkiezingsuitslag geeft toch aan dat BvDH 19.4%, CDA 16.1% en VVD 12.9% van de stemmen hebben gehaald.
   De rest van de partijen komen niet boven de 10% uit. Vorige GR14 had VVD dat ook. Dat betekent toch dat de VVD gelijk is gebleven en dat de kiezer dit wil. CDA is zelfs gegroeid.
   Geef die mensen toch een kans!
   Probeer over 4 jaar nog eens een verandering teweeg te brengen en kijk dan of de rest van de gemeente meegaat in uw overtuiging

    • Stadspartij van 11 naar 2, D66 van 4 naar 2. D66 van Stadsontwikkeling. En nee, ik geef partijen geen kans die niet in staat waren om een goed gebouw wat op te knappen, en nu beweren dat het zo ongezond is dat de ambtenaren voor 1 miljoen ver weg van de burger moeten. En de renovatie saboteerden, van meet af aan. En die de tekorten van de schouwburg in de doofpot houden, via Zeestad. Allemaal spelletjes. Navelstaarders, die het ongezonde leven van de armen en werkelozen in deze stad niet zien, alleen met zichzelf en pluche bezig zijn, en de belastingen weer gaan verhogen, want het gemeentelijke havenbedrijf heeft teveel personeel en de haven is niet bijgehouden. Een oud college dat gewoon de nieuwe raad schoffeerde en Scholte er met spoed uitgooide, en nu is het daar al drie maanden doodstil, wat een haast.

     • Dus de vorige raad heeft het verprutst en nu krijgt de nieuwe, gekozen raad geen kans?
      Het blijft toch echt de keus van de kiezer.
      Ben het met u eens dat de keus voor een wethouder uit de stadspartij bijzonder is gezien de uitslag.
      D’66 levert geen wethouder, of heb ik denhelderactueel 23 juni over de 7 wethouders verkeerd gelezen?

     • deze raad is niet gekozen, dat is bij elkaar geraapt door een formateur en lijkt verdomd veel op de oude raad, de kiezers hadden heel iets anders voor ogen…..

   • Eindelijk iemand die het in goede perspectief ziet, het gaat er niet om of je zetels hebt verloren of gewonnen, het gaat er om hoeveel zetels je uiteindelijk behaald hebt en die partijen moeten het doen, prima afspiegeling dus van wat de burger heeft gekozen.

 4. Vooringenomen? k niet! Geef het een kans mannen! 22 zetels meer dan 2/3 van de raad. Dus een vertegenwoordiging van 2/3 van degene die gekozen hebben. Als je niet hebt gekozen mag je eigenlijk ook niet klagen. Als je het zo goed weet moet je het zelf doen.

 5. Ik ben zo blij dat ik dit jaar niet gestemd heb… En natuurlijk; ik vergooi daarmee mijn democratisch recht, verworven door gevallenen in het verleden. Ik zou me moeten schamen. Wellicht doe ik dat ook. Maar momenteel zou ik mijn stem liever willen gebruiken om te zeggen dat ik genoeg heb van al die partijen; die versplintering. Ik heb daar last van en weet niet zo goed hoe ik daar mee om moet gaan. 7 partijen, 7 wethouders, Tjongejonge, dit gaat toch nergens over. 7 partijen die gaan samenwerken. Dat alleen al is toch raar, wat je ook gestemd hebt. Het is allemaal volstrekt onduidelijk; voor en na de verkiezingen!

 6. landelijk… lokaal… het maakt werkelijk geen donder meer uit.
  net als bij de 2de kamer verkiezingen hebben de “ouwe bedriegers” het pluche weer binnen…..gestolen.
  ook nu weer een stadspartij-2.0 van de pizabakker…. hoop praatjes, beloften en….. alstublieft….. dezelfde rommel zit weer in het pluche en de kiezer kan het bedrog wederom 4 jaar aanzien, én betalen waarschijnlijk.
  ik blijf mij verbazen dat “het volk” dit maar blijft pikken.
  In een zuiderlijk land hadden de straten te smal geweest en had de bevolking laten weten het dictoriale gesjoemel en bedrog zat te zijn..
  NL is laf… helaas… en dat spijt mij voor dit land.

  • Is dit een op(Jutter)roep van Ad. Als niet-kiezers gekozen hadden dan had de uitslag ook verdeeld kunnen zijn. Geef het een kans. De intentie is om samen te werken, Wat is daar mis mee? Ik blijf optimistisch, Daar wordt ik blijer van.

 7. Een goede afspiegeling van de stemming die onder de burgers leeft, krijg je alleen als alle stemgerechtigden hun stem uitbrengen.
  VVD- en CDA-stemmers gaan altijd trouw naar het stemlokaal en behoeven nauwelijks aansporing en dat gold in het verleden ook grotendeels voor PvDA- en D66- stemmers, deze laatste twee hebben/zijn hun krediet verloren/aan het verliezen.
  De lokale partijen en ook de PVV-lokaal hebben gefaald om 51,6% van de stemgerechtigden – of in ieder geval een flink deel daar van – naar het stemlokaal te krijgen.
  Men dacht: “nu is de burger het zat !” – wat zeker het geval was – maar men vergiste zich er in dat je dan niet meer de boer op hoeft, om juist die burger die het al decennia zat is voor je te winnen.
  Met dit gegeven als grondslag heeft Assorgia het met de vorming van deze coalitie m.i. nog goed van af gebracht en mocht deze op termijn klappen, dan heeft hij feitelijk wéér het eerste recht op het vormen van een nieuwe coalitie en dan met een samenstelling van andere partijen; meer zit/zat er op dit moment niet in.
  Participatie van burgers begint in ieder geval bij gemeenteraadsverkiezingen….; opkomst 48,4% ….; “om je dood te schamen !”

 8. Alex, niet de vorige raad heeft het verprutst, maar het vorige college en coalitie van 16 die met instemming van de 6 van de Stadspartij een coup pleegden, tegen de kiezerswens in: 1. grote tekorten schouwburg 2. saboteren stadhuisrenovatie 3. drama Kooijhaven 4. enorme tekorten haven, Provincie waarschuwt al 5. 1 miljoen onnodige verhuizing ambtenaren 6. handhaven doofpot Zeestad 7. handhaven partijdige burgemeester 8. Scholte achter de rug van nieuwe raad eruit gooien, kunst blokkeren 9. 1 miljoen icoon op de dijk 10. 1 miljoen Kolderbolder. Dit gaat allemaal door, want het gros zit er weer. En de burgemeester ook. En de nieuwe raad zal de 7 en burgemeester gedwee volgen…. niks verandert.

  • U heeft een aantal goede punten, maar desondanks is dit wel de keuze van de mensen die gestemd hebben.
   Kijkend naar het aantal stemmen die PVV heeft gekregen, hadden ze wellicht ook een kans moeten krijgen.
   Nu kunnen ze vanuit de raad tegengas geven.
   Blijf vooral positief kritisch en blijf niet steeds gal spuwen over beslissingen uit het verleden.
   Ik had bijv. 8 jaar geleden al voor een ontwerp van het nieuwe stadhuis gestemd en dan had Rob Scholte misschien een andere goede plek gehad in onze stad. Nu blijft het onderwerp terugkomen.
   We kunnen niet blijven terugkijken, maar moeten vooruit.

   • Wat de mensen hebben gestemd, moest leiden tot: Beter 6 CDA 5 SenP 2 CU 2 BB 1 PVV 3 =19, en dat gebeurde niet, want het CDA wilde, ondanks haar verkiezingsbelofte, helemaal niet verbinden, maar zoveel mogelijk met de oude Junta verder. En mocht dat van Beter. Dat is het hele verhaal. Verder zal je mij nooit in dat verre bankgebouw vinden voor het bijwonen van een vergadering. Het is de drammerij ten voeten uit. Egotripperij, geen draagvlak bij de bewoners.

  • Eens, en al die “nieuwe” wethouders lezen dit en denken “laat de boeren maar dorsen” , wij zitten goed!

Comments are closed.