Gemeente verbiedt ballonnen bij evenementen en festiviteiten

27

Den Helder – Er mogen binnenkort geen ballonnen meer worden opgelaten in Den Helder bij festiviteiten en evenementen. Dat is het gevolg van een motie van GroenLinks, die maandagavond in de raad vroeg om een dergelijk verbod en dit op te nemen in de APV, de Algemeen Plaatselijke Verordening.

Het college vond de motie sympathiek, liet wethouder Odd Wagner weten. Dit tot vreugde van Marije Boessenkool van GroenLinks, die aangaf dat er per jaar in Nederland maar liefst 1 miljoen ballonnen worden opgelaten. “Binnenkort wordt de APV weer aangeboden aan de raad en dan kan het worden toegevoegd”, aldus Wagner. Daarom hoefde de motie niet in stemming te worden gebracht.

Van de 1 miljoen ballonnen worden er zo’n 72.000 teruggevonden op het strand. “Restanten van ballonnen, maar ook de touwtjes, zijn vaak onderdeel van zwerf- en drijfvuil. Deze restanten van ballonnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren met alle gevolgen (inclusief sterfte) van dien”, zo benadrukte Boessenkool.

Nog meer?
Voor D66 ging de motie niet ver genoeg. Henk Mosk zei te hopen dat dit de aanzet is tot een nog betere aanpak. Hij noemde als voorbeeld ook de plastic bekers bij evenementen. “Is handhaven mogelijk”, vroeg Tjitske Biersteker van de ChristenUnie zich af. Michiel Wouters van Behoorlijk Bestuur vond ook dat de APV dan uitgebreider kan worden aangepast, om inderdaad ook andere soorten te verbieden. Kees Visser van de VVD vindt dat het meer eigen verantwoordelijkheid van mensen en organisatoren is. “Als we dit allemaal in de APV moeten opnemen, wordt het wel een hele lange lijst.” De PVV deelde die mening, maar gaf aan uit oogpunt van dierenwelzijn wel voor te zijn.

27 REACTIES

 1. Heel aarzelend kan ik nog wel achter dit ballonnenverbod staan, omdat ballonnen inderdaad wel een hele grote belasting voor het milieu vormen. Maar het is juist die aarzeling die ik zo mis bij de politiek. De bedilzucht rijst de pan uit en daar maak ik me grote zorgen over. Heeft iets te maken met willen heersen in plaats van willen dienen.

  • Het is anders al jaren bekend dat al dat plastic zich ophoopt in de natuur en daar erg veel schade aanricht. Als mensen dan vanuit zichzelf zo verstandig zouden zijn om op te houden met deze vervuilende dingen, zou het niet nodig zijn om in te grijpen met een verbod. Helaas zijn veel mensen dat niet, en dat levert een gevaar op, tja, dan moet je wel ingrijpen ..

   • hoe moet je als individu “ophouden met vervuilen” terwijl er nog steeds plastic om iedere komkommer etc zit in de supermarkt, ik wil graag minder plastic afval (scheid alles keurig en zie best wel hoeveel onzin we binnen krijgen met de dagelijkse boodschappen, zakken vol breng ik geregeld naar de HVC en dat moet toch anders kunnen) gaarne advies

    • Wat u daar opnoemt RB zijn helaas dingen die (tot nu toe) amper te voorkomen zijn, zeker met die voorverpakte dingen. Je kan dan wel je eigen katoenen zakje meenemen voor al die dingen die je zelf moet afwegen, maar gezien de stortvloed aan plastic is dat een druppeltje op een hete plaat. Het blijft gewoon afwachten op het brede gebruik van afbreekbaar bioplastic.

    • Leesvoer: google eens op ‘komkommer-plastic-beter-voor-het-milieu-dan-een-naakte’, dan komt u bij een link naar oneworld. In dat artikel wordt verwezen naar een onderzoek van Milieu Centraal, over de zin en onzin van verpakkingen. Kort samen gevat komt het erop neer dat plastic verpakkingen niet per definitie slecht zijn voor het milieu, temeer omdat het gros van deze verpakkingen thuis worden verwijdert en in een kliko beland en óf hergebruikt óf verbrand wordt. Het is het zwerfvuil dat zoveel schade aanricht.

 2. die paar ballonnetjes….. maak je druk over “echte” zaken, flesjes, tasjes en verpakkingsmateriaal

 3. Helemaal mee eens. Het wordt steeds duidelijker hoeveel schade plastic aan het milieu toe brengt. Ook flesjes, tasjes etc. uiteraard. En ik ben het met Dhr. Berts eens dat het riekt naar bedilzucht maar het zij zo.

 4. Elk stukje plastic uit t milieu scheelt Misschien is t ook bedillerig dat de EU plastic wegwerpartikelen verbiedt maar ik geef ze groot gelijk .Eerst maar eens de rotzooi opruimen voordat er geen vis in zee en zeevogel id lucht is En Ja @rb elk stukkie telt anders druppelt de emmer snel vol

  • ik zou me drukker maken dat er nog om iedere komkommer bij de supermarkt een plasticje zit dat zet veel meer zoden aan de dijk dan te mekkeren over een paar balonnekes,,,,,,,

   • dat heet verpakking RB blijft komkommer langer vers..Het artikel gaat over ballonnen en andere overbodige atikelen zoals rietjes ,patatvorkjes die ook vervangen kunnen worden door groene alternatieven.Zoals jij denkt denken helaas nog teveel mensen..ag dit kleine stukkie maakt nie uit lamaar waaien

    • de komkommer blijft niet langer vers, integendeel, als je het plastic er niet op tijd afhaalt thuis vergeelt de komkommer redelijk snel, zonder plastic blijft hij langer mooi, bij de groenteboer (bijvoorbeeld op de vismarkt) liggen ze ook gewoon gezellig open en bloot tegen elkaar aan te schitteren en hij hoeft daar ook niet alles te verpakken, ga ik dus ook veel liever heen dan die verschrikkelijk vervuilende supermarkten, het plastic is vast er omheen gedaan omdat hoopjes mensen dezer dagen bang zijn voor bacteriën, smetvrees hebben en of bang zijn voor aanraking door anderen en anders dus die komkommers laten liggen, ook zo met vleeswaren, waarom moet ieder stukje apart verpakt worden, dan het liefst nog een velletje plastic tussen de vleeswaren in dat ze niet te veel plakken, dan ligt het stapeltje op een jawel plastic schaaltje en daaromheen weer een plastic folie, het kan niet op met verpakkingen, al die verpakkingen zijn de doodsteek voor het milieu, niet die enkele ballonnekes, laat knuffel links zich hard maken voor de echte problemen

     • heeft nix met links of rechts te maken RB als al de ballonnekes die in NL worden opgelaten uw huiskamer binnen vliegen kunt U het huis niet meer in

     • als al het overbodige plastic in de stad Den Helder wordt gedumpt dan kunnen wij allemaal het woonhuis niet meer in

   • Ik ben met je eens RB. Veel plastic om 6 koekjes, bestelt men iets online krijgt men een verhuisdoos erbij kadoo, noem maar op of er is te veel plastic en karton omheen.

 5. Eindelijk. Wat een goed besluit. Wat heb ik al een ballonnentroep opgeruimd op dat strand en elders. Het is een begin. Jammer voor de onverschilligheid die ik hier lees. Zeker nog nooit een vogel in Den Helder gezien die zichzelf heeft verhangen in die verdomde linten. Kijk eens wat meer om je heen, zie je ook wat liggen. Beesten stikken niet alleen in plastic maar ook in biologisch afbreekbare ballonnen. Schildpadden denken bijv. dat het kwallen zijn. En geef die kids in de winkel een ballon kun je er zeker van zijn dat je die buiten ergens tegenkomt. En dan raap ik ze op en breng ze naar de winkel terug. Bravo, gemeente, ga zo door!

 6. Uitstekend.

  De tijd is voorbij waarin het grote, verongelijkte kind wegkomt met een emotioneel ‘willen ze nu ook al de kinderfeestjes kapotmaken?’

  Iedereen hoort te weten wat de gevolgen van plastic in de leefomgeving zijn. Dan kun je nog steeds zeggen: het kan me niks schelen, laat de leefomgeving toch verrekken.

  Op dat moment staat de wijze overheid op en laat z’n macht gelden in het voordeel van het alles, de leefomgeving, het decor waarin wij onze verzonnen wereld projecteren.

  • Ballonnen zijn van latex, dat breekt voor 100% af in ongeveer dezelfde tijdspanne als een eikenblad. Waar het om gaat dat het in die tijd door dieren aan wordt gezien voor voedsel, hun darmkanalen verstoppen en ze gaan dood.

 7. We moeten ons afvragen waar we naar toe willen, met andere woorden een einddoel bepalen. Als we dan het heden als beginpunt nemen kunnen we een denkbeeldige lijn uitzetten waarlangs we moeten bewegen om het uiteindelijke doel te bereiken. Dat zijn de simpele uitgangspunten van o.a. onderhandelen. Ook grote zaken moeten langs deze weg afgelegd worden als we resultaat willen bereiken. Wat we nu doen is steeds tussensprints trekken zonder het einddoel te bereiken. Kijk eens naar de uitspraak van D’66. We moeten ook denken aan de plastic bekertjes. Wat heeft dat voor nut als we daarmee de evenementen af moeten blazen. Mensen moeten toch eten en drinken. Hoe doen we dat dan, handje onder de kraan of glaswerk. Karton houdt geen vocht als het niet geprepareerd is. Prepareren is ook slecht voor het milieu en dus volgens onze groene vrienden slecht voor ons. Men denkt in die kringen dus tot aan het einde van hun neus en niet verder. Graag eerst een einddoel specificeren en dan pas roepen. Het geheel wil niet zeggen dat ik niet tegen te veel plastic en andere stoffen ben die o.a. de zeedieren tot last zijn. Ik hoef alleen maar te denken aan de jonge potvis die laatst gevonden is met een grote hoeveelheid plastic in zijn maag. Terugdringen is goed, maar ik zie toch ook graag een kind met een gelukzalige lach terwijl hij of zij trots naar een mooie ballon kijkt die net gekregen is.

  • sinds eind jaren 80 zijn er al “onbreekbare” plastic glazen in de handel die je bij (grote) evenementen kunt gebruiken, verzamelen, wassen en hergebruiken, maar dat is dan weer te omslachtig of meestal te duur voor menigeen organisatie, het milieu hangt alleen maar af van hoeveel we verdienen, te triest voor woorden…..

   • Geheel mee eens. We zijn met z’n allen in een enorme valkuil gelopen. Overconsumptie en gemak worden als een grondrecht ervaren. Deze onvoorstelbare, vernietigende blunder moet door een machtige overheid hersteld worden.

    Winkels zouden helemaal geen plastic tasjes meer mogen verstrekken en verkopen. De mensen mogen weer lekker met een Big Brown Bag op stap, de boodschappentas, een grote verworvenheid uit de zeventiger jaren.

    • wij hadden vroeger een boodschappenmand met van die haken er aan dat je deze aan het stuur van de fiets kon hangen om de boodschappen veilig thuis te brengen, daar kunnen we toch makkelijk weer naar terug, iedereen weer een mandje of zoals u zegt zo’n Big Brown Bag ipv iedere keer maar lekker makkelijk een plastic tasje te kopen bij de kassa

     • Inderdaad. Het punt is echter ook: onze maatschappij is een 100% buitenkantcultuur geworden. De mensen willen niet gezien worden met een linnen tasje of een Big Brown Shopper, dat zou hun image schaden. Dus nu is het wachten op Louis Vuitton-boodschappentassen. Zulke kunstgrepen moet je nu uithalen – anno 2018.

     • best triest met ons gesteld 🙁
      .
      een echte Kees Biersteker kun je zekers ook mee gezien worden 🙂
      .
      da’s extra “groen” daar het in onze eigen stad gevlochten word dus geen transport etc, en je steunt de lokale ondernemer, beter kan toch eigenlijk niet

 8. Kijk maar eens even aub. op facebook of de website van Balloon`s blow. Dan zie je wat ik bedoel.
  Ik misgun geen kind een ballon maar houd ze dan binnen en gooi ze gewoon weg als ze leeglopen.

Comments are closed.