Helderse bieb bij beste 5 van de wereld!

27

Den Helder – School 7 behoort tot de beste 5 bibliotheken van de wereld. Dat kan worden geconcludeerd dankzij de nominatie voor de Public Library of the Year Award 2018. Dit is een internationale prijs waarmee vernieuwende bibliotheken worden bekroond. In totaal hebben 35 bibliotheken uit 19 landen van over de hele wereld zich aangemeld. Er gelden strakke criteria: de deelnemende bibliotheken moeten tussen 1 januari 2015 en 31 december 2017 zijn opgeleverd. Het gaat het om bibliotheken die nieuw zijn gebouwd óf zijn gehuisvest in een verbouwd pand dat daarvoor nog geen dienst deed als bibliotheek.

De jury heeft de kandidaten beoordeeld op 6 verschillende punten, waaronder de mate waarin de bibliotheek rekening houdt met nieuwe digitale ontwikkelingen, lokale verankering, duurzaamheid en de wensen en behoeften van de gebruikers.

De uitslag wordt op 28 augustus bekend gemaakt in Kuala Lumpur tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA). De andere genomineerden zijn Austin Central Library in de VS, bibliotheek Villa-Lobos Park in Brazilië, de Noorse openbare bibliotheek Deichman Biblo Toyen en de openbare bibliotheek van Tampine in Singapore.

Kroon op het werk
De medewerkers en vrijwilligers van de Helderse bibliotheek hebben de nominatie met gejuich in ontvangst genomen. “Dit is een kroon op ons werk,” aldus een enthousiaste directeur Jacinta Krimp. “Ook voor Woningstichting Den Helder, want zij hebben School 7 gerealiseerd. En voor de architecten, Evelien van Veen en Marcel van de Veer, die dit prachtige gebouw hebben ontworpen. Het is fantastisch om bij de 5 beste bibliotheken ter wereld te horen. Voor ons is deze nominatie al een prijs: nog niet eerder werd een Nederlandse bibliotheek genomineerd. Na ‘de beste bibliotheek van Nederland’ volgt nu internationale erkenning voor School 7.”

De Award, die ooit in het leven werd geroepen door het Danish Agency for Culture and Palaces, bestaat sinds 2014. De eerste editie werd gewonnen door de Craigieburn Library in Australië. In 2015 ging de titel naar de bibliotheek in de Stockholmse wijk Kista en in 2016 werd Dokk1 in Denemarken uitgeroepen tot Library Of the Year. In 2017 was er geen uitreiking.

27 REACTIES

 1. Het gaat hier om een prijs van een commerciële organisatie! Het is dus geen onafhankelijke prijs, maar een gekochte prijs.

 2. Ah gelukkig, hartstikke positief nieuws voor Den Helder, maar er is toch weer iemand die er een zure opmerking over heeft bedacht. Wat is er in hemelsnaam commercieel aan een prijs voor een bibliotheek? Kun je aan bibliotheken en prijzen voor bibliotheken geld verdienen? Jury’s voor beste snackbars, groenteboeren en slagers zijn misschien niet onafhankelijk maar voor bibliotheken overal ter wereld?

  • Bedrijven die een award uitreiken, met een commerciële doelstelling (er geld mee verdienen) zijn niet onafhankelijk. En ja, deze prijs is het zelfde als met jury’s voor beste snackbar, groenteboer en slagers… De vorige prijs van de bibliotheek wat ging over het vastgoed was ook gekocht.
   .
   Je probeert hiermee iets goed te praten wat te veel geld heeft gekost… zoals zoveel projecten in Den Helder.

 3. Je moet je huiswerk beter doen. Het is geen bedrijf, het is een internationale federatie van bibliotheken, in 1927 tijdens een conferentie van bibliotheken opgericht. En ja, een bibliotheek kost geld. En weet je wat zo mooi is? Jij hebt er geen cent extra belasting voor hoeven te betalen. Als je nergens geld in steekt gebeurt er niks in Den Helder, trekken mensen nog sneller weg en blijven straks alleen de chagrijnen als Kees Jan over.

 4. Een konijn uit de goochelhoed van Woning Stichting.
  De nieuwe kleren van de Keizer worden u hier aangeboden.
  Bij aanschaf van twee nieuwe kleren, gratis Pools rijbewijs ? 😀

  • Judge X, ik weet niet wat uw doelstelling is met deze cryptogrammen. Er is door partijen een prachtige bibliotheek gerealiseerd. Dit wordt door medewerkers en vrijwilligers tot een hoogwaardig product gebracht. Dat merk je al meteen bij binnenkomst. Fantastisch dit. Gefeliciteerd! Ik vind het echt jammer dat dit soort successen verbaal weer kapot gemaakt moet worden door een aantal ……. Nou ja vul ‘m in. Het zal. Ik vind het super goed gedaan dit. Nogmaals van harte gefeliciteerd.

   • ben het met u eens, is gewoon een mooi gebeuren daar en dan ook nog bij de beste 5 komen, een felicitatie is wel op z’n plek

 5. Tjonge..dat is nogal wat! Bij de beste 5 van de wereld! In 1 woord geweldig. Van harte gefeliciteerd aan iedereen die hieraan mee werkt of meegewerkt heeft. Niet in Newyork, Parijs of Amsterdam…nee…in Den Helder staat deze Bieb.

  • Ik vind het heel knap, vooral als je ogenschouw neemt hoe groot de wereld is en hoeveel bibliotheken er wel niet moeten zijn…..het is een hele eer….

   • In het artikel staat dat 35 bibliotheken (in 2015, 2016 en 2017 nieuw of vernieuwd) zich hiervoor hebben aangemeld. Blijft toch knap dat ons stadje tot de 5 beste daarvan genomineerd is.

    • Nu even een vraag : Als de bieb zich niet had aangemeld, zouden ze dan ook gekozen zijn ? Volgens mij , weten ze niet eens in de “”Hele Wereld “”waar zij Den-Helder kunnen vinden, en weten ze uberhaupt niet eens dat hier een bieb is !

   • @Test1234 als je de cijfers van 2017 ziet word de bril al een beetje grijzer. Subsidie bijna 3,2 milj. Huisvestingslasten € 735.395 en een salaris voor de directrice van ruim € 10.000 per maand.

 6. Zeker een hele eer en het is ook gewoon een prachtige bibliotheek, met vriendelijk en behulpzaam personeel! Gefeliciteerd medewerkers en vrijwilligers!

 7. Fantastisch en van harte gefeliciteerd ! Heerlijk dat Den Helder zo positief scoort met deze prachtige bibliotheek.
  Ik kom er vaak en het is er fijn vertoeven. Een aanrader is de 2e verdieping waar ik ademloos heb rond gekeken.
  De nominatie is wel verdiend!

 8. Alleen jammer dat men niet effe een sjekkie o.i.d. mag roken op het leuke balkon 🙂
  Verder niets dan lof over deze bibliotheek en zeker voor de medewerkers welke je ALTIJD netjes en vriendelijk helpen!!!

 9. @ Hotmail 2, 10.000,- Euro per maand, voor één persoon? Waar vind ik dat terug?

  • Allemaal in samenwerking met WS voorgekookt door Mannes Westra met z’n ons kent ons bibliotheek connecties.
   Zij gaan m.i. deze voor-gefêteerde 1e prijs zeker binnen halen, allemaal om ú hokus-pokus blij te maken …. 😀

Comments are closed.