Helderse judoka’s winnen brons op NK Teams!

0

Den Helder – Tijdens het NK voor Judo Teams (in Nijmegen) is door enkele judoka’s uit Den Helder beslag gelegd op een mooie derde plaats. Al eerder hadden de Helderse judoka’s Jayden Tijdeman, BJ Schippers en Rens Meier (leden van Bakker Sports Schagen) met het jongensteam onder 12 jaar zich hiervoor weten te plaatsen, door tijdens de Noord-Hollandse kampioenschappen op 27 mei in De Goorn een tweede prijs te veroveren.

Het jongensteam bestond uit een mix van judoka’s van een drietal judoclubs, namelijk Bakker Sports uit Schagen, Randers Budosporten uit Alkmaar en Yamaguchi uit Broek op Langedijk. Het team bestond uit Jayden Tijdeman (-30), Zep Wit (-34), BJ Schippers (-38), Rens Meier (-42) en Tim van Dijkhuizen (+42). In totaal hadden zich 15 teams uit zeven verschillende districten uit Nederland geplaatst voor dit kampioenschap. Judoclub Kenamju had zich reeds automatisch geplaatst doordat ze vorig jaar de titel behaalden.

Het team moest zich al vroeg in de ochtend in Nijmegen melden. Om 07:15 uur stonden ze met slaperige ogen present om zich klaar te maken voor het tot nu toe belangrijkste toernooi in hun judocarrière. Het was een eer om hier te mogen staan, wat uiteraard enige druk en spanning gaf. Na de strenge weging ging het team zich langzamerhand klaar maken voor de strijd die omstreeks 09:30 uur van start ging. De spanning was van de gezichten van de jonge judoka’s af te lezen, maar ze hadden allemaal hetzelfde doel, namelijk om met elkaar een zo goed mogelijke prestatie te leveren.

Teamspirit
Onder leiding van coach Sander Bakker werd aangevangen met de eerste wedstrijd tegen Van Buel Sports/JC Berlicum. Hier werd met 3-2 van gewonnen. Beslissende partijen waren hier onder anderen van Zep en Rens. Beiden scoorden de maximale score, door middel van een beenworp gevolgd door een houdgreep. Door deze winst werd de “teamspirit” nog groter. In de volgende wedstrijd tegen Mahorokan uit Maassluis werden drie van de vijf wedstrijden gewonnen, met onder andere mooie staande ippons van Jayden en BJ. Uitslag 3-2 (30-20).

Hierop was Top Judo Amsterdam de tegenstander om een plek in de finale te bemachtigen. Ze zaten er ontzettend dicht bij. Tot op 20 seconden in de sleutelpartij was er een voorsprong en zicht op de finale, echter op dit moment werd de partij in het voordeel van de tegenstander beslist. Uiteindelijk werd er helaas nipt met 2-3 (20-21) van dit team verloren, waarna ze in een herkansingswedstrijd de 3e prijs moesten zien te bemachtigen. Dit werd geen gemakkelijke opgave.

Herkansing
In de herkansingswedstrijd voor een strijd om het brons was de tegenstander Judosport Oost. Dit werd een hele spannende en zenuwslopende wedstrijd voor zowel judoka’s, coach en ouders. De eerste partij werd door Jayden gewonnen met een beenworp gevolgd door een houdgreep. De tweede partij werd verloren, waarna BJ de voorsprong weer wist op te bouwen door zijn tegenstander met een heupworp op zijn rug te werpen. De daaropvolgende partij werd helaas verloren, waardoor de stand door de tegenpartij werd gelijkgetrokken naar 2-2. Nu werd het wel heel spannend, want hierdoor zou de beslissing dus in de laatste partij vallen en het was de beurt aan Tim om de overwinning en daarmee de 3e prijs te veroveren.

Met deze zware last op zijn schouders en aanmoedigingen van zijn coach en gebrul van zijn teammaten ging hij aanvallend van start. Opeens dacht hij aan het judofilmpje van de vorige avond, waarin hij een mooie judoworp voorbij zag gaan. In een flits veegde hij beide benen van zijn tegenstander onder zijn kont vandaan. Hierop zagen de coach, de teammaten, ouders, tegenstanders en toeschouwers de arm van de scheidsrechter helemaal naar boven wijzen, wat dus de maximale score ippon betekende.

Onder luid gejuich, geklap, maar ook met een traan van blijdschap was de 3e plaats op het Nederlands kampioenschap een feit!