Intocht vierdaagse Julianadorp (video)

8

Julianadorp – Het werd een dagje minder en donderdag zag het er even somber uit, maar uiteindelijk kon de intocht van de avondvierdaagse toch doorgaan. Honderden (vooral kinderen) liepen mee, vaak met school of sportclub, begeleid door de nodige volwassenen. 5, 10 of 15 kilometer en uiteindelijk samen naar de finish.

Ondanks de dag uitval op dinsdag kijken deelnemers en organisatie toch terug op een zeer geslaagd evenement. Het weer was goed en de sfeer ook en op de slotdag was dat niet anders. LOS TV was er ook bij en maakte een verslag. Ze vonden niet alleen de vele lokale lopers, maar ook een Duitse heer die voor de tweede keer meeliep met de vierdaagse in het dorp, dat hij zijn tweede heimat noemt.

8 REACTIES

  • oh ja dat moet tegenwoordig, of van die zwarte balkjes voor de ogen, we zijn totaal doorgeslagen en doorgedraaid in dit land…..

    • toch een beetje “we” want er gaat niemand tegenin maar loopt er als makke schapen achteraan….. ja meneer Rutte, u zegt het maar meneer Rutte, wij doen wel, volgen u blind op, oh en uw leugens slikken we ook als zoete koek, mogen we alstublieft nog meer betalen ah dank u voor het inperken van de vrijheden,

    • Van blog iusmentis, google op ‘hoe verhoudt portretrecht zich tot avg’:
     De AVG is duidelijk en expliciet: een foto is een persoonsgegeven, en wanneer het ter identificatie wordt gemaakt zelfs een bijzonder (want biometrisch) persoonsgegeven. En dan geldt er een bijzondere regel uit het Europees recht, namelijk dat nationale wetten ongeldig zijn voor zover ze hetzelfde onderwerp bestrijken als een Europese wet.

     Vanaf 25 mei wordt het portretrecht dus een heel eind kleiner. Wanneer iemand een privacybelang inzet om publicatie van zijn portret te verhinderen, moet hij dat doen via de AVG en niet meer via het portretrecht. In principe kun je dus alleen nog een financieel of commercieel portretrecht inroepen: je verzilverbare bekendheid kun je verhandelen.

     Daarbij gelden dan wel een aantal belangrijke uitzonderingen als die verwerking gebeurt voor journalistieke, artistieke of literaire doeleinden. De AVG is daarop maar beperkt van toepassing. Zo is het in die gevallen onmogelijk om je toestemming in te trekken, dus een zogeheten quitclaim is in principe niet te herroepen. Ook mogen journalisten en artistieke fotografen gewoon bijzondere persoonsgegevens verwerken in hun beeld, zodat je ook op die grond de publicatie niet tegen kunt houden.

     Het recht op gegevenswissing, ook wel het vergeetrecht bevat ook een relevante beperking: wanneer een verwerking nodig is voor het uitoefenen van het recht op vrijheid van meningsuiting en informatie, kan geen beroep op dit recht worden gedaan.

     Kort en goed betekent dit dat je weliswaar de AVG moet inroepen in plaats van het portretrecht maar dat je uiteindelijk bij hetzelfde uitkomt. Of je publiceert met toestemming (en dan moet je die aantonen en moet die voldoen aan de strikte eisen uit de AVG) of je beroept je op de vrijheid van meningsuiting en dan krijg je vervolgens dezelfde belangenafweging als voorheen onder het portretrecht.

     Oftewel, geen zwarte balkjes, geen verplichting om toestemming te vragen, het maken en plaatsen van foto’s van personen mag nog steeds, er is helemaal niets doorgedraaid of doorgeslagen .. behalve jullie twee misschien?

     • het hele land is aan het doorslaan, gelul over tolerantie, klimaat en privacy gaat veel te ver en helpt het hele land naar de klote

  • Nee, en ook niet nodig. Dit zegt de Autoriteit Persoonsgegevens desgevraagd: De journalisiteke exceptie binnen de AVG komt er in het kort op neer dat zodra mensen meewerken aan interview je geen toestemming hoeft (apart) te vragen. Bij evenementen in openbare ruimte (zoals intocht vierdaagse) mag je doen wat je wil, je hoeft van niemand toestemming te hebben. Interviews op tv, radio of voor internet: als mensen meewerken is het toestemming, dan hoeft er geen apart formulier te worden ingevuld. Foto’s of video maken in al deze gevallen: idem, geen toestemming nodig. Zodra het journalistiek werk is, en dat is het als omroep / mediabedrijf al snel, is expliciete toestemming niet nodig.

   • Bedankt voor je uitleg. Ik zie hier wel een “achterdeurtje” om foto,s voor club of school te maken. We maken er gewoon een evenement van.

Comments are closed.