Jonge Krijnsen (17) wint 64e Tour de Lasalle

1

Den Helder – De pas 17-jarige Jelte Krijnsen zorgde zondagmiddag voor een grote sensatie door de 64e Tour de Lasalle als het ware ‘uit het niets’ op zijn naam te schrijven. Bij de meisjes ging Maud Rijnbeek naar huis met het roze van de LOS/DHA-leiderstrui.

Met nog 72 renners in koers gaat zondagmiddag het afsluitende criterium van de Helderse Tour van start. Joris Blokker rijdt in het geel met zijn grote concurrent Thijs Zuurbier op 5 seconden. Gaan zij het vandaag onderling uitmaken? Of zit er nog een verrassing in het vat? Ja dus, want het was de leider van het jongerenklassement Jelte Krijnsen die de eindoverwinning voor zich opeiste.

In de eerste ronden ontsnappingen, onder anderen van Sjaak Schipper. Het peloton haalt hem terug. Ook andere ontsnappingen worden geneutraliseerd. Jermo Agema is weer zeer strijdlustig. Met minder dan 20 kilometer te gaan doet Thijs Zuurbier een ultieme poging om weg te rijden. Tevergeefs. Daarna ontstaat een kopgroep van vijf, onder wie Tijs Dekker. Het peloton moet reageren, want Dekker staat op 18 seconden van het geel, een gevaarlijke ontsnapping dus. De vluchters komen op een halve minuut voorsprong en Dekker koerst virtueel in het geel.

Zinderend slot
De gele truidrager rijdt zich uit de naad. Nog tien ronden te gaan. Een zinderend slot dient zich aan. Tijs Dekker cs is ontketend en met 4,5 kilometer te gaan moet het peloton echt benen gaan maken. Dekker krijgt het grote blad niet meer rond en daar is de blauwe truidrager Jelte Krijnsen. Die geeft er een snok aan en komt als eerste over de meet. Zijn voorsprong op de gele trui plus 8 boni-seconden zorgen voor een ongelofelijk feit. Jelte Krijnsen wint de 64e Tour de Lasalle.

Blokker ging op de laatste dag natuurlijk voor de eindzege, maar kon zich vinden in de einduitslag. “Die kopgroep reed gewoon keihard door, we hebben er alles aan gedaan, maar ze waren gewoon te sterk.” Dekker zat wel in de kopgroep, maar gaf eerlijk toe in de laatste ronde gewoonweg niet harder te kunnen. En dus eindigde hij als vierde, pakte Krijnsen 8 bonificatiesecondenn (het verschil tussen Dekker en Krijnsen in het klassement was vooraf ook precies 8 seconden) en dus het geel dankzij de vier seconden voorsprong op de finish.

Meisjes
Bij de meisjes nieuwelingen gaat de eindstrijd tussen Maud Rijnbeek in de roze trui en Sofie van Rooijen, die na de tijdrit en de omloop van zaterdag op 7 seconden staat. Te rijden zijn 30 ronden van 1,6 kilometer over de Javastraat, in totaal 48 kilometer. Met minder dan 10 ronden te gaan en na een verdwaalde bus van Connexxion op het parcours (!) rijdt een gesloten pak over de Javastraat. Van Rooijen probeert het wel, maar komt niet weg.

Vlak voor de eindsprint doet zich een valpartij voor. Twee rensters blijven gewond liggen. Sofie van Rooijen wint de sprint met Rosan Dekker als tweede. Maar Maud Rijnbeek zit ook vooraan en behoudt het roze en en wint de Tour de Lasalle in haar categorie. De bij de valpartij betrokken dames, Carola van de Wetering en Rachella van Zanen, kregen dezelfde tijd toebedeeld als het peloton. Van Zanen werd voor de zekerheid toch maar naar het ziekenhuis gebracht, maar op een paar hechtingen na viel het uiteindelijk, gelukkig, mee.

Gemiste kans
De dikke bandenrace van zondagmorgen kent vier categorieën. In de leeftijd 6-8 jaar is Yente Pater de snelste; bij de 8-10 jarigen Tijn Meskers; 10-12 jaar Arne Reenders en in de categorie 12 tot 14 is Tom van Zijl afgetekend de beste. Deze race was met slechts een vijftiental deelnemers een gemiste kans voor de Tour.

Foto’s: DHFOTO.

1 REACTIE

  1. Ja dan zien je de ploeg van A.Tuin de gele, blauwe en de witte trui plus het ploegen klassement winnen met een uitstekende ploegleider in de man Ron Noors. Ik ben een blije vader want ik won de tour in 1964 ook met alle truien. Dus zo vader zo zoon. Groetjes van mij

Comments are closed.