DHA-A leader
DHA-A leader

Jurassic World: Fallen Kingdom

Den Helder – Alweer 25 jaar geleden, in 1993, wist Steven Spielberg ons te verrassen met een fenomenale film. Een rolprent met uitgestorven dieren, dinosaurussen en soortgenoten, die er levensecht uitzagen. De film won terecht vele prijzen, waaronder de Oscar voor ‘Best Visual Effects’ en werd meteen de succesvolste film tot Titanic in 1997 deze titel overnam. Er werd voort geborduurd op dit succes en inmiddels komt de prehistorie weer tot leven in het vijfde deel, met een Spaanse regisseur. Spielberg blijft zoals gewoonlijk verbonden met zijn filmkind als producent.

Isla Nublar voor de kust van Costa Rica, het is drie jaar na sluiting van het pretpark. De vulkaan op het eiland is uitgebarsten en dreigt alles te verzwelgen met rook en lavastromen. De wereld kijkt toe en de overheid wilt niet dat er wordt ingegrepen, tot frustratie van dierenliefhebbers. Claire Dearing (Dallas Howard) werkte als wetenschapper op het eiland en krijgt via de vermogende Benjamin Lockwood (Cromwell) hulp aangeboden. Hij heeft een ander eiland en wil de dieren daar een nieuw leven bieden, ze moeten dan echter wel even gevangen worden!

Claire haalt haar vroegere vriend Owen Grady (Pratt) over, hij trainde ooit de velociraptor Blue, om mee te gaan en dan blijkt het opeens een hele andere missie te zijn. De dieren worden gevangen om voor veel geld verhandeld te worden in de oorlogsindustrie, ze kunnen als wapens worden ingezet. Dit kunnen Claire, Owen en hun vrienden niet aanzien en zij proberen het te voorkomen. Daarbij krijgen ze onverwachte hulp van Maisie Lockwood (Sermon), de kleindochter van Benjamin, die ook een groot hart heeft voor dieren en met name die van miljoenen jaren terug.

Levensecht
Het vijfde deel in de serie is eigenlijk de tweede met de titel Jurassic World en heeft dezelfde twee hoofdrolspelers als in 2015. Chris Pratt en Bryce Dallas Howard als onverschrokken dierfanaten matchen uitstekend. Uiteraard zien we kleine rollen voor oudgedienden, zoals BD Wong en Jeff Goldblum. Daarnaast maakt de jonge Isabella Sermon haar debuut in de film en steelt samen met de levensechte prehistorische dieren de show. Wat is dit fantastisch gemaakt en uitgevoerd.

Vanaf het intro met de duikboot, waarbij de tenen al opkrullen, is het vervolgens alles actie wat de klok slaat. De beelden overweldigen, met veel sterk beeldmateriaal. Vooral de grote scene dat al die hoofdrolspelers, mensen en dieren, van het eiland afhollen voor de spuwende vulkaan. Het is zo echt en levensbedreigend, dat die opkrullende tenen inmiddels krom in de schoenen zitten. Net als in Jurassic World uit 2015 heeft 3-D hier zeker toegevoegde waarde.

Blockbuster
Fallen Kingdom is een waardige opvolger van deel 4 en een ode aan de film waar het 25 jaar terug allemaal mee is begonnen. Een klein beetje missen we de originele muziek van componist John Williams, Spielbergs maat in het filmkwaad! De beste man is echter 86 jaar en doet het misschien wat rustiger; in componist Michael Giacchino is men van goede opvolging verzekerd. Kortom, een film voor de liefhebbers van actie, veel actie, een niet te missen blockbuster deze zomer.

Regie: Juan Antonio Bayona
Met: Chris Pratt, Rafe Spall, Bryce Dallas Howard, Isabella Sermon, James Cromwell, Jeff Goldblum, Daniella Pineda, Toby Jones
Kijkwijzer: 12 jaar

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Lees ook: