Muziekprijs Dag van de Muziek voor de lokale omroep

4

Den Helder – De jaarlijkse prijs die de organisatie van de Dag van de Muziek uitreikt is dit jaar toegekend aan de LOS, de lokale omroep van Den Helder. “Omdat zij al 30 jaar de zonnigste zender van de Noordkop is, een veelzijdig aanbod van programma’s maakt en aandacht schenkt aan tal van evenementen, waaronder de Dag van de Muziek. De tomeloze inzet van alle vrijwilligers willen wij van harte ondersteunen met de toekenning van de aanmoedigingsprijs. En we wensen dat de LOS nog vele decennia lang de zonnigste zender van de Noordkop mag blijven”, aldus het juryrapport, voorgelezen door wethouder Trees van der Paard.

Het gebeurde allemaal even na half twee in de middag. Nietsvermoedend interviewen Ronald Boutkan en Koen Warmerdam de organisatie van de Dag van de Muziek. Daartoe is het halve bestuur ervan naar de LOS-studio in de Kerkstraat gekomen. Met in hun kielzog cultuurwethouder Trees van der Paard. Het gesprek gaat over de opening van de Dag van de Muziek, de line-up, het weer, de podia en het leger van zo’n 1500 muzikanten, zangers, dansers die zich van hun creatieve kant laten zien op een vijftiental podia. En over de verrassing van de dag: de optredens van Sandro Assorgia, de gitarist van Van Dik Hout. Kortom, we luisteren naar een zonnig en opgeruimd radio-interview. Echt LOS. Dus vragen Boutkan en Warmerdam ook nieuwsgierig naar de jaarlijkse muziekprijs die de Dag van de Muziek te vergeven heeft.

Ronald Boutkan: “Er wordt toch altijd iemand bekend gemaakt als winnaar van een amateurprijs? Wanneer gaat dat vandaag gebeuren?” Petra Clowting zegt: “zeer binnenkort, toch Trees?” en dan gebeurt er iets raars. De gasten nemen bij monde van wethouder Van der Paard de regie van de radio-uitzending over. Ze begint de organisatie van de muziekdag te prijzen, dat het uniek is, dat de samenwerking tussen vrijwilligers en professionele horeca er mag zijn, enzovoorts.

Prijs
Trees van der Paard vervolgt: “Ik heb hier een brief van de organisatie en die is dicht en die mag ik nu openen.” Boutkan: “Dit is opeens een heel spannend moment zeg!”. Warmerdam: “Hebben we geen trommeltje, geen roffeltje?”. De wethouder: “Ik ben heel blij en trots dat ik dit mag doen vandaag. Elk jaar is er een groot juryberaad over waar moet de aanmoedigingsprijs 2018 naartoe? En ik ben blij te noemen dat deze naar de Lokale Omroep Stichting gaat.” Boutkan: “Sorry?” Warmerdam: “Ho, ho deze heb ik even niet aan zien komen. Ik ben even helemaal in shock. Als ik dit geweten had, dan had ik me er op gekleed.”

Wethouder Van der Paard maant tot stilte, meldt dat “we met z’n allen enorm trots zijn op de lokale omroep” en leest het juryrapport voor. “Jaarlijks looft de Dag van de Muziek een geldprijs uit aan een muzikant of groep die, op voordracht van derden, een extra aanmoediging verdient. Gelet wordt daarbij op diverse criteria, zo dient de muzikale activiteit voor de omgeving van betekenis te zijn en moet er sprake zijn van een maatschappelijke relevantie. De Werkgroep van de Dag van de Muziek heeft besloten deze prijs dit jaar toe te kennen aan de LOS.”

Veelzijdig
“De LOS is de zonnigste zender van de Noordkop en dat al drie decennia lang. Voortgekomen uit piratenzenders en Gemini ziekenomroep, zetten vele vrijwilligers zich dagelijks in om radio en tv te maken voor Den Helder en de regio. De laatste tijd ook via de eigen website, Facebook, Twitter en Instagram. De LOS heeft ook haar eigen YouTube-kanaal. De lokale omroep biedt een veelzijdig aanbod van uiteenlopende zaken. Naast vele muziekprogramma’s is zij ook aanwezig bij evenementen als De Halve van Den Helder, Tour de Lasalle, Koningsdag, de Samenloop voor Hoop, Historisch Weekend en natuurlijk de Dag van de Muziek. Kortom, de LOS is een bron van nieuws en actualiteiten. De tomeloze inzet van alle vrijwilligers willen wij van harte ondersteunen met de toekenning van de aanmoedigingsprijs. En we wensen dat de LOS nog vele decennia lang de zonnigste zender van de Noordkop mag blijven.”

De aanwezigen in de studio barsten in gejuich uit en roffelen op de tafels. Trees van der Paard overhandigt de prijs. Deze bestaat behalve uit een taart, oorkonde en eer ook uit een bedrag van 450 euro.

4 REACTIES

Comments are closed.