Nieuwe coalitie zet streep onder verleden

21

Den Helder – Bestuurlijke vernieuwing, weg met de afrekencultuur, een beter imago van de stad in de regio, een doelmatig sociaal domein en meer zeggenschap van de gemeente over een ontwikkelaar als Zeestad. En, een streep onder de discussie over het stadhuis. Kortom, voorwaarts in gezamenlijkheid. Dat is de strijdkreet van het nieuwe college dat in juli benoemd moet gaan worden.

Over de echte inhoud van het afgelopen week gesloten Helders Akkoord wilden de aanstaande wethouders nog niets kwijt in het LOS-radioprogramma ‘De Week op Zaterdag’ (DWOZ). Wat het akkoord behelst, dat maken de twee formateurs Hans Huibers en Kees Robertus Boelema komende woensdag bekend. Wel blikten de beoogde wethouders in DWOZ terug op drie maanden van formatie. Ook praatten ze over hun verwachtingen voor de komende vier jaar. De nieuwe bestuursploeg bestaat uit Beter voor Den Helder, CDA, Stadspartij, VVD, Seniorenpartij, ChristenUnie en de PvdA.

Fractievoorzitter Harmen Krul van het CDA was de enige niet-wethouder in spe die aanschoof bij DWOZ. Krul is tevreden over het verloop van de lange formatie. Het vertrouwen is terug. “We hebben uren gepraat en zijn niet in het verleden blijven hangen.” Dit kenmerkte zich door scherpe tegenstellingen tussen coalitie en oppositie, tussen wij tegen zij. Er ligt nu een overeenkomst “met een breed draagvlak van zeven landelijke en lokale, linkse en rechtse partijen”, aldus Krul.

Helders Akkkoord
Kees Visser van de VVD was het roerend eens met zijn collega van het CDA. Visser is kandidaat-wethouder financiën. “In het verleden zijn te veel partijen buitengesloten, wat voeding gaf aan een afrekencultuur.” Visser hoopt verder dat het akkoord ook partijen als de PVV, GroenLinks en D66 zal aanspreken. “Het heet niet voor niets Helders Akkoord”, benadrukte de VVD-voorman.

Een van de hoofdthema’s van de formatie was het sociaal domein. Gaat daarop bezuinigd worden? Beoogd wethouder Tjitske Biersteker voorziet dat niet. “De zorg kan wel doelmatiger georganiseerd worden”, zei ze. “Ik ben niet bang dat dat slechter voor de mensen uitpakt.” Peter de Vrij van de PvdA treedt eveneens aan als wethouder sociale zaken, met onder meer de jeugdzorg en sport in zijn portefeuille. Hij gaat geen eerste daad stellen als hij eenmaal benoemd is. “Ik ga me eerst inlezen en doe niks overhaast.” De Vrij legde uit dat er zoveel sociale taken bij de gemeente zijn neergelegd dat dat twee wethouders rechtvaardigt. “Het is enorm veel werk dat niet even vlug vlug gedaan kan worden.” De Vrij reageerde hiermee op kritiek van oud-wethouder Hans Boskeljon die de portefeuilleverdeling van de nieuwe bestuursploeg ‘bizar’ vindt.

Zeestad
Michiel Wouters krijgt namens Beter voor Den Helder onder meer het stadshart en stedelijke vernieuwing onder zijn hoede. Gaat hij nu de stadsontwikkelaar Zeestad de wacht aanzeggen? Nee, maakte Wouters duidelijk, maar er gaat wel bekeken worden of de zeggenschap over Zeestad anders kan. “Want daar trekt de gemeente steeds aan het kortste eind.” Hoe kan het nu dat Wouters wethouder wordt voor Beter, terwijl hij fractievoorzitter is van Behoorlijk Bestuur, een partij die niet deelnam aan de onderhandelingen en ook niet in het college komt met een wethouder? Wouters volstond met het simpele antwoord dat het Helders Akkoord “dicht aansluit bij wat Behoorlijk Bestuur voorstaat. Mijn partij sluit zich aan, want het akkoord is goed voor Den Helder”.

De Seniorenpartij schuift Remco Duijnker naar voren als wethouder, onder andere van communicatie. Wat heeft dat nu uit te staan met senioren? Duijnker gaf het voorbeeld van een overheid die alles maar per computer wil regelen met de burgers. “Maar, persoonlijke gesprekken, één op één, moeten blijven, want ouderen zijn niet handig met de computer.” Duijnker benadrukte ook de bestuurlijke vernieuwing die Den Helder nodig heeft. “Het imago is niet best, terwijl de stad juist een serieuze gesprekspartner moet zijn in de regio.”

Onder de eindeloze discussie over nieuwbouw of renovatie van het stadhuis lijkt een streep te zijn gezet. De ambtenaren verhuizen naar Kooypunt, waar ook de wethouders kantoor gaan houden. In zowel Den Helder als Julianadorp komt een publieksbalie. Bekeken gaat worden of deze opzet permanent gemaakt kan worden.

De presentatie van het Helders Akkoord is woensdagavond 19.00 uur in het stadhuis aan de Bijlweg.

21 REACTIES

 1. “Duynker benadrukte ook de bestuurlijke vernieuwing die Den Helder nodig heeft.” Een beter politiek imago naar buiten toe. Dat bereik je niet door een coalitie te vormen die de verkiezingsuitslag voor de derde keer niet respecteert.
  Wouters kan een capabele wethouder zijn, maar de manoeuvre om dat voor een andere partij te gaan doen is bepaald niet het voorbeeld van Behoorlijk Bestuur, kiezers stemden op hem vanwege zijn partijstandpunten.
  Visser: “In het verleden zijn teveel partijen buitengesloten, wat voeding gaf aan een afrekencultuur.” Wie sloot buiten nu? CDA eiste VVD erbij. En die weer de PvdA. Bijna alle partijen sloten de PVV uit. Ook Behoorlijk Bestuur werd buiten de coalitie gehouden, waar ze hoorden. Kos sloot Biersteker en Cruyff buiten (als verliezer), blokkeerde een logische combinatie. De afrekencultuur is er nog volop.
  En zo, nu moeten we voor de raadsvergadering als burger ver weg, naar een bankgebouw. Zonder busverbinding. Kosten 1 miljoen. Symbolisch voor het kokerdenken, de kloof tussen burger en bestuur. En een goed stadhuisgebouw blijft dus leeg staan, een enorme verspilling van geld. Natuurlijk kan dit gebouw voor beperkt geld aangepast worden. Ik ga stoppen met raadsvergaderingen bijwonen, tot het bestuur weer rekening houdt met geld en burger.

  • vvd combi d66 kampioen uitsluiten echter beter laat zien dat het ook anders kan. Nu eerst maar eens dat akkoord lezen zodra het openbaar is en kijken of mijn stem terecht is gegaan naar de lokale . Ik las in het bovenstaande stuk nergens dat de raadvergaderingen in een bankgebouw gaan worden gehouden?, lijkt mij niet de weg die beter aan het bewandelen is.

  • De gemeente (denHelder) wilde de inwoners toch meer op de fiets? Dit is hun eerste stap Henk.

  • Hoeveel burgers zitten er meestal op de publieke tribune bij een raadsvergadering?

  • Beste Henk, u schrijft ook “En zo, nu moeten we voor de raadsvergadering als burger ver weg”
   Waar woont u? Ik lees op pagina 18 van het coalitieakkoord dat de vergaderingen permanent plaats gaan vinden op locatie Halter Bellevue. Dat lijkt mij voor de meeste inwoners echt niet zo ver weg.

   • Halter Bellvue, is nu nog een zandbak. Henk bedoeld denk ik het Rabo gebouw op het Kooypunt.

    • “Het niet burger-gerelateerd bestuur gaat naar Kooypunt”: extra huur, afstand? bestuur moet toch bereikbaar zijn voor de burger? Het huidige stadhuis leeg, zinloze leegstand. Extra huur naar noodlijdende schouwburg/Willemsoord, vestzak broekzak, duizenden. De stadhuisfixatie kostte ons al zeker 10 miljoen (over de balk), wordt nog meer. En dan de kwetsbaren laten dokken, alle coalitiepartijen hebben daarover dus grof gelogen bij de verkiezingsdebatten. En, 30% van de bewoners wonen in Julianadorp, schouwburg is ver weg, 8 km. Je zal me er niet zien voor vergaderingen, de huidige locatie was prima qua afstand naar elke burger. De stenenstapelaars zijn nog steeds aan de macht.

 2. Kan een bestuurder die kolder van de bolder nog stoppen? Plaats daar een mooie fontein of plantenbak. Die bolder is geen porum.

  • wat voor de één kunst is is voor een ander “geen porum”
   net als met muziek en eten, smaken verschillen
   en gelukkig maar want anders zou het maar een saaie bedoening zijn nietwaar

 3. In de krant stonden foto`s andere kuntwerken van deze kunstenaar. Dan kan je ook zien hoe hoog het bouwwerk wordt. Dit past gewoon niet in de binnenstad. Plaats het bij de haven of op een andere plaats waar veel ruimte is.

  • da’s uw mening, er zijn anderen die een andere mening hebben, net zoals die zooi in het postkantoor, ik vond dat verschrikkelijk maar er waren anderen die het de hemel in prezen, ieder z’n ding nietwaar

  • Ik vind het wel passen in Den Helder. Je kan er een paar houten dukdalven neerzetten maar dat is leuk voor een plaats als Enkhuizen of Hoorn, Groningen. Den Helder mist nou net dat liefelijke wat andere steden wel hebben. Loop maar eens langs de havens, langs de dijk, Texelse boot, duinen strand, Den Helder heeft iets woests windkracht zoveel, noem maar op…Daarom vind ik die bolder passen….het straalt kracht uit. En laat ik de Noordzee niet vergeten !

 4. Maar dat is iemands eigen keuze om van dergelijke kunst te proeven of niet. Kunstenaars vinden het vaak leuk om te ontregelen en te provoceren. Dat is dan ook gelukt. Maar het is niet leuk of nuttig om de binnenstad zo te ontsieren. Als het op deze plek komt dan staat het er zo 30 jaar, daar moet je toch niet aan denken.

  • Denk niet dat het zolang blijft staan in Den Helder. De nieuwe stadsvloer valt er nu al uit hier en daar en als je er overheen rijd lijkt het wel een rammelaar omdat de stenen niet goed aansluiten.

  • hoezo ontsieren, ik vind het juist wel wat hebben, beste eyecatcher en valt in ieder geval beter op dan die verstopte zeehond die achter het station lag te zonnen, nu Wienerhof nog eens de verbouwplannen doorzetten en de entree zal zeker zeer aardig zijn

 5. Een streep onder het verleden gaat pas plaats vinden met nieuwe bestuurders !
  Oude wijn, nieuwe fles.

  • Juist, aan die oude wijn , blijft altijd de geur (stank) hangen van de oude verpakking.

 6. Gewoon de Jutter er neerzetten en dan die ,,bolder”” maar in het park als leuk klimspeeltje voor hen die daar constant zitten te drinken en te blowen,hoezo handhaven?

 7. Ik mis de heer Roel Prins met zijn (in mijn ogen)altijd zeer scherpe reacties.

Comments are closed.