Ocean’s Eight

0

Den Helder – Regisseur Steven Soderbergh maakte begin van deze eeuw een klapper via drie films onder de noemer ‘Oceans’ met een volgnummer. In de nummers 11, 12 en 13 vertolkten George Clooney, Brad Pitt en Matt Damon de hoofdrollen tezamen met andere belangrijke, meest mannelijke, acteurs. Het werd een kassucces en nu jaren later ontvangen we de vrouwelijke tegenhanger op het scherm. Soderbergh als producent en aan het roer in de woelige oceaan Gary Ross als regisseur, ook bekend van onder ander Seabisquit en The Hunger Games (2012).

Na vijf jaar wordt ze ontslagen uit de gevangenis, de aantrekkelijke Debbie Ocean (Bullock) vertrekt in de avondjapon waarin ze werd gedetineerd en heeft slechts 45 dollar op zak. Wie weinig geld heeft moet slim zijn en zo zien we hoe creatief eenvoudig het is om aan spullen te komen en in een hotel wat uit te rusten. Uitgerust en wel komt Debbie weer in contact met Lou (Blanchett), iemand die ook op een bijzondere manier geld verdient, door wodka met water te mixen. Als je zolang vast hebt gezeten heb je flink tijd om na te denken over de toekomstige inkomsten en hoe brood op de plank te regelen. Debbie en Lou gaan op zoek naar geschikte handlangers.

Het plan betreft de roof van een pronkstuk uit de juwelencollectie van Cartier. De halsketting is 150 miljoen waard en wordt streng bewaakt in een kluis. Op een liefdadigheidsbal komt hij voor het eerst sinds jaren weer tevoorschijn om de nek van actrice Daphne Kluger (Hathaway), de belangrijkste ster van die avond. De excentrieke modeontwerpster Rose (Bonham Carter) ontwerpt de jurk voor Kluger en speelt een belangrijke rol in het complot. Rose is echter ook wel een beetje nerveus!

Waterdicht?
Debbie Ocean heeft het theoretisch allemaal goed uitgedacht, de juiste mensen met vaardigheden om zich heen, maar toch is er wel eens wat onvoorzien. Een collier scannen in de donkere bankkluis vraagt om moeilijkheden en diezelfde dure ketting blijkt ook nog eens letterlijk van een magneetslot voorzien. Is het plan waterdicht en gaan zij hun slag slaan onder het toeziend oog van camera’s, beveiliging en honderden gasten op het bal? De spanning stijgt!

Het Kijkwijzeradvies geeft Ocean’s Eight als leeftijd 6 jaar mee en hoewel de commissie in mijn ogen vaak de plank mis slaat in het hogere segment, zegt deze leeftijd wel iets over deze film. Wie gaat voor actie, geweld, spanning, seks of een combinatie daarvan komt bedrogen uit. Niets van dit alles, vandaar de leeftijd 6 jaar! Het is echter geen kinderfilm, maar een film die verhaalt over de perfecte misdaad. Een Agatha Cristie als het ware, maar dan zonder dat er lijken uit de kast vallen!

Rustige opbouw
De kennismaking met de personages is rustig opgebouwd, het verhaal kabbelt aangenaam voort en we kijken naar een vrouwelijke topcast. Die oudere actrices in de belangrijkste hoofdrollen heeft: Blanchett is bijna 50 en Bullock en Bonham Carter hebben al een Sarahpop gezien. Met wat Botox zie je er weinig van en ze zijn door de wol geverfd wat betreft hun acteerwerk, kort gezegd zullen heel wat volgelingen van Rihanna de film gaan zien voor haar aandeel, maar zij komt net kijken! De oudere garde steelt de show in deze vermakelijke rolprent, die zonder actie en special effects het aanzien helemaal waard is.

Regie: Gary Ross
Met: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Richard Armitage, Rihanna, Sarah Paulson, Mindy Kaling, Midori Francis, Awkwafina
Kijkwijzer: 6 jaar