Ook Helderse KNRM druk met de potvis

3

Den Helder – Het was ene drukke maandag voor de reddingboot Joke Dijkstra van de KNRM in Den Helder. Maandagochtend werd nabij Den Helder een walvisachtige gespot. Na een onderzoek door de kustwacht bleek het om een potvis te gaan.

De stichting SOS DOLFIJN werd hierbij ingeschakeld. De Joke Dijkstra is met een deskundige van SOS DOLFIJN naar de locatie gevaren voor onderzoek. Het bleek om een volwassen vermagerd exemplaar te gaan. De scheepvaart wordt verzocht om op afstand te blijven. Begin van de avond werd er van een kotter nog een visserman gehaald die naar de wal moest. Later in de avond werd er weer bij de potvis gemonitord voor de conditie van het beest.

De potvis drijft non-stop aan de wateroppervlakte en verplaatst daarbij nauwelijks, aldus SOS Dolfijn. “Hoewel vanuit het Kustwachtcentrum alle scheepvaart wordt gealarmeerd en wordt gevraagd koers te wijzingen zodat er geen schepen in de buurt van het dier komen, is de situatie van het dier zorgelijk. De potvis heeft zich gedurende de gehele dag nauwelijks verplaatst, wat voor een walvis afwijkend gedrag is. Bovendien is het voor een potvis in de Noordzee heel lastig om de goede weg naar het eigen leefgebied terug te vinden.” De potvis is een groot volwassen dier van naar schatting 15-18 meter in lengte. Vanochtend wordt opnieuw naar het dier uitgekeken.

Foto: KNRM Den Helder

3 REACTIES

  1. Het is te hopen dat ie er bovenop komt maar het ziet er niet goed uit voor het beestje..

  2. Heb even op NOS een fimpje van de potvis gezien maar zo te zien drijft het dier scheef in het water en dat is niet goed…

Comments are closed.