Praat mee over de nieuwe commissaris van de Koning

13

Haarlem – De provincie Noord-Holland gaat op zoek naar een nieuwe commissaris van de Koning (cdK). Wat voor persoon moet dat zijn? Welke eigenschappen zijn belangrijk voor de nieuwe commissaris? Deze maand kunnen Noord-Hollanders daarover meepraten op de website van de provincie.

Moet het iemand zijn die veel ervaring in de politiek heeft, iemand die betrokken en gemakkelijk te bereiken is? Iemand die duidelijk is? Iemand die dicht bij de inwoners van Noord-Holland staat? Alle Noord-Hollanders kunnen daarover een online enquête invullen. Provinciale Staten gebruiken de uitkomsten van deze enquête bij het opstellen van de profielschets die in de uiteindelijke vacature voor de nieuwe commissaris van de Koning komt.

Noord-Hollanders kunnen tot en met 1 juli meepraten over hun nieuwe commissaris via www.noord-holland.nl/jouwcdk. Op deze website staat informatie over de rollen en taken van een commissaris. Hier kunnen Noord-Hollanders ook laten weten aan welke eigenschappen zij de voorkeur geven. Moet de cdK de weg weten in politiek Den Haag en Brussel of eerder goed weten wat er speelt in heel Noord-Holland? Is eerlijk en duidelijk zijn belangrijk of liever diplomatiek en bedachtzaam. Moet de cdK juist open staan voor veranderingen of vooral een stabiele factor zijn? Daarnaast kunnen inwoners van Noord-Holland in een open vraag aangeven welke eigenschappen en vaardigheden zij nog meer belangrijk vinden. Twintig inzenders maken kans om als gast van Provinciale Staten aanwezig te zijn bij de officiële installatie van de nieuwe commissaris.

Profielschets

De huidige commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes, legt zijn functie begin 2019 neer. Provinciale Staten van Noord-Holland maken een profielschets voor de nieuwe commissaris van de Koning. Dat is een overzicht van eigenschappen en ervaringen die de basis vormen voor de vacature. Om dat zorgvuldig te doen, maken zij graag gebruik van de ideeën van Noord-Hollanders. In september bieden zij de concept-profielschets aan Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan. Daarna stelt de minister de vacature open. De planning is dat Noord-Holland begin 2019 een nieuwe commissaris van de Koning heeft.

13 REACTIES

 1. Praat mee over de nieuwe Commissaris van de Koning. Stuur via een loos plastic stuurwieltje met pappa mee.

 2. Ik heb meegepraat over de stationslocatie. Daar kreeg ik de kolderbolder voor terug. Meepraten? Maar even niet.

  • Beste Henk. Denk je, na vele malen input geleverd te hebben op openbare bijeenkomsten en gezien te hebben dat niemand iets met jouw positieve inbreng doet, dat je nog een zinvolle bijdrage kan leveren aan onze maatschappij? Misschien tijd om ook hier te stoppen met deelname.

   • Wat is dit laag. Echt laag. Zeker anoniem met gesloten vizier. Bekijk het verder maar.

 3. Hier gaat het nu om, henkie henkie en dickie dickie snappen nog niet zo goed dat meepraten niet is dat dan ook jouw ideeën als de beste uit de bus komen.
  Wellicht doen ze wat met de suggestie die je inbrengt maar dat is niet zeker.
  Maar ja, dat heb je met een democratie.

  • Jij moet eerst met spoed naar de cursus “respectvol schrijven”.

 4. @Hans. Ja projecteer er maar weer arrogantie op, bij gebrek aan argumenten. Kijk eens wat er met het referendum is gebeurd… Of naar Rutte die snoeihard stond te liegen tijdens het dividendbelasting debat, zonder dat hem door het parlement een strobreed in de weg werd gelegd. Enz. enz. enz. Fijne democratie is dat. Van dat dickie dickie heb ik uiteraard geen last, maar je verkleind alleen maar jezelf, door als gemaskerde deelnemer aan een discussie je discussiepartners ook nog eens zo overduidelijk te willen kleineren. Uitsluitend omdat ik je graag serieus wil nemen -mijn basishouding naar anderen- vraag ik je om daarmee te stoppen en een wat volwassener toon aan te slaan.

  • Dickie dickie, wanneer ik al jouw reacties terug lees, kan ik niet anders concluderen dat ik de juiste toon aansla wanneer ik reageer op jou reacties.

   Ik zal proberen waarom het referendum in Nederland niet echt wil lukken, de referendum vraag moet altijd met een Ja of Nee beantwoord kunnen worden. Maw de vraagstelling moet heel helder, kort en niet voor tweeerlei uitleg vatbaar zijn. Alleen op deze manier is een referendum nuttig. Wanneer je het Oekraïne referendum als voorbeeld neemt, dan zie je dat de politieke consequenties niet in het referendum te vatten zijn. Ook eventuele economische consequenties zijn lastig te vangen in een “volzin” om het referendum te duiden.

   Dit maakt ook dat de inspreekbijeenkomsten oid, verwachting wekt waarin niet altijd aan kanworden voldaan. Vaak bestaat dit avonden uit meedenkende en positieve burgers maar er is ook altijd een vasthoudend “tegenkamp”. Deze laatste groep heeft vaak het hoogste woord en is intimiderend. Ook ontbreekt het vaak aan fatsoen, men schreeuwt en interupeert te pas en te onpas.
   Wanneer dan hun bijdrage niet terug te vinden is in de finale besluitvorming, gaat men de gevestigde orde in twijfel trekken.

   Ik wil adviseren om eerst goed op de hoogte te zijn van de voors en tegens ,wel gebaseerd op de gehele inhoud van het onderwerp, op deze manier kun je je ook nog verbazen dat je ook de andere mening kan volgen

   • Ik wil je ook zo wel aandacht geven hoor, daar hoef je helemaal geen spelletjes voor te spelen.

   • Hans, je ziet alles in het juiste perspectief. Ik ben er van overtuigd dat het is zoals jij beschrijft. Dick en Hans zien alleen hun standpunt en staan geheel niet open voor andere meningen en/of ideeën. Leuk om te constateren dat Dick altijd anderen verwijt niet met argumenten te reageren maar ditmaal geeft hij zelf ook een mooi voorbeeld.

 5. Graag wil ik de redactie wijzen op de twee eerste punten van haar eigen spelregels die zij zelf naar eigen inzicht kan toepassen. Ik heb sterk de indruk, dat de redactie of meet met diverse maten of slechts af en toe haar eigen regels toepast. Dat heet dan willekeur. Ik heb het nu over @Cyberobo en @Hans. Gemaskerde aanvallers die geen respect tonen voor anderen, die hier met eigen naam reageren. Ik zal in ieder geval niet meer reageren na mijn “onder curatele stelling” door dit medium (DHA) waar trollen, zuigers en gemaskerde aanvallers vrij spel hebben.

 6. Nou, Cyberbobo, het gebruik van het woordje “ditmaal” lijkt mij hier niet echt op zijn plaats. Het suggereert namelijk dat Dick Berts niet anders dan incidenteel niet op argumenten van anderen zou ingaan, terwijl eenieder toch kan constateren dat dit met de regelmaat van de klok het geval is. Maar dat geeft niet. Om dat te rechtvaardigen weet hij namelijk een héél speciaal ‘argument in stelling te brengen: “U bekommert zich slechts om uw eigen gelijk. Mij kan dat niets schelen, het gaat mij om de maatschappij als geheel” (aldus Dick Berts, 29 mei 2018 om 14:26). En dan aan anderen steeds maar weer “arrogantie” verwijten…..

Comments are closed.