Redbad

0

Den Helder – In 2015 trok de van oorsprong Nederlandse regisseur Roel Reiné (nu woonachtig in Amerika) ruim 800.000 bezoekers naar de bioscoop. Het historische drama over Michiel de Ruyter werd niet alleen in Nederland een succes, maar ook goed verkocht aan het buitenland. Dus voortbordurend op onze vaderlandse geschiedenis zet Reiné nu in met een heidense Friese vorst, koning Radboud oftewel Redbad zoals uitgedrukt in de Friese taal.

Vier mislukte oogsten op rij, een hongerig en bijgelovig volk, dat vraagt om maatregelen. Die logen er niet om in de oudheid, er moest geofferd worden. De dochters van dorpelingen trekken strootjes en twee zijn ‘uitverkoren’ voor de brandstapel. Ook Fenne (Smit), de vriendin van Redbad (Naber), moet in de vuurhaard tot ontzetting van haar geliefde. Op het moment suprême vallen echter de Franken binnen en veroveren Dorestad. Het volk vlucht naar elders, oom Eibert (De Lint) stuurt neef Redbad weg en neemt gehaaid de leiding.

Redbad wordt vastgebonden op een vlot de zee ingeduwd, maar overleeft wonderwel en wordt in Denemarken gevonden door de beeldschone Frea (Haverkort). Hij komt op krachten en dwingt respect af bij het volk als hij ze helpt de Zweden te verslaan. Redbad en Frea vormen een paar, krijgen een zoontje, maar de gedachten van de zwijgzame Fries zijn nog altijd bij zijn volk.

Wantrouwen
Als hij hoort dat zijn zuster Sinde (Lagcher) onder dwang wordt bekeerd en tevens wordt uitgehuwelijkt keert hij terug. Het weerzien met zijn neef Jurre (Kuilboer) en dorpsgenoten is goed, maar bij Eibert overheerst wantrouwen en die weet het bijgelovige volk daarmee nog steeds te voeden. Men moet iets doen tegen het onheil van de Franken, maar dan heeft men elkaar wel nodig en is eensgezindheid een voorwaarde om ten strijde te gaan. Gaat Redbad dit voor elkaar krijgen?

Het respect tijdens de film wordt zonder meer afgedwongen door de grootsheid van deze productie. Wat een prachtige locaties en decors zijn er gebruikt; wat een hoeveelheid strijders, paarden en middelen zijn er ingezet. Net als bij Michiel de Ruyter is dit bijna on-Nederlands! Ook respect voor acteur Gijs Naber, die met de combinatie gespierd lijf en holle wangen flink getraind en weinig gegeten moet hebben in aanloop naar zijn rol. De uitstraling past bij het harde leven; de rol vult hij verder prima in, wat ook geldt voor een deel van de cast, waaronder Loes Haverkort en Teun Kuilboer.

Te lang!
Het is dus een knappe film, met oog voor detail en toch is er wat op te merken. Twee dingen, de rollen van de geestelijken vielen buiten het pulletje; Jack Wouterse is bij vlagen op een slapstickachtige wijze aan het acteren, wat niet past bij zijn rol en in het geheel. Het andere punt is de lengte van de film, maar liefst 160 minuten! Het lijkt erop dat Roel Reiné en zijn montage afdeling geen afstand kunnen doen van beelden en ze proppen teveel van hetzelfde in de film, waardoor deze hier en daar gewoon langdradig is. En dat is jammer, want een half uur of drie kwartier minder had zeker een vlottere film opgeleverd. Scherper snijden in de beelden, meer afwisseling in een sneller tempo, dat houdt de kijker geboeid bij de les.

De fraaie beelden, het verhaal en ook de muziek van Trevor Morris die bij bepaalde beelden emotie toevoegt zijn de pluspunten, maar de lengte doet dus afbreuk. Samenvattend in een cijfer tussen de zes en de zeven; dat is een voldoende, maar niet overtuigend geweldig. En dat vinden we toch altijd wel jammer voor zo’n grote Nederlandse productie. Hopelijk volgende keer beter!

Regie: Roel Reiné
Met: Gijs Naber, Loes Haverkort, Teun Kuilboer, Jonathan Banks, Lisa Smit, Huub Stapel, Renée Soutendijk, Egbert-Jan Weeber, Derek de Lint, Søren Malling, Britte Lagcher
Kijkwijzer: 16 jaar