Sancties voor Helderse horecazaken

6

Den Helder – Burgemeester Koen Schuiling heeft een aantal uitbaters en voormalige uitbaters van horecazaken sancties opgelegd. Vorig jaar maart zijn tijdens een controle naar nutsvoorzieningen bij deze zaken verschillende overtredingen geconstateerd. Zo was er – onder andere – sprake van diefstal van energie, oplichting, gevaarlijke situaties en ongewenst gedrag tegenover buitengewone opsporingsambtenaren.

De overtredingen leidden tot aangifte bij de politie en onderzoek door het Openbaar Ministerie. Eind vorig jaar besloot het Openbaar Ministerie de volledige afhandeling van de geconstateerde overtredingen aan de burgemeester over te laten. Vanwege de omvang van de overtredingen en het aantal horecazaken heeft de besluitvorming enige tijd in beslag genomen.

In twee gevallen, Broodje Toppie en King Toet, heeft de burgemeester besloten dat niet voldoende vast staat dat de (toenmalige) uitbaters de overtredingen hebben gepleegd. Zij krijgen dan ook geen sanctie opgelegd.

Geen vergunning
De Egyptische Grillbar Sphinx, Toetanchamon en Royal Piramide Bazaar zijn inmiddels overgenomen door familieleden van de uitbaters die op het moment van de controle de bedrijfsvoering voerden. De bedrijfsvoering van Broodje Zo is eind vorig jaar in andere handen overgegaan. Hierdoor kunnen deze zaken open blijven. Wel krijgen de vorige uitbaters de komende vijf jaar geen vergunning voor een horecabedrijf.

Grillroom Shalom van Hosh, Steakhouse Ambassador en Eet-Koffie-huisje Yilzideli hebben op dit moment geen nieuwe uitbaters. Zij mogen daarom sinds 11 juni niet open zijn voor het publiek. Etenswaren mogen zij wel bezorgen, maar eten afhalen of daar eten is niet toegestaan. De nieuwe uitbater van Eet-Koffie-huisje Yilzideli heeft een aanvraag voor een exploitatievergunning ingediend. De gemeente neemt hierover binnenkort een beslissing. De vorige uitbaters van deze zaken krijgen de komende vijf jaar, op de mede-uitbater van Grillroom Shalom van Hosh na, geen vergunning voor een horecabedrijf.

De gemeente doet er alles aan om het woon- en leefklimaat in de stad te verbeteren en de openbare orde te beschermen. Daarom worden regelmatig controles gehouden om te kijken of er geen sprake is van misstanden. Zo worden horecaondernemingen bijvoorbeeld gecontroleerd op brandveiligheid, vergunningen en het juist naleven van wet- en regelgeving.

6 REACTIES

  1. Inmiddels door familie overgenomen…shoarmazaak mag dat wel en Bierbron niet…k snap er niets van.
    Burgemeester weet toch ook dat de vorige eigenaar de scepter blijft zwaaien??

  2. Bij de Bierbron mocht het ook, piet, daarom was die het afgelopen jaar weer open, andere vergunninghouder. Alleen werden ze erop betrapt dat de vorige vergunninghouder zich met de bedrijfsvoering bleef bemoeien, en dat mag dus niet. Daarvan moest de gemeente uiteraard eerst bewijs hebben, ze kunnen een zaak niet sluiten op basis van geruchten.

  3. Monique , er staat hier duidelijk dat de familiie de vergunningen heeft overgenomen , ze zijn toch niet achterlijk.
    dus de familie is niet van onbesproken gedrag maar een bezoek toont wel aan dat nog steeds dezelfde ex-baas het personeel staat te delegeren…….vind het hele beleid van deze burgemeester vreemd…..eerst zijn hetze tegen de eigenaar van het bordeel op de binnenhaven tot bloedens aan toe…nu jaren later ook nog ff de broeders van de bierbron…en nu de shoarmazaken…als we ze niet uit de koningstraat kunnen verplaatsen leggen we ze eerst wat sancties op en de rest sluiten we….althans ze mogen wel bezorgen…want dan maakt onbesproken gedrag niets uit…

  4. Klopt , maar deze dient wel(in geval horeca) te zijn voorzien van sociale hygiene , een vog verklaring en een bhv certificaat.
    Heeft hij dit niet dan zal er ten alle tijde iemand aanwezig moeten zijn die dit wel heeft en hem hierop toeziet , dan heeft een bedrijfsleider niet veel nut meer toch?

Comments are closed.