Simca en botters blikvangers op Historisch Weekend

6

Den Helder – Voor de 22e keer verzamelen zaterdag 23 en zondag 24 juni historische voer- en vaartuigen uit het hele land zich op Willemsoord. Oldtimer personenauto’s, bijzondere vrachtwagens, excentrieke motoren en scooters, stoere brandweerwagens en militaire voertuigen, landbouwtrekkers en allerlei nautisch erfgoed. Alles wat rijdt, vaart of vervoert en dateert van voor 1976 is te bewonderen op de Oude Rijkswerf Willemsoord.

Op deze meer dan 200 jaar oude voormalige marinewerf zijn naast de voertuigen ook tientallen klassieke schepen te zien. Een unieke combinatie! Sommige schepen zijn zelfs meer dan 100 jaar oud.

Het Historisch Weekend Den Helder heeft dit jaar als thema auto’s van het Frans/ Italiaanse/Amerikaanse Simca met de bijbehorende merken Talbot en Chrysler. De Simca Automobiel Club Nederland toont tientallen klassiekers en moderne auto’s van dit destijds ook in ons land zeer populaire automerk. Simca, Talbot, Chrysler en Matra zijn aanwezig. Het draait niet alleen om Simca; er zijn ook veel voertuigen uit andere autolanden te bewonderen.

Gratis
Het Historisch Weekend Den Helder is vanouds gratis voor de bezoekers. Gezinnen met of zonder kinderen, uit stad of regio en toeristen vanuit onze prachtige kuststreek: het evenement is een ontspannen dagje uit voor de hele familie. Vanaf de gezellige terrasjes kunt U van de muziek en sfeer genieten en lekker eten en drinken. Uit Denekamp is een traditionele visrokerij aanwezig die werkt vanuit een klassieke Bedford.

Er is een historische markt met vele stands en verzamelingen, een kinderplein met een reuzenglijbaan. Op het Techniekplein staat een technobus en een techniektent van het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Technische Installatiebedrijf OTIB en de Koninklijke marine. Hier kan de jeugd op een leuke en verantwoorde wijze kennis maken met moderne technieken. De blusboot de Weer( 1958) uit Zaandam geeft spannende demonstraties.

Flyboardfun
Op zondag geven de professionals van Flyboardfun spectaculaire demonstraties vanuit het havenbassin. Op vrijdag 22 juni houden tientallen historische botters uit heel Nederland hun jaarlijkse zeilwedstijden op het Marsdiep; de rede van Den Helder. Op zaterdag en zondag liggen een aantal van deze prachtige schepen op Willemsoord en zijn zij voor de bezoekers van het Historisch Weekend te bewonderen (www.heldersebotters.nl).

Honderden oldtimer voertuigen rijden zaterdag en zondag in kilometerslange rondritten door de binnenstad en de mooie omgeving van Den Helder. Op het terrein Willemsoord zijn te bezichtigen het Marinemuseum, het Reddingmuseum en het schroefstoomschip Zr Ms Bonaire. De feestavond op zaterdag 23 juni is voor iedereen gratis toegankelijk; muziek van de band Crossfire. Op het terrein worden gratis full colour programmaboekjes en posters uitgedeeld.

www.historischweekend.nl

6 REACTIES

 1. leuk, zeker weer langs, kijk er nu al naar uit, wat zijn er toch veel leuke evenementen in onze (steeds mooier wordende) stad de laatste jaren

 2. Helaas zit ik 1200 km ver weg en kan dit niet bezoeken, dit missen we echt! Prachtig evenement voor Den Helder!
  Zou er zo voor komen….

 3. Ongeacht het thema, staan er ieder jaar weer dezelfde voertuigen, er is weinig variatie.

  • Er staat ieder jaar weer een grote groep vaste bezoekers. Veelal mensen die uit de omgeving komen en dankzij hen is het Historisch Weekend geworden wat het nu is.
   Door een thema te benoemen worden veelal clubs aangetrokken die als groep hun auto’s laten zien. Met een beetje geluk lukt het om een aantal mensen van zo’n groep te interesseren om het jaar daarop weer te komen.
   De groep brandweerwagens is zo in de loop der jaren veel en veel kleiner geworden (er is eenvoudigweg geen geld). De groep legervoertuigen wisselt sterk per jaar omdat die veelal in clubverband ergens gaan staan.
   Er is ook een groepje prominent elk jaar aanwezig (ook te zien op bijgesloten foto’s) en op de een of andere manier trekt dat toch liefhebbers.
   Kortom, U heeft gelijk. De basis is hetzelfde. Maar de liefhebber (inderdaad, mijzelf incluis) verheugd zich op de pareltjes die langskomen. Soms voor een paar uurtjes. Zo zijn er ooit twee oude mobiele hijskranen aanwezig geweest die een mooie show weg gaven (aangemoedigd door de vrachtwagen chauffeurs), twee stoomwalsen die elkaar probeerden in te halen. Wist U dat er zelfs ooit een Bugatti gedurende een paar uur op de zondag aanwezig is geweest?

 4. Gaan vast en zeker weer kijken. Historische auto’s en manlief heeft ( als voormalige Peugeotdealer) natuurlijk iets extra’s met de Franse auto’s. Was dealer in de tijd dat Talbot onderdeel werd van Peugeot dus er staan ( hoop ik voor hem) vast veel bekende auto’s op Willemsoord.

Comments are closed.