DHA-A leader
DHA-A leader

Sjaak Schipper wint etappe, geel naar Joris Blokker

Den Helder – De tweede etappe van de Tour de Lasalle is vrijdagavond gewonnen door Sjaak Schipper uit de ploeg van Thaam Dam Cycling. Hij was de sterkste in de sprint. Ploeggenoot Joris Blokker kwam als tweede over de meet en neemt het geel over van Thijs Zuurbier. Ruud Slagter kwam vrijdag als derde over de eindstreep.

Vijfenzeventig renners waren bij de start nog in koers voor de omloop door Nieuw Den Helder-zuid en de Koegraspolder, 71 kilometer in totaal. Thijs Zuurbier vertrok in het geel met Tijs Dekker op de tweede plek in het algemeen klassement. Ruud Slagter en de groene truidrager Joris Blokker volgden op de derde en vierde plaats.

De start werd vijf minuten voor tijd verplaatst naar de rotonde Zandkreekweg en die verliep chaotisch, doordat renners de binnenbocht nemen en de auto van de wedstrijdleider de buitenbocht, waardoor deze achterop raakt en de koers niet naar behoren kan vrijgeven. In een lichte regen rijden acht man op kop, onder wie Zuurbier. De nattigheid kan vooral het bochtige en hobbelige defensieweggetje bij de Nieuweweg glad en gevaarlijk maken. Maar valpartijen worden niet gemeld.

Blokker attent
Eerste doorkomst. Er wordt gespurt voor de punten. De groene truidrager Joris Blokker is attent en komt als tweede door. Ferry de Ruiter derde. Remco Bertelink wint de tussensprint. Het peloton zit nog goed bij elkaar, op een negental achterblijvers na. Die gaan een lastige avond tegemoet. Dertien minuten later de tweede doorkomst. Het peloton is in tweeën gebroken. Zuurbier lijkt ontketend. Twintig renners gaan voorop met daarin de gele en de groene trui. Achtervolgers jagen op hen onder leiding van ploeg De Spartaan.

De derde doorkomst is voor Joris Blokker, die zijn positie in het puntenklassement versterkt. Met hem komt het geel door, en ook Ferry de Ruiter van de 40-plussers. De vierde passage is een belangrijke, want er zijn boni-secondjes te vergeven, respectievelijk 8, 6 en 4 seconden. Joris Blokker is de snelste, gevolgd door Ruud Slagter en Tibor Zwaan.

Favorieten vooraan
Rond kwart over acht de voorlaatste doorkomst, een man of veertien met de gele trui aan kop sleurend. Alle favorieten zitten vooraan, onder wie Blokker en Zwaan. Door zijn winnende tussensprint staat Blokker nu op 6 seconden van de gele trui.

Paraplu’s gaan open, de laatste ronde. Slaat Blokker zijn slag? Bij winst pakt hij het geel en het groen. De ontknoping is een lange spurt. Sjaak Schipper wint, tweede is Joris Blokker en Ruud Slagter derde. Blokker pakt 6 seconden bonificatie en daarmee alsnog het geel. Sjaak Schipper in een eerste reactie: “Dit was mijn aankomst, vorig jaar won ik hier ook.” Blokker: “Sjaak trok de sprint perfect voor mij aan, daar ga je dan niet over heen.”

Tijdstraf
Hans van Wonderen reed in korte tijd twee keer lek. Om hem terug te brengen reed hij rondenlang achter de wagen van de ploegleider, waarvan ook de achterklep nog omhoog stond. Zo reed hij prettig uit de wind, maar de jury accepteerde dat niet. “Dit heeft niets met fietsen te maken”, waarschuwt de jury tegen het einde van de koers en na afloop blijkt zij onverbiddelijk. De gehele Pro Salton Kolkman 1 ploeg krijgt een tijdstraf van maar liefst 30 minuten.

Arjan Bos werd na afloop uitgeroepen tot de meest strijdlustigste renner van de dag. Zaterdag eerst een tijdrit (eerste start 10.45 uur) en daarna de omloop met start en finish op Huisduinen.

Foto’s: DHFOTO.

DHA-H 468 tussen bericht en reacties

Over de schrijver:

LOS Den Helder is de lokale omroep van en voor Den Helder. Sinds 2017 is er een officieel samenwerkingsverband tussen de LOS en Den Helder Actueel.

Lees ook: