Stadspartij wil regels voor plaatsing warmtepompen

33

Den Helder – De Stadspartij komt in de raadsvergadering van 9 juli met een motie over het tegengaan van geluidsoverlast door warmtepompen. De partij wil dat het college nog dit kalenderjaar een voorstel aan de raad doet tot aanpassing van de lokale regelgeving, waarbij voorwaarden worden gesteld aan het plaatsen van warmtepompen aan of bij woningen.

In dat voorstel moet aansluiting worden gezocht bij de geluidseisen die het Bouwbesluit dienaangaande stelt voor andere installaties in dezelfde woning, moeten nadere eisen worden gesteld aan de constructie bij plaatsing aan de gevel en aan de locatie zelf, indien de warmtepomp los van de woning wordt geplaatst.

Aanleiding voor de motie is het feit dat in Nederland, zowel in nieuwbouw als in bestaande woningen, projecten ontwikkeld worden om duurzaam te wonen. Nieuwe bouwprojecten zonder gaslevering, waardoor andere vervangende verwarmings-systemen moeten worden toegepast, worden steeds vaker ontwikkeld en de toepassing van warmtepompen komt steeds vaker voor. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) stelt voor om bij buitenopstellingen van warmtepompen in de woonomgeving een geluidsgrenswaarde van 35 dB(A) op 5 meter na te streven, ter voorkoming van geluidsoverlast naar de omgeving. De verwachting is dat warmtepompen in de nabije toekomst volgens het CE-keurmerk gaan voldoen aan geluidsvermogens van 65 en 70 dB(A).

Geluidsgrenzen
Warmtepompen kunnen tegen de buitengevel van de woning worden gemonteerd, bijvoorbeeld aan de voorzijde van de woning, ofwel aan de achtergevel in de tuin. Los van de woning in de tuin is ook mogelijk en anders dan voor sommige installaties in een woning stelt het Bouwbesluit geen geluidgrenzen buiten de woning. De gemeente kan in dit geval eisen stellen aan de geluidproductie van een warmtepomp, die buiten de woning wordt geplaatst. De Stadspartij meent dat “door het ontbreken van landelijke en lokale regelgeving rondom warmtepompen, we echter óók een toenemende geluidsoverlast voorzien door deze installaties. De compressor en de ventilator van een warmtepomp produceren méér decibellen dan we ons realiseren. Als een halve straat zo’n unit buiten heeft staan, ontstaan er bromtonen waar je echt last van krijgt.”

33 REACTIES

 1. Goed idee. Warmtepompen zijn super, maar het lawaai moet inderdaad tot een minimum beperkt worden.

  • warmtepompen in jaren 30 woningen (waar zo ongeveer de gehele Helderse binnenstad uit bestaat) zijn volkomen waardeloos, slurpen energie en zorgen voor een behoorlijk irritante bromtoon, ik hoop ten zeerste dat ze met andere opties komen als we over een paar jaar van gas los moeten…..

 2. vanochtend op het nieuws dat de belasting op gas wel tot 75% zou gaan stijgen om deze warmtepompen “te stimuleren” MAW ze worden gewoon door onze strot geduwd, huurders zijn straks de dupe want verhuurders gaan dit echt niet zo maar investeren, en huiseigenaren op mega kosten gebracht, leuk die EU met z’n klimaatdoelstellingen

  • Mensen zullen spontaan overgaan op gasflessen.Of willen ze de caravans;campers etc, ook op warmtepompen laten verwarmen/koken. Straks campeer je in eigen huis.

 3. Nog leuker beste RB is dat ons landje in veel Europese wetgevingen en regels nog Roomser is dan de Paus.
  En vooral trachten alle milieumaatregelen er zo snel mogelijk doorheen te jassen zodat de vriendjes van onze parlementariërs en ministers zich nu al kunnen verheugen op vette contracten via onze regering .
  En dit alles over de ruggen van de gewone man met een smalle beurs die alle milieumaatregelen door hun strot geduwd krijgen.
  Want Nederland ZAL en MOET voorop lopen in Europa.
  Dit alleen al om gedumpte ministers en Kamerleden nu en voor de toekomst een leuk baantje bij een multinationaal te krijgen.
  Met voorop lopend SALONSOCIALIST Diederik Samsom!!!!!!!

  • juist… en vlak die misselijke Pechtold ook niet uit met z’n clubje democratie-moordenaars

   • er zijn momenteel maar 2 clubjes die tegen deze nonsens in het verweer gaan, de rest vind het kennelijk normaal om de burgers op nog meer kosten te jagen…..
    .
    Oppositiepartijen PVV en SP maken gehakt van de uitgelekte klimaatplannen om de belasting op gas met 75 procent te laten stijgen. Een gemiddeld huishouden gaat daardoor per jaar honderden euro’s meer betalen. (bron: de telegraaf)

  • Diederik Samson moet óf terug de schoolbanken in óf zijn diploma van kernfysica inleveren.
   Waarom promoot hij de bouw van een nieuwe thorium kerncentrale niet? Dat zet tenminste zoden aan de dijk van klimaatverandering!!

   • Omdat die dingen nog niet werken? De theorie is er wel, maar voor het in praktijk kan worden toegepast zijn we 50 jaar verder. Daarnaast is het ook de vraag of het wel wenselijk is om weer afhankelijk te worden van andere landen voor een grondstof die uiteindelijk, net als de fossiele brandstoffen, eindig is! Waarom niet iets ontwikkelen waarvan wij weten dat de wereld vergaat voor de ‘grondstoffen’ opraken?

    • hoe denkt u over aardwarmte, per kilometer diepte heb je 30 graden opwarming, gewoon een boortoren net buiten de stad (Kooypunt ergens?) 3 kilometer diep een putje of wat boren, knappe warmtewisselaar er in, verdeel station er op en een systeem van stadsverwarming creëren (de wegen moeten toch al open als we met z’n allen warmtepompen gaan gebruiken om het leidingnet te upgraden) kun je relatief goedkoop en makkelijk de gehele stad voorzien van water van een graad of 70 wat voldoende is om je huis te verwarmen en warm water te maken om te douchen etc, dan een elektrisch fornuis er in en voila we zijn van het gas af……

  • niet echt wereldwijd, neem Trump nou, die is doodleuk uit dat kliekje gestapt, en gelijk heeft ie, en denk je dat Poetin of menig Afrikaanse leiders hier iets mee aan heeft? alleen wij slaan totaal door hier in de EU en zoals heer Hagen hierboven zegt allemaal over de rug van ons gewone burgers maar dat interesseert ze geen ene moer, zolang hun bedje maar gespreid is……

 4. Exact op de dag dat minister Wiebes aankondigde de Groningse gaskraan af te zullen knijpen tot 12 miljard kuub per jaar, presenteerde de Hardenbergse ondernemer en uitvinder Will Schottman zijn Reduxion Ecoliner. Dit apparaat kan volgens de ontwikkelaar simpelweg de gasgestookte cv-ketel vervangen in elke woning en elk gebouw met een watergedragen verwarmingssysteem. Kortom: Nederland kan massaal van het gas af.

  Het eerste bericht over de Ecoliner heeft volgens Schottman een stroom van reacties opgeleverd. Niet alleen werd de website van Reduxion massaal bezocht, maar ook investeerders meldden zich, evenals Wiebes’ ministerie. Tot nu toe werd onderzoek en eerste productie gefinancierd door een aantal Hardenbergse ondernemers. Schottman heeft een Nederlands octrooi gevestigd en is bezig met een patent voor heel Europa.

  Zeus
  Bij het Hardenbergse metaalbedrijf Zeus zijn de eerste Ecoliners geplaatst. ,,Vanaf half december staat onze gasmeter op nul”, stelt directeur John Baas tevreden vast. De besparing op jaarbasis kan hij nog niet geven, maar het systeem werkt in ieder geval naar behoren. Baas gelooft erin en is ook ingestapt om het verder uit te rollen. Samen met andere bedrijven wordt een productielijn opgezet om vanaf september voor de particuliere markt de Ecoliner te gaan produceren; 1.000 tot 1.500 stuks per maand. Het apparaat gaat voor de particulier 2.000 tot 2.300 euro kosten en is daarmee aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld een warmtepomp.

  Extra voordeel is dat het bestaande leidingwerk kan blijven zitten, er geen dakdoorvoer meer nodig is en onderhoud beperkt blijft tot het eens in de vijf jaar vervangen van een onderdeel. ,,De installatie is vrij eenvoudig en kan snel, waarmee we ook meehelpen om het gebrek aan voldoende installatietechnici te compenseren”, aldus Schottman.

  • Heer Nico van Delft je moet toch even verder lezen. Ook dit is het ei van Columbus niet. De meeste huizen hebben krachtstroom nodig voor dit systeem. Tel uit je winst.

    • Heb je ook gelijk gevraagd naar de specificaties, bijvoorbeeld het verbruik aan elektra. Hieronder geeft RB het aantal woningen aan, dat betekent een energie centrale in den helder voor al die grote waterkokers, succes stadspartij. En niet gaan schelde met Mark!!!

  • Den Helder alleen al heeft 27.939 woningen (bron DenHelder.nl data) dat is al 2 jaar werk om die Ecoliners te produceren dan heeft Nederland nog 379 gemeenten, hoe willen ze die allemaal bedienen?

 5. Ik hou me hart vast. Ik ben nu ’s winters al 120 euro aan alleen gas kwijt. Dan mag WSDH de boel eerst maar eens gaan isoleren hier.

  • denk je echt dat de verhuurders idioot veel gaan investeren om het voor u behaaglijker te maken, nee hoor u en ik worden de dupe van deze groene waanzin

 6. Waarom een warmtepomp?wel eens aan i.r.panelen gedacht?en voor warm water een boiler.scheelt een hoop herrie en euro’s.

  • totdat je je eindafrekening elektra binnen krijgt, dan wordt het even schrikken geblazen en een bijbaantje zoeken, elektrisch verwarmen is altijd al vele malen duurder geweest dan gas verwarming, buiten het feit dat het liander netwerk hier helemaal niet is opgewassen tegen deze veelvoud aan afname als iedereen elektrisch gaat verwarmen

   • als je vanmorgen doorgelezen had RB dan had je kunnen weten dat de energie rekening gelijk blijft omdat de belasting op gas wel fors omhoog gaat maar die op elektra omlaag.Waar je wel een punt hebt is dat het netwerk voor elektra in de aankomende jaren fors moet worden verbetert en liefs op zo n manier dat het niet door hackers kan worden verstoort.

    • de belasting op gas gaat met 75% omhoog en de belasting op elektra gaat met 50% omlaag (bron nu.nl), terwijl het verbruik van elektra exorbitant omhoog gaat bij minder geïsoleerde woningen waar zo’n 75% van Den Helder uit bestaat, eindrekening ga je dus vele malen meer betalen voor je energie wat je beetje kunt ondervangen met zonnepanelen maar dat is ook weer een grote investering die weinig kunnen dragen naast de warmtepomp (en je word vanaf 2020 belast als je zonnepanelen hebt, nog zo’n stimulans…….) dank je EU voor het uitkleden van de gewone man

    • Heeft iemand wel eens het thermodynamische voor of nadeel berekend van je woning verwarmen electrisch of op gas. Bedenk dat een electriciteits centrale slechts een maximaal rendament heeft van zo’n 60%! Niemand in dit uit politieke breinen bestaande en bestuurde land schijnt verstand te hebben van de wet van entropie. Dit soort van belasting maatregelen verergerd de klimaatproblematiek!!!
     Zo snel mogelijk een vierde generatie thorium kerncentrale bouwen is mijn bescheiden mening gebaseerd op gedegen wetenschappelijke kennis…

     • is toch het zelfde met elektrisch rijden, als de mensen dan denken dat ze groen bezig zijn dan mogen die ook wel weer eens terug de schoolbanken in

 7. @ Hotmail 2, naar het schijnt kan het per persoon ook ongeveer bij die vierkante meter blijven, een bekende van mij deed jarenlang onderzoek naar stralingswarmte en het bleek voldoende te zijn om bijvoorbeeld een zitplaats of bureaustoel waar iemand vaak verblijft met een paneel ´aan te stralen´, ter absorptie van ´verloren´ straling werd loodrecht onder het paneel speciale vloerbedekking gebruikt.
  Die infraroodstraling is interessant omdat hij behaaglijk aanvoelt wanneer je stil zit, er vormt zich een dun laagje warme lucht vlak boven je huid. Zo gauw je beweegt en bijvoorbeeld gaat stofzuigen wordt dit laagje verstoort en voelt de omgeving onmiddellijk koeler aan. Dat staat in schril contrast met het convectieprincipe waarbij je tijdens zo´n activiteit onmiddellijk moet gaan luchten en er daarnaast ook nog allerlei schadelijke partikels in de lucht rondzweven door de dynamiek in de lucht die ontstaat bij die vorm van verwarming.
  Je kunt met infrarood dus wel heel gericht en daarnaast zowel aangenaam als gezond verwarmen.
  Makkelijk betaalbaar wordt overigens zeer waarschijnlijk geen enkel systeem, er zijn teveel partijen die willen ´mee-eten´.
  Wat daarnaast bijzonder moeilijk wordt om te bepalen voor een particulier met bijvoorbeeld een koophuis is wanneer hij nu moet omschakelen, wanneer hij tenminste zoveel mogelijk kapitaalvernietiging wil vermijden.
  Stel je CV ketel gaat vandaag kapot, wat doe je? Ook daar ´lekt´ de komende jaren veel geld weg samen met de bijkomende belasting voor het milieu natuurlijk van machines die nog lang niet afgeschreven zijn maar die door regelgeving te duur in het verbruik worden.
  Elke grote verandering brengt namelijk een berg regelgeving met zich mee die vaak niet gelijk opstoomt met die veranderingen.
  Ook de nieuwe auto vormt een aankoopdilemma; wanneer is de elektrische auto betaalbaar genoeg, wanneer gaat de belasting op brandstof auto´s significant omhoog, hoe oud is je huidige auto?
  Ik ben bang dat onze overheid niet in staat zal zijn om consistent in het belang van de burger om te gaan met deze vraagstukken, vanuit het verleden zijn hier in ieder geval nauwelijks aanwijzingen voor.

 8. Heel Nederland wordt met Van Gas Los een geweldig oor aan genaaid. Van Gas Los is gunstig voor de korte termijn winst van de betrokken industrie. Op de lange termijn heeft deze industrie slechts verarmde klanten. De Stadspartij doet mee aan deze beroving van ons belastingbetalers. En wat doet de Stadspartij? Treedt zij op als politieke partij die waakt voor de belangen van haar kiezers ? Welnee, zij faciliteert de beroving. Zij onderscheidt zich daarin niet van college noch van gemeenteraad. Wij zullen ons dat herinneren wanneer de torenhoge energierekeningen binnen komen. Wanneer we gedwongen worden ons in de schulden te steken. En de Helderse politiek ? Is een bedreiging voor ons.

  Nb: verdiep u in de geologische activiteit onder het Zuidpool ijs! En de gevolgen hiervan !

 9. De Stadspartij wil regels, omtrent het plaatsen, niets meer en niets minder.

 10. Zijn onze energie centrales al van het gas af en van de steenkool ? Hoe denken ze , die in de toekomst te laten draaien , om ons van stroom te voorzien ? De hele Noordzee en IJselmeer volbouwen met windmolenparken of Centrales neerzetten waarvan we het afval niet/nooit meer kwijt kunnen ?

Comments are closed.