Steun de vriendelijke nieuwkomer!

11

Met enige regelmaat verschijnt op het forum van DHA het authentieke Nederlandse woord ´azijnpisser´ ten tonele. Opgezocht op encyclo.nl komen we tot de volgende aanduiding: de azijnpisser is iemand die onnodig en vervelend negatief commentaar geeft, zo iemand wordt volgens ´encyclo´ ook wel een zuurpruim genoemd.

De hamvraag is nu eigenlijk: wat brengt mensen ertoe om tijdens een deelname op een forum de in het ´normale´ leven zo onontbeerlijke sociale souplesse voor even opzij te zetten en vaak onder een pseudoniem (maar niet altijd) de eigen negativiteit met de wereld te willen delen? Zijn die ´zure´ deelnemers gewoon zichzelf en wellicht wat gedesillusioneerd?

Persoonlijk ben ik geneigd om te denken van niet, doodeenvoudig omdat je deel uitmakend van een gemeenschap gewoon niet verder komt wanneer je je niet enigszins aanpast in je taalgebruik én uitleg omtrent de keuzes die je maakt. Kortom, het gaat altijd om de argumenten die je aandraagt en daarnaast natuurlijk over ´luisteren naar´ en ´ingaan op de twijfels´ van een ander.

Aanzien?
Is het dan wellicht zo dat een zure forumdeelnemer louter uit is op aanzien omtrent de eigen zure visie in de virtuele wereld? Dat lijkt me op zich wél een realistische mogelijkheid en een mooie ook. ´Mooi´ omdat op een forum iedereen kan participeren zonder aanzien des persoons en dan dus ook sec beoordeeld moet worden op de woorden die hij opschrijft.

Eigenlijk heeft een forum-deelname voor ieder individu dus wel wat trekjes van een ideale wereld, een wereld waarin iedereen kan meedoen ongeacht zijn afkomst of voorkeuren. Ik maak enig voorbehoud omdat de één zich nu eenmaal beter kan uitdrukken dan de ander. Talent en de mate van onderwijs spelen dan toch weer een duidelijke rol, net als overigens lef.

Zuurpruim
De intelligente forumdeelnemer herkent dat verschil in mogelijkheden vanzelfsprekend meteen en kan daar respectvol ´doorheen´ lezen en mee omgaan óf hij kan er natuurlijk misbruik van maken. Voor de zuurpruim lijkt me dat geen moeilijke keus… Ik denk dan ook dat de zuurpruim in zijn virtuele leven gewoon zijn ware aard onverbloemd laat zien waar hij in het dagelijks leven wellicht een zorgvuldig onderhouden rol speelt. Andersom lijkt het me toch nauwelijks voorstelbaar.

De zuurpruim is niettemin intrinsiek vele malen irritanter dan bijvoorbeeld ´de trol´. De trol is namelijk voorspelbaar en nauwelijks serieus te nemen, ook is hij vrij makkelijk te herkennen en dus nog makkelijker te vermijden. De zuurpruim is echter vaak een notoire zwartkijker die zijn legitimatie vindt in bijwijlen kunstig gebreide uiteenzettingen die soms pas na enige tijd duidelijk als eenvormig negatief kunnen worden herkend en beoordeeld. Juist die zuurpruimen verschralen langzaam maar zeker de sfeer op een forum via hun onstuitbare bevestigingsdrang omtrent de eigen zwarte visie.

Trouw
Daar waar een negatieve sfeer heerst wijkt de goedwillende, genuanceerde deelnemer helaas vaak vrij snel, dat is een ijzeren wet. Dat is jammer en ik besef dan ook meteen het belang van het continue weer inbrengen van opbouwende en constructieve krachten in een forum. Echter, hoe doe je dat; hoe ´trek´ je verscheidenheid en nuance een forum in? Dagblad Trouw was de negativiteit op haar eigen forum op een gegeven moment zo zat dat zij de toegang tot haar forum alleen nog aan abonnementhouders beschikbaar stelde. Echter, een dijk of muur bouwen om een fenomeen dat je als ongewenst beschouwt werkt altijd averechts. De vrijheid om je te uiten is ons hoogste goed, Trouw snijdt zich met die daad dus ernstig in haar eigen democratische vingers, dezelfde vingers waar zij zichzelf graag op laat voorstaan.

Nee, de oplossing ligt ergens anders. Reeds enige malen trad in het verleden een jongere of onervaren deelnemer toe tot het forum op DHA (op zich is daar al wat moed voor nodig kan ik zeggen uit eigen ervaring) en die kwam vervolgens met een nieuwe, verfrissende inbreng! Helaas doken de zuurpruimen er vaak met zijn allen tegelijk op waarna de rekruut geïntimideerd, teneergeslagen en ontgoocheld afhaakte.

Steun!
Daar is wél iets aan te doen: goedwillende forumdeelnemers, steun de vriendelijke nieuwkomer, wees hem welwillend, vergeef hem eens een misstap! Dynamiek en jeugdige onverschrokkenheid zullen dan komen te staan tegenover de voorspelbaarheid, de doemdenkerij en de onwelwillendheid van ´de pruimen´, wedden wie er wint?

11 REACTIES

 1. Benieuwd hoe zuur er op deze column zal worden gereageerd. Veel reacties op dit forum komen niet boven het nivo van Het is niks en het wordt niks.

 2. Wat die ander vindt bevalt u niet…., dus – geen twijfel mogelijk !? – is het een azijnpisser….! (lekker makkelijk) 😉

 3. Hij is weer fijn #komermaarinmetgestrektbeen xD azijnzeikerds . ik hou wel van die ongenuanceerde antwoorden @Skriks..volgende zoekterm #wijnazijnzeikerds ??xD..Maar zoals hr Berts al eens opmerkte ieder zn mening telt doch niet iedere mening dringt door tot het plebs ..xD

  • De politiek in deze stad verdiend een goede schoonmaakbeurd. Schoonmaakazijn , staat ook bekend als een bijtend middel. Derhalve , kunnen we de azijnzeikers onder ons kwalificeren als leveranciers van bijtende kritiek.

 4. @rc licht, laat ik nu net azijn aan het maken zijn … die is onmisbaar in ´een goede keuken´;). En dan die laatste zin, daar laat ik me maar niet over uit …

 5. Ik ben zo een vriendelijke nieuwkomer op dit forum en laat me niet ontmoedigen. Mijn kennis van Den Helder zijn politiek is beslist erg klein te noemen. Ons gezin woont al 20 jaar in Noorwegen, maar wij komen naar Den helder dit najaar en kopen daar een huis. ikzelf ben opgegroeid in west Friesland (Enkhuizen)en daarna in `t Zand en weet niet beter als den Helder is “negatief” Dat hoor ik mijn hele leven al als het over Den helder gaat. Ook nu wij tegen kennissen en familie zeggen “we gaan weer terug en gaan in Den Helder wonen” kijken ze me verbaasd aan. Daar wil je toch niet dood gevonden worden horen we dan. Elke keer weer. Maar sinds ca 9 jaar is dit bij ons in hele postieve zin verandert. Onze dochter is daar geboren en sindsdien bleven we terugkomen. Den helder is erg verandert in positieve zin. Het is gezellig, een prachtig marine museum met echte gepensioneerde marine mensen met passie voor alles wat vaart. Het is erg ruim opgezet, een gezellig en ontspannen centrum, met jawel…gratis parkeren. Wordt zeer gewaardeerd. Politie doet goed werk en lost veel problemen goed op als ik alles zo lees. Gezellige restaurants, rondom in het water, duingebied en bos. Nou? Wat wil je nog meer. Er is altijd wel iets aan te merken op iemand of iets, dat is overal ter wereld. Ook in dit Noorse dorpje waar wij al 20 jaar een camping hebben is niet alles koek en ei. Ik vind de “zuurpruimen” niet zo erg, die zie ik ook elke dag wel eens hier aan de balie. Laat gaan en laat ieder in zijn waarde op dat moment. Leuk is het niet, maar we zijn nou eenmaal mensen. Kritisch kan ook ik zijn en zelfs ook een zuurpruim, maar voorlopig ziet ons gezin ernaar uit om in Den Helder te kunnen gaan wonen. We hebben er echt veel zin in. Dan nog even dit: DHA lees ik erg graag. Realistisch en opbouwend.

 6. Welkom @Theo, ik hoop dat we nog vele interessante bijdragen van je mogen ontvangen! Ik kan niet wachten op de eerste ´campingperikelen´;).
  Het zal nog wel even wennen zijn, het nieuwe ´klimaat´ in Nederland van de laatste twintig jaar …, veel succes wens ik je toe bij je ´herintegratie´, val vooral niet tussen wal en schip;) en inderdaad er zijn véél slechtere plekken te verzinnen dan Den Helder, toch?

 7. Dank je Skriks! Ja, het wordt inderdaad best wennen. Kleine huisjes, klein tuintje, beetje bekrompen toch ook wel, en dan de zuinigheid haha.! Maar ook de gezelligheid, de kneuterigheid en de openheid van de nederlanders. Ook hier elke dag op de camping merk je dat behoorlijk…maar, dat is mijn thuis, mijn volk en daar ben ik best trots op.
  Mijn vrouw en ik zijn echt aan Den Helder verknocht geraakt de afgelopen 9 jaar, we zijn er veel in de winter periode als de camping in Noorwegen dicht is. Den Helder is ruim en ook erg rustig, je hebt er werkelijk alles en hoeft niet eerst 4 uur te rijden zoals hier en je voelt je erg prettig, ook al is het toch een stad. We komen eraan! Hier zitten wij: http://www.buoycamping.com

 8. @Theo, tjonge jonge… dat contrast is toch wel enorm. Ja die ´voors´ en ´tegens´ hè, gewoon maar niet teveel vergelijken Theo denk ik en genieten van wat elke plek te bieden heeft.
  Ooit op de kleuterschool hebben we geleerd om vanuit een grote berg voorwerpen allemaal verzamelingen te maken en sinds die tijd, ja …, vergelijken we bijna alles, dat kan vermoeiend uitpakken! 😉
  Gelukkig gaan jullie qua frisse lucht niet teveel achteruit en niet te vergeten ook niet qua vergezichten natuurlijk! Jacques Brel greep het al bij de strot, het ´vlakland´, zijn Vlaanderenland.
  Ooit in de toekomst moeten we het nog eens hebben over Scandinavische humor, als ik iets niet goed begrijp is het dat ´Scandinavische gevoel´ voor humor, als ik in dat geval wel van Scandinavië mag spreken natuurlijk.
  Ik vind het namelijk al moeilijk om aan ´de Noorse gezichten´ te zien of iemand nu blij of ontstemt is;) en ik had toch een tijdje contact (vanwege mijn werk) met Noorderlingen, mysterieus vond ik ze ook niet, als het wel kies is om überhaupt in die terminologieën over groepen te spreken natuurlijk.
  Laat ik het zo zeggen: ´een nogal introverte volksaard en moeilijk (nuchter …) aan het lachen te krijgen´ iets wat bij mij dan wél weer behoorlijk op mijn lachspieren werkte in sommige situaties.
  Trouwens, lang leve het ´allemansrecht´!! Kunnen we nog wat van opsteken.

 9. Skriks. Ja, het allemansrecht is ook erg mooi en vrij, maar dat gaat gewoon niet in een zo klein landje met zoveel mensen en ook hier begint dat onder druk te staan. Den Helder heeft zeker een frisse lucht, heerlijk zo van over de zee en daar houden we van. Ook “even uitwaaien” op de dijk of strand is erg fijn. En ja, met dat vergelijken komen ook wij in de knoop. Leest mijn vrouw iets over criminaliteit in NL of Den helder…dan trekt ze weer hierheen. Dat hebben we hier namelijk helemaal niet. (Niet in het binnenland tenminste). En zo zijn er hier weer dingen die ons weer naar NL duwen. Ik voel me al 20 jaar een klepel van een klok. Heen en weer wordt je geslingerd. Hier is het leven erg goed, maar het is nooit “thuis”. Dat thuis gevoel is in de noordkop. En wat je schrijft over de Noren en Zweden klopt ook, zo ervaren wij dit ook. Ons huis staat te koop in het dorp en nu wonen we op de camping zelf, gebouwen genoeg. Als het nog niet verkocht is, dan hopen we een huis te kunnen huren in Den helder. We hebben al een hele leuke school voor onze 8 jarige dochter gevonden. Een Jenaplan schooltje. Hebben het bezocht en het was echt super daar! Nergens op onze aarde is het perfect. Onze thuis haven wordt Den Helder en daar hebben we enorm zin in.

Comments are closed.