Tres Hombres al 20 keer de oceaan over

0

Den Helder – Het zeilende vrachtschip Tres Hombres is onlangs voor de twintigste keer de Atlantische oceaan overgestoken. Sinds 2009 vaart ze duurzaam vracht, en vaart jaarlijks de Atlantische oceaan rond, elke rondreis betekent twee oceaan oversteken. Een van de jaren heeft ze zelfs twee Atlantische rondreizen, en dus vier oceaan oversteken gemaakt.

De Tres Hombres is het vlaggeschip van Fairtransport, de organisatie die laat zien dat het mogelijk is, vracht op duurzame wijze, dus emissievrij, over de oceanen te vervoeren. “Het is geen kwestie van kunnen om goederen duurzaam te vervoeren, het is een kwestie van de echte prijs willen betalen”, aldus Jorne Langelaan, een van de oprichters van Fairtransport en de huidige kapitein aan boord van de Tres Hombres. Er zijn steeds meer partijen die zich dit ook realiseren, een van de eersten waren Rodney en Enver van de Chocolatemakers uit Amsterdam. Maar er zijn nu ook enkele Amsterdamse wijnimporteurs die de mogelijkheid bekijken om hun wijn duurzaam te gaan vervoeren. Bovendien komt er dit jaar, naast de reeds eerder geïntroduceerde rum, een Tres Hombres koffie, duurzaam vervoerd uit Colombia, op de markt.

Momenteel ligt de Tres Hombres al in Amterdam waar op 9 Juni haar lading: cacao, koffie, melasse, rum en andere specialiteiten uit verre streken, gelost gaan worden. Net als tijdens andere jaren, is iedereen welkom om te komen kijken, of zelfs mee te helpen tijdens dit maritieme spektakel.

Buitenlandse vlag
De uit Delft afkomstige kapitein Jorne Langelaan vertelt verder dat de Tres Hombres onder buitenlandse (Vanuatu) vlag vaart, omdat de Nederlandse wetgeving het niet accepteert als een schip werkelijk duurzaam, en dus zonder motor, vaart. Wel is het schip hier opgebouwd en vind het jaarlijkse groot onderhoudt in de Nederlandse havenstad Den Helder plaats. Hier is ook het kantoor van de Fairtransport organisatie gevestigd. Naast de Tres Hombres heeft Fairtransport nog een tweede schip in de vaart, dit is de in 1873 gebouwde Nordlys. Ook zij vaart zonder motor, en wie durft te investeren, kan een aandeel in haar nemen en zelf reder worden.

Om de zeilende vrachtschepen van Fairtransport te volgen, en voor meer informatie kijk op: www.fairtransport.nl.