Wijkleerbedrijf officieel geopend

0

Den Helder – Een enthousiaste groep vrouwen is bij zorggroep Tellus begonnen aan een opleiding richting de zorg. Via het WijkLeerbedrijf, dat maandagmiddag officieel werd geopend, krijgen de vrouwen na twee jaar studeren een diploma. Al vanaf dag één gaan ze al de wijk in en helpen ze ouderen met kleine klusjes.

“Het mooiste is de lach die je krijgt van sommige cliënten als je langs gaat.”, vertelt een van hen. “Ik vind het mooi dat ik de ballen mag draaien bij de bingo in de Lichtboei”, stelt een ander. Volgens Wilco van der Most, werkzaam bij Tellus, is het WijkLeerbedrijf opgezet “om mensen die tegenslag in het leven hebben gehad, de kans te bieden om die achterstand in te lopen en door te groeien naar een betaalde baan”.

“Ik denk dat de meesten weer een doel voor ogen hebben”, beaamt een deelneemster. “Je hebt weer verantwoordelijkheid erbij gekregen. Je hebt collega’s, meer discipline.” Ze voegt er lachend aan toe: “Je bent nu niet meer alleen een mama en een huisvrouw, maar je kunt nu ook zeggen ‘Sorry ik kan niet, ik moet naar mijn werk toe.'”

Iemand over de vloer
De officiële opening was dan maandagmiddag, maar de vrouwen zijn al een paar maanden onderweg. Daarbij is het doel niet alleen werkgelegenheid creëren, maar ook dat ouderen iemand over de vloer krijgen. Daarnaast hebben zorginstellingen er zelf ook belang bij. “Arbeidskrachten in de zorg wordt in de toekomst steeds een groter probleem. Wij bieden straks drie vrouwen een vaste baan aan. Dat lijkt weinig maar als de andere deelnemers dat ook doen dan zie je dat de groep steeds groter wordt die doorstroomt naar een reguliere baan”, aldus Van der Most.

Het WijkLeerbedrijf is een samenwerking van Tellus, de gemeente Den Helder, ROC Kop van Noord-Holland en Calibris Advies.