Zonnig en droog, oproep PWN: sproei niet!

6

Den Helder – De een vindt het zonnetje heerlijk, de ander juist niet, maar voorlopig blijft het nog even zonnig en droog in Nederland. Waterbedrijf PWN meldt dat er op dit moment 40 procent meer water wordt verbruikt dan normaal. Het meeste water verbruiken we bij het sproeien van de tuin en het verzoek is nu dit even achterwege te laten.

“Wij vragen u daarom dringend om de komende dagen uw tuin niet met kraanwater te sproeien!”, aldus PWN in een oproep aan haar klanten. “Verder kunt u water besparen door uw zwembadwater tijdelijk niet te verversen, niet extra (lang) te douchen, niet in bad te gaan en uw auto niet te wassen.”

Op warme dagen verliest het lichaam meer vocht dan anders. Het is dus wel belangrijk om tijdens de warmte voldoende kraanwater te drinken. Zo voorkomt u uitdroging. Let op kinderen, ouderen en huisdieren. Zij vergeten soms op tijd te drinken.

6 REACTIES

 1. Alle rozen liggen op apagapen en alle andere planten hebben verdroogd opgekruld blad! Krijg ik alle gestorven planten vergoed van PWN ? Nee? Ik sproei dus.

 2. Uit de sloot kan ik het niet halen want dat water is door toedoen van de gemeente te zout geworden Net nieuwe beplanting aangelegd… Hoe dan?

 3. Wat ben ik blij met de regenton van WST. Ik red het met het regenwater.

 4. @ Fiona, hoe zit dat precies, ´door toedoen van de gemeente´, welke afweging is er volgens U door de gemeente gemaakt?
  Is het grondwater ook brak waar U woont?.
  Zelf geef ik momenteel heel gericht, kleine beetjes om de planten heen met als doel ze door de droogte heen te leiden, daarna herstellen ze zich wel weer.
  Hetzelfde geldt voor het gras, dat is met regelmaat zo bruin de afgelopen twintig jaar dat je niet begrijpt dat het zich toch elke keer weer zo goed hersteld.
  Doet U daarnaast ook aan regenwateropvang? (Hoewel dat normalerwijze bijna geldverspilling genoemd kan worden in ons klimaat ;).)
  Wat enorm goed helpt om de plantjes heen is mulchen, zelfs plastic gebruik ik daarvoor wel eens wanneer ik lang weg moet, U zult verbaast staan van het effect maar dat werkt natuurlijk niet in een grote tuin …
  Ik kon ooit tijdens weken van droogte rustig op vakantie op die manier, toen ik terug kwam was alles ondanks de droogte nog redelijk vochtig.

 5. Nou de regenton is leeg, en alleen gebruikt voor de plantjes, normaal doe ik de ramen en de motor ermee wassen omdat het geen kalkvlekken achterlaat. Nu dus vieze ramen, motor en ikzelf want de wekelijkse douche sla ik over, net als de was en vaat. Van een glas of bord kan ik prima een paar dagen eten, zeker als het geen vettigheid is, en dat gaat er met een keukenpapier ook best goed af. Het toilet ga ik vanaf nu ook alleen doorspoelen bij een grote boodschap en voor mijn eigen bevochtiging gebruik ik louter gerstenat. Dit bespaarde water geef ik vervolgens graag aan de mooi bloeiende grote hortensia in de achtertuin, zonder water is deze snel dor en lelijk en geeft dan volgend jaar geen bloemen en dat is zonde.

Comments are closed.