Zr.Ms. Karel Doorman morgen weer thuis

0

Den Helder – Zr.Ms. Karel Doorman keert vrijdag 8 juni terug in de thuishaven van Den Helder na een korte deelname aan de NAVO-missie Sea Guardian. Het Joint Support Ship zette zich succesvol in en hielp bij het beveiligen van de Europese zuidflank. Het schip leverde een nuttige bijdrage aan de beeldopbouw en het monitoren van de scheepvaart in het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Zr.Ms. Karel Doorman verliet op 3 april jl. Den Helder en voer richting het zuiden. Tijdens de twee weken durende transit naar het zuiden is het schip en haar bemanning missie gereed gemaakt. Naast de vaste bemanning waren er ook andere teams aan boord zoals diverse boardingteams, de crew van 300 SQN met de Cougar helikopter en de FRISC-bemanning. Na twee weken embarkeerde ook de complete ROLE-2 aan boord voor de noodzakelijke medische ondersteuning.

Drie weken na vertrek uit haar thuishaven leverde Zr.Ms. Karel Doorman ondersteuning in Tunesië aan de Joint Combined Exchange Training. Vervolgens nam het marineschip deel aan Associated Ops voor Sea Guardian. Hierbij zijn special forces ingezet om informatie boven, op en onder water te verzamelen van enkele verdachte schepen. Aansluitend voer Zr.Ms. Karel Doorman richting Turkije voor de introductie briefing van de NAVO waarop de missie daadwerkelijk kon beginnen.

Optimaal gebruikt
In de laatste fase van de reis lag de focus op het trainen van de Special Operation Forces. Voorbeelden hiervan zijn duik- en boardingoperaties. Hierbij werd het multifunctionele platform van het Joint Support Ship optimaal gebruikt, van alle sensoren, helikopterdek, kleine vaartuigen tot aan het militaire hospitaal.

De inzet in de Middellandse zee is de tweede officiële inzet van het schip. Zr.Ms. Karel Doorman kwam in 2014 voor het eerst officieel in actie toen ze hulpgoederen bracht naar West-Afrika in strijd tegen Ebola.