Zuurbier wint de omloop in de Tour

0

Den Helder – De Citymarketing ‘Stoere en Energieke’ Omloop is gewonnen door Thijs Zuurbier. Hij won de eindsprint van het peloton. Joris Blokker kwam als tweede door. Blokker behoudt het geel, maar zijn voorsprong op de nummer twee Zuurbier is geslonken tot slechts een paar tellen.

Harde tegenwind op de dijk, een steil klimmetje in Huisduinen. Daarop concentreren de coureurs zich in de 4e etappe van de Helderse Tour: negentien rondjes dijk van 3,6 kilometer met Kaap Hoofd als keerpunt en het plein voor Fort Kijkduin als finishplek. Voorafgaand aan de koers zegt geletruidrager Joris Blokker voor de LOS-microfoon dat vandaag de slag geslagen moet worden. Want in het criterium van morgen, zondag, op de Javastraat zal dat niet kunnen. Blokker voert het algemeen klassement aan met 5 seconden voorsprong op Ruud Slagter en 7 seconden op Thijs Zuurbier.

Wat Blokker op het moment van zijn interviewtje uiteraard niet weet is dat hij na een half uur koers een nieuw achterwiel moest steken. Hij loopt een aanzienlijke achterstand op maar weet deze stayerend achter een motor goed te maken. Ondertussen gaat het er vreselijk hard aan toe. Met nog zes ronden, ofwel zo’n 20 kilometer te gaan, doen Arjan Bos en Simon Schouten een ontsnappingspoging. Ze komen hooguit tot 300 meter voorsprong. De gele trui spoort zijn troepen aan om het tempo omhoog te gooien. Schouten, ook marathonschaatser, weet aanvankelijk niet van wijken, maar wordt toch bijgehaald.

Finale
Nog 12 kilometer, de finale is echt los. Een gesloten pak spurt op de eindstreep toe. Op een paar honderd meter van de finish gaat Thijs Zuurbier voluit. Blokker er achteraan, maar hij weet zijn opponent niet te passeren. Winst voor Zuurbier plus bonificatie, maar net niet genoeg om het geel te heroveren. Blokker in een eerste reactie: “Ik verloor omdat ik pech had.” Zuurbier: “Door die harde wind was het moeilijk om weg te komen. Deed ik ook geen poging toe, ook omdat ik wist dat dit soort aankomsten mij wel ligt.”

Tijdrit
Maud Rijnbeek won zaterdagmorgen de tijdrit bij de Meisjes Nieuwelingen, wat haar de LOS/DHA-roze trui opleverde. Ruud Slagter won de tijdrit bij de mannen. De race tegen de klok werd over een afstand van 4,6 kilometer gereden over een dijkparcours van de Kanaalweg in Den Helder naar Huisduinen. Maud Rijnbeek deed er 6.48 minuten over. Tweede werd Sofie van Rooijen in een tijd van 6.59 minuten. Lieke Janssen zette met 7.18 minuten de derde tijd neer. De tijdrit kende een paar lastige klimmetjes, dijk op en dijk af.

In de Omloop stond er een fikse wind en flink wat meiden hadden het er moeilijk mee. Een paar ronden voor het einde wisten Van Rooijen en Rijnbeek te ontsnappen. De nummer 2 in het klassement wint de etappe, maar Rijnbeek behoudt het roze. Zij begint zondag als favoriet aan het afsluitende criterium. De verwachting is dat het ook dan een strijd wordt om de eindzege tussen Maud en Sofie.

Straf
De jury heeft Jorrit Piet uit koest gehaald, hij mag zondag niet meer starten. Ook moet hij een geldboete van 100 euro betalen. Dit alles omdat hij te laat bij de start kwam en daarna toch mee ging rijden, waarna hij meerdere waarschuwingen om te stoppen negeerde.

Foto’s: DHFOTO.