Adrift

0

Den Helder – Drie jaar geleden maakte Baltasar Kormákur de film Everest, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal van bergbeklimmers op de Mount Everest. Een film met impact, die bij mij zorgde voor klamme handen in de bioscoopstoel vanwege hoogtevrees! De regisseur pakt nu wederom een echt gebeurd drama ter hand, dit keer met een liefdeskoppel en een zeilboot in de hoofdrol.

‘De oneindige horizon’ en nog wat oneliners op een rij om te beschrijven hoe het is om in je eentje rond de wereld te zeilen. De avontuurlijke Richard Sharp (Claflin) probeert zich uit te drukken over zijn drijfveer om zo te leven. Hij zit in de kajuit van zijn bootje met Tami Oldham (Woodley) die hij op Tahiti tegen het lijf is gelopen. Ze genieten van de wijn en de maaltijd en niet lang daarna ook van elkaar. Het stel is stapeldol op elkaar en willen samen op pad om de wereld verder te ontdekken.

Nog op het eiland komen ze Peter (Thomas) en Christine (Hawthorne) tegen, die Peter een bod doen wat hij niet kan afslaan. Het echtpaar moet vanwege familieomstandigheden naar Londen en hun boot Hazaña moet van Tahiti naar San Diego worden gevaren. Zij vertrouwen Peter hun boot toe en hij krijgt er ook nog een vorstelijk salaris voor. Hij moet alleen even de oceaan over.

Orkaan
Na wat twijfels besluit Tami hem toch te vergezellen en beginnen ze aan hun tocht. Met roodkleurende zonsondergangen, zoals de moderne Monet genaamd Bob Ross ze ook tracht te schilderen. De jonggeliefden (hoewel, hij is ietsje ouder) komen hun dagen aan boord goed door tot er een storm opsteekt die uitgroeit tot een orkaan. De boot loopt heel veel schade op, Tami is buiten bewustzijn geraakt, ontwaakt na ruim een etmaal en komt dan in een vreselijke nachtmerrie terecht.

De film is gebaseerd op het overlevingsverhaal van Tami Ashcraft Oldham, die hier een boek over schreef wat is bewerkt tot een filmscenario. Filmmaker Kormákur heeft het vervolgens verstandig aangepakt door in de film twee verhaallijnen te laten lopen. We openen met het ontwaken van Tami op het wrak na de storm en gaan dan terug naar vijf maanden eerder op Tahiti, waar zij Richard ontmoet. Het levensverhaal van de twee mensen en de aanloop naar hun romance zijn door het ongeluk heen geweven en dat is een groot pluspunt.

Sterk drama
Claflin en Woodley zijn goed gecast voor hun rollen, zij lijken echt op het stel uit 1983 over wie dit gaat. Vooral Shailene Woodley is sterk in haar spel; zij straalt in haar verliefdheid, maar weet angst en verdriet ook levensecht uit te drukken. Een interessante, hier en daar beklemmende film over het leven van twee mensen. Met op het eind “Picture in a Frame” van Tom Waits, het was toch al een natte bende, dus deze recensent pinkt wat water weg uit de ooghoeken. Haar man beweert van niet en opzij kijkend ziet zij niet die traan, maar wel een enorm brok in zijn keel. Sterk drama voor de liefhebbers van dit genre en voor zij die van bootjes houden. Het past helemaal bij de zomer!

Regie: Baltasar Kormákur
Met: Sam Claflin, Shailene Woodley, Jeffrey Thomas, Elizabeth Hawthorne, Grace Palmer
Kijkwijzer: 12 jaar