Geld voor glasvezel op de stranden

29

Den Helder – De gemeente wil eenmalig bijdragen aan de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Ondernemers in het buitengebied zijn steeds afhankelijker van breedband internet. De Helderse ondernemersvereniging (HOV), LTO Noord-afdeling Julianadorp en de gemeente Den Helder hebben dan ook het voortouw genomen om de aanleg van snel internet via glasvezel in het buitengebied van Den Helder mogelijk te maken. Photonic Networks is momenteel druk aan het inventariseren of ze bij voldoende deelname nog dit jaar kunnen starten met de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk in de Koegraspolder.

“Daar waar juist ons grootste toeristisch recreatief aanbod is, het gedeelte langs de Zanddijk en op de stranden, is digitale ontsluiting door te weinig aansluitingen onrendabel”, aldus de gemeente in een persbericht. “Grote partijen als Ziggo en KPN werken daarom niet mee.”

Daarom stelt het college van B&W de gemeenteraad voor om eenmalig een bijdrage te doen om ook daar glasvezel aan te leggen. Wethouder economische zaken Edwin Krijns legt uit: “Het toerisme in Julianadorp groeit. Dus ook de behoefte aan overal goed bereik hebben. De gemeenteraad heeft het college daarom opgedragen een plan uit werken voor het realiseren van gratis Wifi-netwerken, vooral daar waar de toerist is. En dat is vooral op slecht bereikbare stranden en in duingebieden.”

Subsidie
“Voor de aanschaf van apparatuur is weliswaar inmiddels een beroep gedaan op de Europese subsidieregeling WiFi4EU, maar door technische mankementen heeft de Europese commissie de mogelijkheid om aan te melden nu verplaatst naar het najaar 2018. Daarmee lijkt de gewenste snelle ontsluiting van de strandslagen weer op de lange baan geschoven te worden. Daarom heeft Photonic Networks de kosten berekend om het stuk Zanddijk tot en met strandslag Duinoord van glasvezel te voorzien. Als deze kosten eenmalig door de gemeenteraad worden betaald en er zijn tien abonnementen, dan kan ook dat deel altijd snel online zijn. Wat weer meer mogelijk maakt voor onze ondernemers in het toerisme en de agrarische sector!”

29 REACTIES

 1. waarom zou je in godesnaam internet op het strand willen hebben…… wat een onzin weer, laat die klotetelefoon toch gewoon eens voor wat het is en geniet van de natuur en gezelschap…..

    • Snel internet aanbieden in de strandhuisjes voor als het een dagje slecht weer is.

    • RB, hoewel ik het liefste naar de reactie van Monique verwijs zal ik toch de moeite nemen om je uit je eigen wereldje (wederom) te halen. Denk aan administratie, bestellingen en het complete kas systeem.
     Je had het zelf kunnen bedenken ………..

     • meeste draait op intranet en wat wel naar buiten moet dat kun je ook met iets minder snel internet, je hebt geen glasvezel nodig om een kratje fris en wat bitterballen te bestellen, allemaal goedpraterij om maar weer een hoop geld over de balk te smijten

     • Beste RB, nogmaals, mogen de mensen dat even lekker zelf bepalen! Dat u het niet nodig hebt in u beperkte wereldje weten we nu wel, maar nogmaals, u (en andere alleenstaande oudjes zoals u) zijn de norm niet, laat staan de toekomst!

     • sommigen hier zijn zo verslaafd aan de telefoon dat ze alles op alles zetten om maar internet overal en nergens te krijgen, sneu, get a life

  • Mag iedereen dat even lekker voor zichzelf bepalen? Waar bemoeit u zich mee!

 2. Glasvezel in de stad lijkt mij nuttiger, voor bedrijven en inwoners. Voor de toeristen is een knappe 4G dekking voldoende lijkt me, ook omdat er binnen Europa voor iedereen dezelfde tarieven gelden. En 4G is veel veiliger dan een openbaar Wifi netwerk. En ik geef RB ook wel gelijk, laat die telefoon gewoon eens thuis, en doe dat ook als je gaat autorijden of gaat fietsen.

  • Ik zie daar voorlopig het nut niet van in. Tot aan de wijkkasten is alles al verglaast en straks met DOCSIS 3.1 kan de snelheid via kabel stukken omhoog.

   • Maar die #$%^@ Ziggo is alleenheerser en persoonlijk haat ik dat bedrijf wegens de slechte service en alsmaar stijgende tarieven. Een goede concurrentie met meerdere partijen via glasvezel zie ik daarom echt als een must.

 3. In wijken waar het hele jaar gebruik gemaakt wordt van internet, kunnen gebruikers op een koperdraadje bijten en op strand moet voor die paar weken glasvezel aangelegd worden.

  • Het zal weinig nut hebben om bij nieuwe aansluitingen nog te werken met coax, dat is een doodlopende zaak.
   En tja, als je toeristen wil aantrekken en vasthouden kan je maar beter zorgen dat er wel goed en stabiel bereik is, anders komen ze volgend jaar niet terug.

   • ja hoor de terugkeer van toeristen hangt en staat met internet op de stranden, want dat hebben ze thuis niet namelijk, daar moeten ze voor naar DH strand…..
    .

    • Ga voor de lol eens naar recensies kijken van campings en hotels, en let daarbij specifiek op het gedeelte dat over de wi-fi gaat. Misschien leert u nog eens wat van de wereld waarvan u zegt zoveel oog voor te hebben.

     • wat ik lees zijn vooral huil recensies van pubertjes die ineens wat minder als een zombie naar de telefoon kunnen kijken de godganse dag en opeens sociaal moeten proberen te gedragen door bijv. met andere mensen praten ipv zich in de bubbel af te sluiten voor de hele wereld

     • ja und?
      .
      er is meer in dit leven dan beeldschermpje staren, zoals eerder “get a life”
      en probeer eens een dagje door te komen zonder die denkbeeldige facebook vrienden (die je echt nooit zullen bijstaan zoals echte vrienden wel doen) en ga eens met een echt persoon te communiceren……

     • @ RB, waarom wilt u toch altijd bepalen hoe andere mensen hun leven moeten leven? Het zijn de ondernemers in dat gebied die vragen om snel internet, voor zichzelf en voor hun klanten! En dan komt u aanhuppelen met de drogreden van een of andere imaginaire puber met denkbeeldige facebookvrienden die internet gebruikt om uit de realiteit van echte sociale contacten te vluchten .. alsof dat de enige internetgebruikers zijn in dat gebied.

     • Volgens mij zit RB zéker elke dag héél de dag naar het schermpje te staren, waar hij zo graag z’n inhoudsloze ‘get a life’ reacties op los laat…. 😀 😀 😀

   • Uiteindelijk is dat wel de wereld waar we mee om moeten gaan Monique. En als we de toeristen willen behouden (ze leveren immers flink veel belasting inkomsten en overige inkomsten op) dan moeten we hier zeker mee aan de slag.

   • Beste Monique-K,
    Ik ben het in dit geval met R.B eens!
    Dit krijg je dus met die rot telefoons e.d.
    Een vakantieverhaaltje.
    Toen wij enkele jaren geleden op vakantie gingen met een busreis bijvoorbeeld 14 dagen dan ging men s”avonds na het diner nog even gezellig op het terras van het hotel zitten napraten onder het genot van iets vloeibaars,was altijd gezellig met elkaar.
    De laatste 3 jaar gaat het als volgt:
    Men zit al tijdens het diner op die K…t -telefoon te staren en na het diner is er bijna NIEMAND meer aanspreekbaar voor een praatje op het terra o.i.d.
    Men kan blijkbaar niet meer ZONDER dar kreng of laptop.
    Recentelijk nog meegemaakt dat ook tijdens het rijden er in de bus praktisch NIET MEER MET ELKAAR WORDT GEPRAAT!!
    Wij gaan nog 1x met de bus dit jaar en dan is het over en uit,want de gezelligheid is ver te zoeken.
    Je moet als reisorganisator al minimaal tegenwoordig WIFI kunnen aanbieden in de bus en hotel want anders kan de vakantieganger wel eens afkickverschijnselen krijgen en voor je het weet worden ze dan helemaal gestoord indien ze niet op hun schermpje kunnen kijken en ouwehoeren met het thuisfront!!!
    Dus mijn voorstel is:
    Geen Wifi o.i.d op de stranden,wel communicatiemogelijkheden voor hulpverleners uiteraard.
    GEEN WIFI O.I.D OP DE STRANDEN,DAN LETTEN DE OUDERS IN IEDER GEVAL BETER OP HUN KINDEREN,HOPELIJK ZONDER STEEDS OP DIE TELEFOON TE ZITTEN GLUREN!!!!
    Nee,ik ben geen eenzame oudere,het is maar dat u het weet.

    • Dus omdat het u irriteert wilt u voor de ander bepalen wat die wel of niet mag doen? De tijden zijn nu eenmaal verandert, en vreemd genoeg vindt het gros van een oudere generatie dat altijd een achteruitgang, dat schijnt al ten tijde van Socrates zo te zijn geweest.
     En dan nog schermen met de veiligheid van kinderen ook, alsof die in het pre-internet tijdperk niet kwijt konden raken. Waarom ook alweer toen .. juist ja, omdat je aan het kletsen was met je vrienden en even niet oplette. Dat is trouwens nu nog hetzelfde, alleen komt er soms een gesprek tussen met iemand die ergens anders is. Wat dat aangaat maakt een smartphone op het strand het zelfs veiliger, je hoeft niet meer in de grotere drukte (waarin je een kind makkelijker kwijt kan raken) in de buurt van de hulpverleners te gaan zitten en als er wat aan de hand is kan je ze met een bericht naar je toe laten komen, oftewel nog veel sneller ook.
     Wat u busreis betreft, volgens mij bent u niet de enige en zijn er al touroperators die daarop inspelen.

 4. Wel gezellig, met z’n alle je status update op facebook. In de groepsapp vertellen dat het gezellig is op het strand, elkaars strand foto like. Goed maar vooral gezellig idee!

 5. ja lekker kunnen we den helder actueel op strand lezen,,,,,,,,,en lekker klagen

Comments are closed.