Helderse ouderen krijgen ijsjes, gratis limonade en tips tegen de hitte

1

Den Helder – Van alle kanten worden we vertelt goed om te gaan met de warmte. Het nationale hitteplan is zelfs in werking gesteld, al betekent dat niet veel meer dan dat we het advies krijgen wat meer op elkaar (en dan vooral de ouderen) te letten. Zorg verder dat we genoeg drinken, de schaduw opzoeken en de woning koel houden… Maar hoe gaan de Helderse verzorgingshuizen om met de hitte? Worden er speciale maatregelen genomen?

“In onze locaties worden over het algemeen ijsjes uitgedeeld, wordt er bouillon geschonken en worden er extra drinkrondes gelopen”, laat Job Leeuwerke namens Omring weten. “In de wijk wijzen onze medewerkers de mensen op het belang van voldoende vochtinname.”

“Ouderen hebben vaak meer last van de hitte dan jongere mensen”, weet Ylvie Verschoor van Zorggroep Tellus. “Zodra er sprake is van een aanhoudende hitteperiode, activeert Tellus het eigen hitteprotocol. Bewoners en medewerkers zijn hierover geïnformeerd middels een brief en er is aandacht besteed aan het hitteprotocol in ons magazine.”

Tips
“Medewerkers besteden extra aandacht aan gezondheidsrisico’s bij hitte van onze bewoners en zijn erg alert. Daarnaast vertellen medewerkers bewoners ook wat zij zelf kunnen doen om ongemak te beperken. Dit staat ook beschreven in de folder die elke bewoner heeft ontvangen en er hangt in elke lift een poster met tips ‘Wat te doen bij hitte’ (voldoende drinken, zorgen voor verkoeling, inspanning beperken, uit de zon blijven ed.). Er wordt door onze medewerkers onder andere gezorgd voor een glaasje limonade naast de reguliere koffie- en theeronde. Natuurlijk wordt er ook in het restaurant / brasserie voldoende gratis limonade en/of water geschonken.”

Het hitteprotocol wordt door Tellus aangehouden tot de warmte zodanig is afgenomen dat deze geen risico meer heeft voor de bewoners. Tot nu blijven bewoners waar mogelijk uit de zon. “Ze zitten meer binnen of op het terras in de schaduw”, aldus Verschoor.

1 REACTIE

  1. Mijn moeder is 88 en woont nog in een prachtige eengezinswoning. “Ma, wil je niet in een bejaardentehuis?” “En dan? Dan krijg ik een ijsje en daarna heb ik het weer warm! Nee hoor, ik zit hier goed ……………….”. 🙂

Comments are closed.